Optimisms bijis pārāk liels? Fondu biržās vērojams kritums

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP / Scanpix

Rietumeiropas valstu fondu indeksi sākuši būtiski samazināties pēc kāpuma nedēļas sākumā. Kritums biržās notiek, neraugoties uz politiskās noteiktības parādīšanos ASV un arvien jaunām pozitīvām ziņām par koronavīrusa vakcīnas veiksmīgajiem izmēģinājumiem.

Lielāko Eiropas uzņēmumu brīvais indekss “Stoxx Europe 600” samazinājies par 0,2%, tāpat neliels kritums vērojams Lielbritānijas indeksā FTSE (0,3%), Vācijas indeksā DAX (0,13%) un Spānijas IBEX35 (0,27%). Savukārt Francijas indekss CAC trešdienas tirdzniecības sesiju noslēdza ar 0,02% izaugsmi, bet Itālijas FTSE – par 0,06%.

Kā vēsta televīzijas kanāls CNN, Vispārējo pakalpojumu administrācijas (GSA) vadītāja Emīlija Mērfija oficiāli atzinusi Džo Baidenu par ASV prezidenta vēlēšanu uzvarētāju. Tas savukārt ir ļāvis oficiāli sākt varas nodošanas procesu.

Finanšu tirgos atzinīgi novērtētas arī ziņas par Baidena ieceri finanšu ministres amatā iecelt bijušo Federālo rezervju vadītāju Dženetu Jellenu. Viņa var kļūt par pirmo sievieti ASV finanšu ministra amatā.

Vēl optimisms vērojams saistībā ar koronavīrusa vakcīnas izstrādi. Šonedēļ Lielbritānijas farmaceitiskā kompānija “AstraZeneca” paziņoja, ka tās izstrādātā vakcīna ir uzrādījusi 70% vidējo efektivitāti. Viens no vakcīnas devas variantiem ir devis pat 90% augstu efektivitāti.

“Jā, vakcīnas izstrāde ir devusi atbildes uz daudziem jautājumiem, un šodien mēs esam daudz tuvāk situācijas uzlabošanai, nekā bijām gada sākumā. Tomēr tas neizslēdz faktu, ka būs vajadzīgs ilgs laiks, kamēr situācija normalizēsies.

Iespējams, ka optimisms ir bijis pārlieku liels, un realitāte ir tāda, ka līdz reālai situācijas stabilizācijai ir vēl daudz šķēršļu,” sacīja “Ava Trade” analītiķis Naims Aslams.

Eiropas Centrālā Banka (ECB) jaunā ziņojumā par finansiālo stabilitāti brīdināja, ka Eiropas banku peļņa vismaz līdz 2022. gadam neatgriezīsies pie tāda līmeņa, kāds bija pirms pandēmijas. Tāpat arī investori ļoti uzmanīgi seko līdzi situācijai saistībā ar Covid-19 izplatību.

Pēdējo dienu laikā virknē Eiropas valstu fiksēti jauni nāves gadījumu skaita rekordi, savukārt Francijā un Lielbritānijā saslimstības temps pakāpeniski samazinās.

Covid-19 inficēto skaits ceturtdien pārsniedzis jau 60 miljonus cilvēku.

Covid-19 radītās neskaidrības dēļ Eiropā krītas banku akciju vērtība. “HSBC Holdings” akciju vērtība kritusies par 0,18%, “BNP Paribas” – par 0,9%, savukārt “Societe Generale” – par 0,1%.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu