"Ryanair" saņem nosodījumu par "maldinošām un dezinformējošām" reklāmām (1)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Lidsabiedrībai “Ryanair” noteikts aizvākt “bezatbildīgās reklāmas”, kurās runāts par Covid-19 vakcīnām. Lielbritānijas Reklāmas standartu uzraudzības birojs (ASA) par “Ryanair” īstenoto “Vakcinējies un lido” (“Jab & Go”) kampaņu saņēmis 2370 sūdzības, kas ir trešais lielākais sūdzību skaits par kādu reklāmu, vēsta BBC.

Tiek norādīts, ka reklāmas kampaņas mērķis ir iedrošināt cilvēkus rezervēt “Ryanair” aviobiļetes, bet ar nosacījumu, ja cilvēks ir vakcinējies. Lidsabiedrība kampaņu ir apturējusi, taču uzskata, ka nekā nosodāma reklāmās nav. Regulators uzsver, ka “Ryanair” savās reklāmas aktivitātēs nav ņēmis vērā faktu, ka visā Eiropā pastāv dažādi citi, tostarp arī ceļošanas ierobežojumi un pat aizliegumi.

Daudzās sūdzībās teikts, ka “Jab & Go” kampaņa liek secināt, ka lielākā daļa Lielbritānijas iedzīvotāju būs vakcinēti pret Covid-19 līdz šī gada pavasarim vai vasarai, līdz ar to viņiem būs iespēja doties atvaļinājumā uz kādu no “Ryanair” galamērķiem Eiropā. Šo faktu regulators uztver kā maldinošu.

Tiek norādīts, ka “situācija joprojām ir ļoti sarežģīta un ātri mainīga, tāpēc ir ļoti svarīgi, lai reklāmdevēji būtu uzmanīgi, saistot Lielbritānijas atbildi uz pandēmiju ar to, cik ātri būs iespējams atgriezties pie normālas dzīves. Tas it īpaši ir svarīgi gadījumos, kad runa ir par viltus pārliecības sniegšanu patērētājiem, kas var iegādāties biļetes, kuras, ļoti iespējams, nevarēs izmantot”.

Tāpat ASA paziņojusi, ka “Ryanair” reklāmas kampaņa ir bijusi bezatbildīga – kampaņā trivializēta pandēmijas ietekme uz sabiedrību. “Mēs apzināmies, ka daļai cilvēku šāda kampaņa ir likusies ļoti bezgaumīga, tomēr to nevajadzētu uztvert kā aizvainojošu,” norādīts ASA ziņojumā, piebilstot, ka šajā gadījumā “Ryanair” ir pārcentusies ar vēstījumu.

“Reklāmas maldinoši sniegušas patērētājiem informāciju, ka vakcinācija pret Covid-19 dos iespēju bez ierobežojumiem ceļot, tomēr realitātē tas tā nav,” teikts regulatora ziņojumā.

“Ir ļoti svarīgi, lai visas ar ceļošanu saistītās kompānijas rūpētos par to, lai savos ziņojumos neradītu vēl lielāku neskaidrību, kā arī nespekulētu un neizplatītu dezinformāciju par to, kad būs iespējams ceļot brīvi un bez ierobežojumiem. To nezina neviens,” uzsver ASA.

“Ryanair” jau pagājušajā nedēļā apturēja savu reklāmas kampaņu, nesagaidot regulatora ziņojumu. Tomēr lidsabiedrība nepiekrīt sūdzībām.

“ASA sodīšanas politika, it īpaši laikā, kad redzam Lielbritānijas veiksmīgo vakcinācijas stratēģiju, ir bezjēdzīga. “Ryanair” gan ņems vērā ieteikumus, tāpēc “Jab & Go” kampaņa ir apturēta, un šādas reklāmas vairs neredzēsim,” uzsvēra “Ryanair” pārstāvji.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu