Saules kolektori - vēl viens veids kā gūt labumu no saules

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Publicitātes foto

Augot saules paneļu popularitātei un izplatībai visā pasaulē, nevienu vairs neizbrīna skats, ka uz namu jumtiem kārtīgi viens otram blakus izkārtoti saules paneļi. Taču svarīgi ielāgot, ka saules radīto enerģiju vai izmantot ne tikai elektrības iegūšanai, bet arī ūdens sildīšanai.

Izmantojot saules kolektorus, iegūto enerģiju var ērti pārvērst siltā ūdenī. Process ir samērā vienkāršs - iekārta, uztverot saules starojumu, pārvērš to siltumenerģijā, kas savukārt tiek izmantota ūdens sildīšanai. Šāds ūdens sildīšanas veids jau ir guvis popularitāti citās Eiropas valstīs, kur līdzās saules paneļiem, arī kolektori ir ikdienišķa lieta.

Kvalitatīvi saules kolektori ir saprātīga investīcija, kas ilgtermiņā atmaksājas vienmēr. Jo kuplāka ir ģimene, jo vairāk laika tiek pavadīts mājās, patērējot attiecīgi vairāk silto ūdeni - jo kolektori atmaksāsies ātrāk. Vienu reizi veicot ieguldījumu saules kolektoru iegādē, ar to palīdzību uzsildītais ūdens pēc kāda laika būs bez maksas. Kolektori sniegs neatkarību no mainīgajiem, pastāvīgi pieaugošiem elektroenerģijas un fosilo kurināmo tarifiem. Ja šobrīd ūdens tiek sildīts ar elektroenerģiju, ietaupījums par ūdens uzsildīšanu gadā būs līdz pat 70 procentiem.

Atšķirībā no saules paneļu saražotās elektrības, saules kolektoru saražoto siltumu gan nav iespējams nodot kopējā siltummezglā, vismaz pagaidām. Siltuma uzglabāšanai ir nepieciešama siltuma akumulācijas tvertne, kas izskatās kā liela izmēra boilers ar papildu siltumizolāciju. Brīžos, kad saules siltuma ir pārāk daudz, to uzkrāj tvertnē, lai silto ūdeni varētu izmantot vēlāk.

Svarīgi ir izvēlēties savām vajadzībām atbilstošu kolektoru. Piemēram, Elektrum solārais kolektori 300L  dienā vidēji uzsildīs 285 litrus ūdens, ar ko pietiks lai vienpadsmit reizes nomazgātos dušā vai nomazgātu 68 trauku komplektus*.

*Aprēķins veikts komplektam Elektrum solārais kolektori 300L, pieņemot, ka laika periodā no marta līdz septembrim saules kolektori uzsilda vidēji 285 l ūdens dienā un darbībām tiek izmantots 40°C silts ūdens.

Saules kolektorus mājoklī uzstādīt būs izdevīgi gan tad, ja siltais ūdens tiek patērēts visu gadu, gan ja patēriņš galvenokārt iekrīt vasaras mēnešos. No marta līdz septembrim solārā sistēma nodrošina lielāko daļu nepieciešamās enerģijas ūdens uzsildīšanai - pat 70 procentus no kopējā gadā nepieciešamā siltā ūdens apjoma. Pārējā laikā sistēmu atbalsta boilerā ir iestrādāts sildelements vai tradicionālā apkures iekārta. Augstākā saules kolektoru darbības intensitāte ir vasarā, tāpēc tos uzstādīt atmaksājas arī objektos, kur siltais ūdens vairāk tiek patērēts tieši vasarā, piemēram, vasarnīcās, viesu mājās un kempingos. Nepieciešams vien īpašums saulainā vietā un vēlēšanās iegūt pašiem savu neatkarīgu ilgtermiņa siltumenerģijas avotu.

Elektrum piedāvā pilna servisa pakalpojumu saules kolektoru sistēmas uzstādīšanai, kurā ietilpst konsultācija, pilns kolektoru komplekts ar solāro boileri un sistēmas elementiem, piegāde, uzstādīšana un garantija visām komponentēm. Sev piemērotāko kolektoru piedāvājumu var atrast šeit

CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu