Pēc NĪN politikas pārskatīšanas nodokļa likme varētu svārstīties no 0,2 līdz 0,4% (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ivars Soikāns/LETA

Pēc nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) politikas pārskatīšanas nodokļa likme varētu svārstīties no 0,2% līdz 0,4%, to, tiekoties ar Latvijas Lielo pilsētu asociāciju (LLPA) esot teicis finanšu ministrs Jānis Reirs (V).

Kā aģentūru LETA informēja LLPA mediju attiecību konsultants Kaspars Līcītis, tikšanās laikā ministrs uzsvēris, ka kadastrālo vērtību pārskatīšanas mērķis ir to pietuvināšana reālajai tirgus vērtībai, nevis papildu valsts budžeta ieņēmumu gūšana. Reirs pieļāvis, ka pēc NĪN politikas pārskatīšanas nodokļa likme varētu svārstīties 0,2%-0,4% apmērā, kā tas esot vidēji Eiropā. Tas kompensētu kadastrālās vērtības kāpumu.

Pašlaik zemei nodoklis ir 1,5%, bet dzīvojamām mājām, dzīvokļiem no 0,2% līdz 0,6%.

Kā informēja Līcītis, atbildot uz LLPA biedru jautājumiem par valdībā diskutēto nodokļu izmaiņu ietekmi uz pašvaldību budžetiem un kompensējošiem pasākumiem, ministrs pauda gatavību uzklausīt LLPA priekšlikumus. Šis jautājums ir aktuāls pašvaldībām, jo, spriežot pēc publiski pieejamās informācijas, 2021.gadā pašvaldību budžetos ieskaitāmā iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) daļa samazināsies vismaz par 10% jeb 148 miljoniem eiro.

Reirs esot teicis, ka šobrīd norisinās diskusija par minimālā sociālā nodrošinājuma palielināšanu, kas palīdzēs palielināt pašvaldību ieņēmumus. Ministrs pauda gatavību turpināt diskusiju ar pašvaldībām par šo jautājumu.

Finanšu ministrs vērsis LLPA biedru uzmanību, ka no nākamā gada marta Eiropas Savienības dalībvalstīm būs jāievēro stingra finanšu disciplīna, tāpēc pašvaldībām rūpīgi jāseko līdzi saviem aizņēmumiem.

Latvijas Lielo pilsētu asociācija dibināta 2001.gada 23.augustā, lai veidotu ciešāku sadarbību ekonomiskajā, saimnieciskajā un kultūras jomā starp lielo pilsētu pašvaldībām. LLPA biedri ir deviņas lielākās Latvijas pilsētas - Daugavpils, Jēkabpils, Jelgava, Jūrmala, Liepāja, Rēzekne, Rīga, Ventspils un Valmiera.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu