Lidosta "Rīga" saņēmusi globālās Lidostu oglekļa akreditācijas programmas otrā līmeņa sertifikātu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Evija Trifanova/LETA

Lidosta "Rīga" saņēmusi globālās Lidostu oglekļa akreditācijas programmas otrā līmeņa sertifikātu, pavēstīja lidostas pārstāve Laura Kulakova.

Viņa pauda, ka programmas otrais līmenis - "samazināšana" - nozīmē, ka lidosta "Rīga" pierādījusi oglekļa emisiju samazinājumu attiecībā pret iepriekšējo trīs gadu vidējo emisiju apmēru, kā arī apliecinājusi gatavību strādāt ilgtspējīgi un turpināt mērķtiecīgu darbu pie oglekļa emisiju samazināšanas. 

Lidostu oglekļa akreditācijas programma ir specifiski lidostām paredzētā oglekļa samazināšanas programma pasaulē, kuras izsniegtais sertifikāts apliecina lidostas stratēģisku virzību uz ilgtspējīgu attīstību un klimata pārmaiņu ietekmes mazināšanu. Sākotnēji programmai bija četri līmeņi - kartēšana, samazināšana, optimizēšana, neitralitāte, bet kopš novembra programma ir papildināta ar diviem jauniem līmeņiem - transformēšana un pāreja.

Lidostas "Rīga" valdes priekšsēdētāja Laila Odiņa pauda, ka ilgtspējai, kuras viens no būtiskajiem aspektiem ir vide, mūsdienās ir jābūt jebkura uzņēmuma biznesa pamatos. 

"Lidosta "Rīga" pie šiem jautājumiem strādā plānoti un mērķtiecīgi, īstenojot savu saimniecisko darbību tā, lai radītu iespējami mazāku ietekmi uz apkārtējo vidi, bet gadījumā, ja šāda ietekme ir - maksimāli mazinātu radītās sekas. Piedaloties Lidostu oglekļa akreditācijas programmā un izpildot tās vadlīnijas, lidostas "Rīga" mērķis ir sertificēties arvien augstākam akreditācijas līmenim, gala rezultātā sasniedzot nulles jeb net zero līmeņa emisijas," pauda lidostas valdes priekšsēdētāja.

Lidostu oglekļa akreditācijas programma tika izveidota 2008.gadā. Pirmajā gadā programmā akreditējās 17 lidostas, bet patlaban tajā piedalās 330 lidostu no visas pasaules, tostarp 163 Eiropas lidostas un piecas Baltijas valstu lidostas. Programmai dažādos līmeņos ir pievienojušās lidostas, kas apkalpo 67,4% pasažieru Eiropā un 45,1% pasaulē.

Lidosta "Rīga" programmā iestājās vienlaicīgi ar Viļņas lidostu, taču 2019.gadā programmai no Baltijas valstu lidostām ir pievienojās arī Palangas lidosta, Kauņas lidosta un Tallinas lidosta.

Jau ziņots, ka lidostā "Rīga" 2019.gadā gadā apkalpoja 7,798 miljonus pasažieru, kas ir par 10,5% vairāk nekā 2018.gadā, bet pagājušā gada 11 mēnešos lidostā apkalpoti 1,9 miljoni pasažieru, kas ir par 72,9% mazāk nekā attiecīgajā periodā 2019.gadā.

Starptautiskā lidosta "Rīga" ir lielākais aviosatiksmes mezgls Baltijas valstīs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu