Ļoti ienesīgas investīcijas jeb kā Covid-19 vakcīnas izstrāde profesoram ļāva kļūt par miljardieri (5)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP / Scanpix

Masačūsetsas tehnoloģiju institūta profesors un vairāk nekā 1000 patentu īpašnieks Roberts Lengers pirms 10 gadiem kļuva par vienu no pirmajiem biotehnoloģiju jaunuzņēmuma “Moderna” investoriem. Tagad, pateicoties Covid-19 vakcīnas izveidei, Lengers ir kļuvis par miljardieri, vēsta “Forbes”.

Šo desmit gadu laikā Lengers nav pārdevis nevienu akciju, ko viņš iegādājās pirms desmit gadiem. Savukārt šogad “Moderna” akciju vērtība ir pieaugusi četras reizes, savukārt Lengeram kompānijā pieder 3% akciju.

“Moderna” akcijas pagājušajā jau ceturtdienā pieauga par 7%. Tas notika pēc paziņojuma par to, ka ir pietiekami daudz informācijas par trešās fāzes izmēģinājumiem, lai varētu gūt kādus secinājumus. Savukārt pirmdien akcijas piedzīvoja vēl straujāku kāpumu, jo kļuvis zināms par to, ka pētījumos vakcīnas kandidāte uzrādījusi 95% efektivitāti.

Pēc “Forbes” aplēsēm, Lengera aktīvu vērtība ir 1,1 miljards dolāru. Lielāko daļu no viņa bagātībām veido “Moderna” akcijas un nelielas daļas dažādos biotehnoloģiju jaunuzņēmumos, ieskaitot “Frequency Therapeutics”, “SQZ Biotechnologies” un “Lyra Therapeutics”.

“Mums bija tā veiksme sadarboties ar “Moderna” jau kopš pirmajām uzņēmuma pastāvēšanas dienām. Mani sākotnēji uzrunāja solījums, ka RNS matrica var kļūt par revolucionāru platformu jaunu zāļu un vakcīnu radīšanai. Un šis solījums tik tiešām ir izpildīts,” norāda Lengers.

Masačūsetsas tehnoloģiju institūtam Lengers pievienojās 1978. gadā. Pēc tam viņš dibināja “Langer Lab”, kuru vada vēl līdz šai dienai. Viens no “Moderna” dibinātājiem ir Masačūsetsas tehnoloģiju institūta absolvents, kurš 1974. gadā ieguva doktora grādu ķīmiskās mašīnbūves nozarē.

Lengers tiek uzskatīts arī par citētāko inženieri vēsturē – viņa citāti ir atrodami vairāk nekā 320 000 darbos, kas pieejami “Google Scholar” platformā. Viņa vadībā studenti – doktoranti paši rada biotehnoloģiju uzņēmumus, bet Lengers šajās firmās ir viens no galvenajiem investoriem.

Savukārt Lengera investīcijas uzņēmumā “Moderna” kļuva par visienesīgākajām. Profesors norāda, ka nekad nav pārstājis ticētu uzņēmuma idejām.

“Bez daudzsološās tehnoloģiskās platformas, ko piedāvā “Moderna”, lielu iespaidu uz mani atstāja uzņēmuma vadības un darbinieku mērķtiecība. Tāpēc es nekad neesmu pat domājis par “Moderna” akciju pārdošanu,” sacīja Lengers.

Iepriekš vēstīts, ka ASV kompānija "Moderna" paziņojusi, ka, balstoties uz provizoriskajiem datiem, tās izveidotās eksperimentālās Covid-19 vakcīnas efektivitāte esot 94,5%.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu