“FIZMIX Eksperimenta" bijušais dalībnieks: konkurss man iemācīja, ka darbs un centība atmaksājas

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Publicitātes foto

AS “Latvenergo” organizētajam erudīcijas konkursam 8. un 9. klašu skolēniem “FIZMIX Eksperiments” šogad aprit 25 gadi. Jubilejas gadā aicinām bijušos konkursa dalībniekus dalīties savos stāstos, lai uzzinātu, kā konkurss ir veicinājis viņu izaugsmi un profesijas izvēli. Daniels Krimans, kurš konkursā pirmoreiz piedalījās pirms 9 gadiem, pašlaik studē, lai iegūtu doktora grādu fizikā, un piedalās jaunu fizikas modeļu izveidē.

Daniela ikdiena ir cieši saistīta ar fiziku – viņš šo zinātni studē doktorantūrā prestižajā Kalifornijas Universitātē Losandželosā un kopā ar kolēģiem nodarbojas ar jaunu fizikas modeļu izveidi. ”Es nodarbojos ar modeļu izstrādi nepārtrauktām sistēmām ar lielu mijiedarbību, kuras nav tuvu termodinamiskajam līdzsvaram. Galvenokārt darbs ir ar pildspalvu un papīru, risinot un sastādot jaunus vienādojumus,” saka Daniels. Savulaik viņa interese par fiziku aizsākusies, tieši piedaloties konkursā “eXperiments”, kā to tolaik sauca. Daniels konkursā piedalījās trīs reizes – 2011. un 2012. gadā kā skolnieks, pārstāvot Aglonas vidusskolu, un 2018. gadā bakalaura studiju pēdējā semestra laikā kā Siguldas Valsts ģimnāzijas fizikas skolotājs, konsultējot savu audzēkņu komandu.

Foto: No personīgā arhīva

Skolas laikā izmēģināt spēkus konkursā ieteicis Daniela fizikas skolotājs Edgars Kudiņš, kura atbalsts viņa komandai “Motori” ļoti palīdzējis. 2012. gadā “Motori” “eXperiments” finālā ieguva augsto 2. vietu. “Pēc stundām mēs kopīgi gatavojāmies un apguvām jaunas lietas, tas bija jautri un mūs saliedēja. Vēl tagad atceros uztraukumu pirms katra uzdevuma atbilžu iesūtīšanas un prieku, kad tās izrādījās pareizās. Mēs bijām ļoti gandarīti par rezultātu,” Daniels atminas.

Viņš atzīst, ka tieši konkursā iegūtā pieredze motivējusi padziļināti apgūt fiziku un piedalīties mācību olimpiādēs. “Konkurss man iemācīja, ka darbs un centība atmaksājas. Nav svarīgi, no kāda novada vai skolas tu esi, - ja esi gatavs strādāt, ir iespējams sasniegt augstas virsotnes,” viņš uzsver. Centieni vainagojās ar panākumiem – 12. klasē Daniels starptautiskajā fizikas olimpiādē Mumbajā izcīnīja bronzas medaļu. Pēc vidusskolas puisis sāka studijas Latvijas Universitātes Fizikas un matemātikas fakultātē.

Ieguvis bakalaura grādu fizikā, Daniels kļuva par fizikas skolotāju Siguldas Valsts ģimnāzijā un iedrošināja konkursam pieteikties arī savus skolēnus. 2018. gadā viņa audzēkņi bija starp labākajiem, kuri iekļuva finālā. “Dalība konkursā maniem skolēniem ļāva saprast, cik viņi ir gudri un spējīgi, un šī pieredze viņiem vēl ilgi paliks atmiņā tāpat kā man,” viņš ir pārliecināts.

“Spriežot gan pēc savas, gan manu skolēnu pieredzes, varu teikt, ka skolēniem šajā konkursā noteikti vajadzētu piedalīties, jo tas ļauj ieraudzīt fiziku citā gaismā, uzzināt daudz ko jaunu par sevi un savām spējām un vienkārši jautri pavadīt laiku,” uzsver Daniels.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu