Nekustamā īpašuma nozares eksperti prognozē, ka recesija ietekmēs cenas tirgū

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Daudzstāvu dzīvojamais nams. Ilustratīvs attēls.
Daudzstāvu dzīvojamais nams. Ilustratīvs attēls. Foto: Ieva Lūka/LETA

Vai pēdējā pusgada notikumi ir ieviesuši izmaiņas nekustamā īpašuma nozarē un vērtēšanas pakalpojumu sniegšanā? Nozares eksperti domā, ka ekonomikas recesija Latvijā un pasaulē nevar neietekmēt nekustamā īpašuma tirgus segmentu.

"Ņemot vērā saistībā ar Covid-19 pavasara sākumā izsludināto ārkārtas situāciju valstī un līdz ar to noteiktos ierobežojumus, protams, ka mainījās arī vērtēšanas pakalpojumu sniedzēju ikdiena. Darbs pārsvarā tika organizēts attālināti, cik vien tas bija iespējams. Aktivitāte tirgū samazinājās, plānotā projektu attīstība tika piebremzēta un pārskatīta, attiecīgi samazinājās arī pieprasījums pēc vērtēšanas pakalpojumu nepieciešamības," skaidro kompānijas Ober-Haus Vērtēšanas servisa eksperti. "Samazinājums notika proporcionāli visos segmentos, taču, kopš valstī noteikto ierobežojumu atvieglošanas, pieprasījums atkal ir palielinājies, kas interesanti, vairāk pēc zemes un būvniecības iecerē esošo dzīvojamo māju vērtējumiem."

Lai gan šobrīd nav novērojamas būtiskas cenu izmaiņas, tomēr eksperti atzīst, ka ekonomikas recesija Latvijā un pasaulē nevar neietekmēt nekustamā īpašuma tirgus segmentu. Dzīvojamais segments Rīgā, visticamāk, būs tieši saistīts ar ekonomikas samazinājumu un atkopsies kādu brīdi pēc ekonomikas atveseļošanās.

Taču būtiskām cenu izmaiņām pamatojumu eksperti nesaskata.

"Patreiz sarežģītāk prognozēt komercsegmenta attīstību pēc recesijas, taču noteikti mainīsies biroja telpu pieprasījums un attīstības koncepts, atkarīgi no tā, kā mainīsies iedzīvotāju paradumi.

Ja būsim pietiekami piesardzīgi un pratīsim izvairīties no jauna Covid-19 uzliesmojuma rudenī, tirdzniecības telpu segments, īpaši tirdzniecības centros, varētu atgriezties iepriekšējā līmenī diezgan ātri,"

domā eksperti.

Vissmagāk varētu ciest viesnīcu segments, jo šobrīd ir mainījušies ceļošanas paradumi. Vietējie iedzīvotāji aktīvāk izmanto ārpus lielpilsētām esošo viesu un atpūtas namu piedāvājumus, pagaidām neraujoties izbraukt ārpus valsts. Arī kaimiņvalstu pārstāvji priekšroku dod lauku tūrismam, pagaidām izvairoties no pilsētu lielajām viesnīcām, ja vien nav nepieciešamība tās izmantot darba komandējumu vajadzībām.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu