Reirs: Bezalgas atvaļinājumi nav labs risinājums, tādēļ valsts palīdzēs ar dīkstāves apmaksu (1)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Paula Čurkste/LETA

Finanšu ministrs Jānis Reirs (JV) LTV raidījumā "Tieša runa" sacīja, ka bezalgas atvaļinājumi nav labs risinājums, kā uzņēmumiem izturēt koronavīrusa Covid-19 radīto darbības pauzi. Tieši tāpēc valsts palīdzēs ar dīkstāves apmaksu. 

"Bezalgas atvaļinājumi nebūtu atbildīgi. Ja salīdzina ar 2008. gada krīzes laiku, uzņēmēji ir daudz atbildīgāki, un mēs izjūtam daudz lielāku solidaritāti, risinot šos smagos jautājumus. Mūsu galvenā doma ir, ka mums jāsaglabā uzņēmumi un tajos strādājošie, jo šī krīze mums ir nākusi no ārpuses," saka Reirs. 

Reirs norādīja, ka daudziem uzņēmumiem var nākties pauzēt uz "kara laiku ar neredzamo ienaidnieku". Pēc Covid-19 krīzes beigām, ja atbalsts būs bijis pietiekami solidārs, tad būs iespējams ātri atjaunot šo biznesu. 

"Dīkstāves pabalsti ir vairāk sociālā, nevis biznesa palīdzība. Biznesa palīdzība būs ar finanšu instrumentiem. Šajā situācijā mūsu uzdevums ir panākt situāciju, ka mēs maksājam darbiniekam no aizņemtiem valsts līdzekļiem uz šo krīzes laiku. Tas būtu pareizais risinājums," saka Reirs. 

Viņš sacīja, ka, lai saņemtu šādu pabalstu, uzņēmumam ir jābūt atzītam par atbalstāmu (to darīs Ekonomikas ministrija). Tādā gadījumā uzņēmumam būs jāiesniedz Valsts ieņēmumu dienestā saraksts ar darbiniekiem, kas atrodas dīkstāvē, un tālāk valsts jau ieskaitīs šiem darbiniekiem 700 eiro. 

"Tas ir pabalsts, kas netiek aplikts ar nodokli. Ja darbinieks saņem 1000 eiro lielu algu, viņš var saņemt 700 eiro. Nosacījums ir - pabalsts būs 75% apmērā no algas, bet ne lielāks par 700 eiro," teica ministrs. 

Tiek norādīts, ka pašreiz šādi noteikumi ir spēkā uz diviem mēnešiem, taču valsts ir gatava arī pagarināt šo atbalsta periodu. 

Pagaidām ir plānots, “naudas līdzekļi valstij ir kā aizņēmums, un tos neiekļaus budžeta deficītā”.

"Palīdzēšanas iespējas nav ierobežotas ar kādu limitu vai griestiem," norādīja Reirs.

Valdība par šiem noteikumiem lems ceturtdien. Ir zināms, ka piektdien Saeimā plānota ārkārtas sēde, kurā varēs izskatīt šos noteikumus, un tuvākajā laikā tie stāsies spēkā.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu