Bijušajai "FIZMIX Eksperiments" dalībniecei konkurss palīdzējis izvēlēties nākotnes profesiju

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Publicitātes foto

AS “Latvenergo” organizētajam 8. un 9. klašu skolēnu erudīcijas konkursam “FIZMIX Eksperiments” šogad aprit 25 gadi. Atskatoties uz bijušo konkursa dalībnieku stāstiem, vairākiem dalībniekiem dalība konkursā ir palīdzējusi izlemt, ar kādu profesiju saistīt savu nākotni.

To, ka konkurss palīdzēja izlemt, ar ko saistīt savu nākotni, apstiprina arī Rīgas Stradiņa universitātes Farmācijas fakultātes 1. kursa studente Anastasija Auziņa. “Dalība konkursā “FIZMIX Eksperiments” deva vērtīgu praktisko pieredzi un zināšanas, piemēram, pēc konkursa spēju salabot dažādas elektroierīces mājās,” saka Anastasija.

Foto: Publicitātes foto

Iespēja piedalīties konkursā un pārstāvēt Tukuma 3. pamatskolu Anastasijai bija divas reizes pēc kārtas – gan 2015. gadā kā 8. klases audzēknei, iekļūstot pusfinālā, gan arī nākamajā gadā, kad Anastasija atgriezās jau kā komandas kapteine. Iedrošinājumu piedalīties konkursā, kā arī lielu atbalstu sniedza fizikas skolotāja Jevgenija Gaileša.

Pirmā dalība kopā ar komandu “Elektrošoks” bija pozitīva pieredze par spīti tam, ka pusfinālā izdevās iegūt vien pēdējo vietu. Anastasija izvēlējās par to neskumt, uzsverot, ka galvenais bija piedalīties un mācīties. Jaunietei ļoti interesanti šķita risināt dažādus praktiskus uzdevumus, un komanda konkursā piedalījās ar lielu aizrautību un vēlmi atrisināt visus uzdevumus.

Atmiņā ir palicis uzdevums par elektrisko ķēdi, kura bija jāveido pēc dotās shēmas - iekļaujot divus rezistorus un kuģīti, kuru vajadzēja uzbūvēt no kastītes ar vāciņu, piepildīt ar klucīšiem tā, lai kuģītis varētu peldēt un nenogrimtu ūdenī. “Šobrīd, mācoties augstskolā, es zinu, ka vajadzēja izmantot Arhimēda spēku un noteikt atšķirības starp paralēlo un virknes slēgumu ķēdē, bet 8. klases audzēknim tas bija izaicinājums,” komentē Anastasija.

Gadu vēlāk Anastasija nolēma izmēģināt spēkus kā komandas “SAITES enerģija” kapteine, un tas vainagojās panākumiem, komandai gūstot 3. vietu finālā. Iekļūšana finālā un ieraksta filmēšana LNT studijā bija spilgts piedzīvojums. Daļa no konkursa fināla tika filmēta universālveikalā “Rīga Plaza”, dalībniekiem skraidot pa veikalu ar mērķi sameklēt rīkus, lai izveidotu raķeti no ugunsdzēšamā aparāta. Ugunsdzēšamo aparātu pēc tam bija nepieciešams piestiprināt pie dēļa kopā ar pareizi izvēlētiem ritentiņiem, lai aparāts varētu kustēties pēc slēdža nostiprināšanas.

Vērienīgs bija arī pats sagatavošanās process. Dalībnieku laiku prasīja ne vien sagatavošanās pasākumam, bet arī tajā pašā laikā notiekošie pamatskolas noslēguma eksāmeni, kas, protams, radīja diezgan lielu slodzi. Nācās ziedot savu brīvo laiku, bet, par laimi, komandas dalībnieki viens otru motivēja.

Uz jautājumu, vai šī pieredze ir spējusi palīdzēt ilgtermiņā, atbilde ir apstiprinoša. “To varēja just uzreiz pēc piedalīšanās eksperimentā, man radās izpratne par fiziku, iemācījos to saskatīt visapkārt, īpaši ikdienišķās lietās. Arī savu nākotnes profesiju es izvēlējos, lai tā būtu saistīta ar fiziku. Farmācija ir ļoti daudzpusīga nozare, kura apvieno vairākas zinātnes - anatomiju, bioloģiju, mikrobioloģiju, ķīmiju un fiziku. Jebkura farmācijas rūpnīca ir aprīkota ar iekārtām, kuras nepieciešamas visos medikamentu ražošanas posmos. Savu nākotni es gribu saistīt ar lielu farmācijas ražotni, kur es varēšu izmantot savas zināšanas, radot jaunus medikamentus,” vēsta jauniete.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu