Prognozēts, kāds ASV prezidenta vēlēšanu rezultāts kļūtu par "īstenu murgu" finanšu tirgiem (15)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP / Scanpix

Līdz ASV prezidenta vēlēšanām vēl teju trīs mēneši, bet amatā esošais prezidents Donalds Tramps šā gada vēlēšanas jau nosaucis par “lielāko blēdīšanos” ASV vēsturē. Viņa oponents ir bijušais viceprezidents Džo Baidens, kurš brīdinājis – Tramps zaudējuma gadījumā Balto namu var arī neatstāt, vēsta CNN.

Arī pats Tramps nav runājis par to, vai viņš pieņems vēlēšanu rezultātu, gadījumā ja piedzīvos sakāvi. Līdz ar to finanšu tirgos ir viegli iedomāties scenāriju, kad uzvarētājs nav zināms pat vairākas nedēļas pēc 3. novembrī paredzētajām vēlēšanām.

Vēlēšanu rezultātu apšaubīšana varētu būt lielākais murgs, kā rezultātā ASV sāktos ļoti liela politiskā neskaidrība. Vai ASV – pasaules lielākajā ekonomikā ir iespējama mierīga varas pāreja gadījumā, ja Tramps zaudēs?

“Pastāv nopietnas bažas. Es domāju, ka, tuvojoties vēlēšanām, finanšu tirgos vēl būs ļoti lielas svārstības. Situāciju vēl vairāk sarežģī Covid-19, kādēļ daļa amerikāņu pie vēlēšanu urnām nedosies, jo balsos pa pastu,” saka “Cumberland Advisors” vecākais investīciju eksperts Deivids Kotoks.

Tramps jau iepriekš brīdinājis, ka balsošana pa pastu faktiski nozīmē “milzīgu krāpniecību”. Trampa pārliecību nespēj mainīt arī fakti, kas ne reizi vien ir atspēkojuši prezidenta izteikumus.

Vai atsevišķu štatu rezultāti, kur notiks balsošana pa pastu, un kur būs ļoti neliela starpība starp kandidātiem – vai arī tad Tramps runās par krāpšanos? Par to pastāv ļoti lielas bažas, sacīja ASV politikas stratēģis uzņēmumā “AGF Investments” Gregs Valjērs.

Viņš norāda, ka pastāv aptuveni 30% liela iespēja, ka vēlēšanas varētu tikt izjauktas, un konfliktu varētu nākties risināt Augstākajā tiesā.

Tirgi varētu paciest “Zilo vilni”

Volstrītai vislabākais scenārijs būtu Trampa pārvēlēšana. Akciju vērtības Trampa prezidentūras laikā ir kāpušas, kā arī – Trampa administrācija atbalsta zemas nodokļu likmes un salīdzinoši nelielus regulējumus. Tiesa gan, Trampa tirdzniecības kari investoru vidū ir mazāk populāri, kas nereti ir licis akciju vērtībām ievērojami kristies.

Arī uz Baidena popularitāti dažādās aptaujās akciju tirgus reaģē negatīvi. Tiek norādīts, ka Baidena ierosinājumi celt korporatīvos nodokļus un atbalstīt tīru enerģiju var būtiski ietekmēt daļu no akciju tirgus. Kotoks norāda, ka Baidena administrācija varētu sniegt stabilitāti, pretstatā Trampa ēras nepastāvībai tirgos.

“Finanšu tirgi var samierināties ar “Zilo vilni” [zilā ir Demokrātu partijas krāsa, - red.] pat tad, ja tiks celti nodokļi un mainīsies arī citas lietas. Tirgi vēlas redzēt kādu stabilitāti, jo ir apnicis nebeidzamais haoss, kas Trampa vadībā rodas visai bieži,” saka Kotoks.

Līdz ar to gadījumā, ja vēlēšanu rezultāti uzreiz nav zināmi, tad tas būtu liels trieciens Volstrītai. Vēlēšanu rezultātus varētu nākties gaidīt tad, ja balsu skaits par abiem kandidātiem ir ļoti līdzīgs, kā arī – pa pastu saņemto balsu skaitīšana noris ilgāk.

“Arī gaidīšana uz ASV prezidenta vēlēšanu rezultātiem var izbiedēt tirgus dalībniekus,” sacīja “Principal Global Asset Allocation” vecākais investīciju speciālists Tods Jablonskis.

Šoruden – piesprādzēsimies!

Situācijā, kad rezultāti tiek apstrīdēti, var sašūpoties investoru pārliecība.

“Es ticu, ka sliktākais iespējamais scenārijs ir tad, ja sākas skandāli par to, cik leģitīmi ir vēlēšanu rezultāti. Tomēr es šaubos, vai arī tādā gadījumā būs dramatiska ietekme uz akciju cenām,” sacīja “Invesco” tirgus analītiķe Kristīna Hupera.

Problēma ir tajā, ka pašlaik ir maz zināšanu par to, kā investoriem rīkoties ļoti saspringtu vēlēšanu iznākuma gadījumā, jo vēsturē analoģisku gadījumu tikpat kā nav.

Līdzīga situācija varētu būt bijusi 2000. gadā, kad bija skandāls par balsu skaitīšanu Floridā, kad norisinājās Ala Gora un Džordža Buša jaunākā sāncensība. Bija nepieciešamas sešas nedēļas, lai pilnībā tiktu skaidrībā ar balsu skaitu. Šī situācija tika atrisināta Augstākajā tiesā, un arī tas atstāja zināmas pēdas finanšu tirgos.

Šāda neskaidrība investoriem nepatika, un “S&P 500” indeksa akciju vērtības kritās par vidēji 12% no vēlēšanu dienas 2000. gada novembrī līdz rezultātu paziņošanai 20. decembrī. Tikām zelta cenas gan piedzīvoja lielu kāpumu.

Trampa faktors

Te gan jāpiebilst, ka 2000. gada balsu pārskaitīšanas skandāls nav īstā paralēle šī gada situācijai. Pretēji Bušam un Goram, Trampam ir liela pieredze apšaubīt pastāvošās normas, ir neparedzama uzvedība un nostāšanās pret ASV institūcijām. Tāpēc paredzams, ka zaudējuma gadījumā Tramps darītu visu, lai apšaubītu un panāktu vēlēšanu rezultātu atcelšanu.

Ne velti “New York Times” augusta sākumā rakstīja: “Iedomājieties nevis vēl vienu Floridu, bet gan vairākas Floridas. Te būtu ne viens vien tiesas process, kā arī cīņa starp amatpersonām, kā arī ASV prezidents, kurš no Ovālā kabineta savā “Twitter” kontā AR IESLĒGTU CAPS LOCK meklētu iespējas, kā iejaukties vēlēšanu rezultātos.”

Uz jautājumu, vai Tramps pieņems prezidenta vēlēšanu rezultātus gadījumā, ja tiks pasludināts par uzvarētāju, Baltā nama preses sekretāre Keilija Makenija trešdien sacīja, ka “prezidents vienmēr ir teicis, ka skatīsies, kas notiks, un tad arī izlems, kādas būs sekas”.

Kas notiks ar ekonomiku?

Ilgtermiņā investoriem nevajadzētu pārmērīgi reaģēt uz vēlēšanu radīto turbulenci. Jā, vēlēšanu norises izjaukšana dotu smagu triecienu gan investoru, gan patērētāju pārliecībai.

Tomēr īstais pārbaudījums būs tas, vai politiskā drāma spēs noturēt trauslās ekonomikas atlabšanas vilcienu uz sliedēm. Ja ne, tad jārēķinās ar sekām finanšu tirgos.

“Ja vēlēšanas jebkādi tiks izjauktas, tam būs smagas sekas uz ekonomiku. Akciju cenas varētu kristies, tāpat – nebūs iespējams saņemt vieglu naudu no Federālajām rezervēm,” teica Hupera.

Komentāri (15)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu