Tērvetes dabas parkā robots darbojas jau 3. sezonu

CopyLinkedIn Draugiem X

Šogad Husqvarna robotizētie zāles pļāvēji Automower® svin savu 25. jubileju. Eiropas dārzos tie parādījās jau 1995. gadā, taču Latvijā tie guvuši popularitāti tieši pēdējos gados, un nu jau bieži vien varam manīt robotus ne vien privātmāju zālienos, bet arī publiskās teritorijās. Atzīmējot šo jubileju, apciemojām Latvijas valsts mežu dabas parku Tērvetē, kas ir viena no tūristu iecienītākajām un ģimenei draudzīgākajām vietām Latvijā. Šeit robots darbojas jau trešo sezonu.

Tērvetes dabas parka pļaujamās teritorijas specifika ir visai sarežģīta - zālienā ir daudz zaru, čiekuru, turklāt apstākļi ir ļoti mainīgi, tie atkarīgi no sezonas un laikapstākļiem, tomēr LVM Informācijas centra speciāliste Ruta Freidenfelde izsakās atzinīgi: “Pie mums strādā Husqvarna Automower® 550 – šis modelis ir paredzēts profesionālai izmantošanai, un tas spēj nopļaut visu veidu zālienu un stāvas nogāzes līdz 45% ar lieliskiem pļaušanas rezultātiem — arī lietainā laikā.”

Savukārt kā galveno ieguvumu Ruta min ietaupīto laiku: “Galvenokārt, robots ietaupa mūsu laiku un darbaspēka resursus, jo iepriekš zāles pļaušana un uzturēšana aizņēma ļoti daudz laika, kas tagad var tikt novirzīts citiem darbiem lielajā 450 hektāru teritorijā. Principā visa šī te teritorija pie informācijas centra bija viena cilvēka pilnas slodzes darbs, un viņam bija jāplāno laiks tā, lai viņš varētu uzturēt zālienu vienmēr skaisti sakoptu. Tā kā darbu ir tiešām daudz, mēs ļoti novērtējam šo ietaupīto laiku, ko tagad darbinieks var veltīt citiem uzdevumiem mūsu lielajā parka teritorijā.”

Foto: Publicitātes foto

Arī zāliena izskats esot mainījies uz labo pusi. Iepriekš, pļaušanas darbus veicot cilvēkam, vienmēr bija jānogaida kāds laiks līdz nākamajai pļaušanas reizei, un tādēļ dažkārt zāle bija nedaudz pāraugusi to skaisto augstumu, kad zāliens izskatās perfekts. Tā kā robots pļauj nepārtraukti, vairs nenotiek zāles ataudzējums, turklāt robots neatstāj arī iebraukātas pēdas un zāles vālus, kā tas dažkārt esot noticis, strādājot ar citām iekārtām.

Vaicājot, vai robots ir piemērots darbam publiskās teritorijās, Ruta teic: “Robots ir ļoti kluss, tādēļ tas nekādi netraucē ne mūsu darbu, ne mūsu viesus un apmeklētājus, kuriem šī ir centrālā vieta, kur iegūt informāciju par dabas parka apmeklējumu. Pļaušana ar parasto benzīna pļāvēju noteikti bija daudz trokšņaināka, turklāt bija arī nepatīkamās izplūdes gāzes. Tāpēc, jā, tas noteikti ir piemērots ne tikai privātmāju zālieniem, bet arī publiski pieejamajām teritorijām. Turklāt tas ir aci piesaistošs elements. Bērniem ļoti patīk, kā viņš kustās, un bieži vien mēs atrodam uz viņa uzliktas dažādas lietas – dažkārt tie ir čiekuri, dažkārt kaut kādi akmentiņi, dažreiz esam redzējuši arī, ka bērni uzliek savu mīļāko mantiņu un tad tā arī tiek vizināta pa parka teritoriju, kamēr vecāki iegādājas biļetes parka apmeklējumam. Mūsu dabas parka infrastruktūra ir ļāvusi integrēt robotu, un nu mums ir izveidota arī īpaša pāreja, kur robots pārvietojas no viena darbības lauka uz citu.”

Vairāk par robotizētajiem zāles pļāvējiem varat uzzināt ŠEIT.

CopyLinkedIn Draugiem X

Nepalaid garām!

Uz augšu