Elektrības cena pagājušajā nedēļā Latvijā samazinājās par 20% (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Energoinfrastruktūra. Ilustratīvs foto.
Energoinfrastruktūra. Ilustratīvs foto. Foto: Ieva Leiniša/LETA

Elektroenerģijas cena biržā "Nord Pool" pagājušajā nedēļā Latvijā un Igaunijā samazinājās par 20% un bija 23,75 eiro par megavatstundu (MWh), informēja AS "Latvenergo" pārstāvji.

Savukārt Lietuvā elektroenerģijas cena samazinājās par 19% līdz 23,52 eiro par MWh. Biržas sistēmas cena bija 9,75 eiro par MWh, un tas ir par 21% mazāk nekā nedēļu iepriekš.

Aizvadītajā nedēļā elektroenerģijas cenu reģionā turpināja ietekmēt siltāki laikapstākļi. Lielāks nokrišņu apjoms sekmēja hidroloģiskās bilances pieaugumu līdz 27 teravatstundām (TWh), tādēļ reģionā bija augsta hidroelektrostaciju izstrāde. Savukārt spēcīga vēja rezultātā vēju staciju izstrāde pieauga par 21% līdz 2139 gigavatstundām (GWh), un tas arī bija viens no faktoriem, kas ietekmēja cenu samazināšanos.

Salīdzinot ar iepriekšējo nedēļu, "Nord Pool" reģionā patēriņš pazeminājās līdz 9025 GWh, un izstrādes apjomi samazinājās līdz 9206 GWh.

Aizvadītājā nedēļā Baltijas valstīs kopējais elektroenerģijas patēriņš pazeminājās par 1% līdz 570 GWh. Latvijā patēriņš bija 147 GWh, samazinoties par 1%, un Igaunijā patēriņš samazinājās par 2% līdz 177 GWh. Savukārt Lietuvā elektroenerģijas patēriņš samazinājās par 1% līdz 246 GWh.

Pagājušajā nedēļā Baltijas valstīs kopējais saražotās elektroenerģijas apjoms pieauga par 2% līdz 324 GWh. Salīdzinot ar nedēļu iepriekš, Latvijā saražotās elektroenerģijas apjoms samazinājās par 10% līdz 124 GWh, Igaunijā ražošanas apjomi pieauga par 36% līdz 89 GWh, bet Lietuvā izstrāde bija 111 GWh jeb par 3% mazāk nekā nedēļu iepriekš.

Izstrādes apjoms pret patēriņu Latvijā bija 85%, Igaunijā 50%, un Lietuvā 45%, bet Baltijas valstīs pagājušajā nedēļā kopumā tika saražoti 57% no reģionā patērētā elektroenerģijas apjoma.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu