Jauns pētījums: "AstraZeneca" vakcīna varētu apturēt vīrusu (8)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
"AstraZeneca" vakcīna.
"AstraZeneca" vakcīna. Foto: Reuters/ScanPix

Šī ir pirmā reize, kad koronavīrusa vakcīna ir parādījusi, ka tā spēj samazināt vīrusa izplatību.

Agrīnie dati liecina, ka “AstraZeneca” vakcīna varētu samazināt koronavīrusa izplatību un beigu beigās novērst nāves gadījumus no Covid-19.

Šī ir pirmā reize, kad vakcīna ir parādījusi, ka tā spēj samazināt vīrusa izplatību, tiesa, eksperti saka, joprojām ir nepieciešams lielāks daudzums informācijas, lai to varētu apstiprināt, vēstīts “BBC”.

Lai noteiktu, kāda ir vīrusa izplatība, Oksfordas Universitātes zinātnieki veica iknedēļas koronavīrusa testus Lielbritānijas iedzīvotājiem, kuri bija piedalījušies vakcīnas izmēģinājumā. Tika noskaidrots, ka Covid-19 pozitīvo gadījumu skaits ir sarucis par 67%. Visi pacienti bija saņēmuši vienu vakcīnas devu.

Pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “The Lancet”, rakstīts, ka negatīvs rezultāts nozīmē to, ka organismā nav vīrusa, jeb ka cilvēks nav inficēts – arī asimptomātiski. Tādējādi šie cilvēki nevar izplatīt vīrusu tālāk. Pagaidām pētījuma rezultātus nav recenzējuši citi zinātnieki.

Citos vakcīnu pētījumos savukārt tika pārbaudīti cilvēki, kuriem bija Covid-19 simptomi, un ne visi no viņiem bija piedalījušies vakcīnas pārbaudē. Tāpēc bija grūti pateikt, cik no vakcinētajiem cilvēkiem bija asimptomātiski, tomēr joprojām izplatīja infekciju.

Tomēr eksperti ir piesardzīgi, sakot, ka, pirms var droši teikt, ka šī vakcīna samazina vīrusa izplatību, ir nepieciešami vēl tālāki pētījumi, vēstīts izdevumā “The New York Times”.

“AstraZeneca” vakcīnas izmēģinājumos tika pētīts, vai šī vakcīna var novērst smagus slimības gadījumus un nāvi. Atklājās, ka viena vakcīnas deva 22 dienas pēc vakcinēšanas ir 76% efektīva cilvēka aizsargāšanā no inficēšanās. Noskaidrojās arī, ka otrā deva, kas tika veikta 12 nedēļas pēc pirmās, efektivitāti palielināja līdz 82,4%.

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu