3,7 miljoni pazudušu Bitcoin

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Publicitātes foto

Pasaules vecākās kriptonaudas Bitcoin maksimālais daudzums ir 21 miljons. Šobrīd no tās apritē ir aptuveni 18,6 miljoni, atlikušie 2,4 miljoni ir vēl pieejami racējiem. Tiek lēsts, ka 20 % apritē esošā daudzuma ir pazuduši vai nepieejami. Noskaidrosim, kādēļ tas tā ir.

3,7 miljoni pazudušu Bitcoin

Jebkura manta ir pakļauta dažādiem draudiem, vai tā būtu pazušana, zādzība vai iznīcināšana, un Bitcoin nav nekāds izņēmums. Lai gan ir neiespējami pateikt, cik liels apjoms pasaules pirmās kriptonaudas ir “izkūpējis gaisā”, uzmetot skatu Bitcoin blokķēdei, var iegūt diezgan labu priekšstatu. Uzņēmums Chainalysis, kas nodarbojas ar blokķēdes analīzi, pagājušā gada jūnijā publicēja ziņojumu, kurā minēja, ka 3,7 miljoni Bitcoin pēdējos piecus vai vairāk gadus nav ne reizi pārvietoti. Tas dod pamatu domāt, ka šo Bitcoin īpašniekiem dažādu iemeslu dēļ nav piekļuves savai mantai, un to ar lielu iespējamību var ierakstīt skurstenī.

Pazudušas slepenās atslēgas

Viens no galvenajiem veidiem, kā kriptonauda var pazust, ir kriptonaudas maka slepeno atslēgu (angl. private keys) nozaudēšana. Tas nenozīmē, ka bitcoin tādēļ izgaist, vienkārši lietotājs bez slepenās atslēgas nevar lietot savu kriptovalūtu. 2017. gada beigās The Telegraph publicēja stāstu par nelaimīgu Velsas vīrieti, kurš sava datora cieto disku izmeta atkritumos, vēlāk saprotot, ka tur bija saglabāts viņa Bitcoin naudasmaks ar 7500 Bitcoin.

Arī jau aizgājuši kriptonaudas īpašnieki ir aiz liela daudzuma Bitcoin. Kad nomira Kanādas kriptonaudas tirdzniecības vides QuadrigaCX dibinātājs Gerald Cotten, viņš mūžības ceļā paņēma līdz daudz kriptonaudas, tostarp gandrīz 1000 Bitcoin. Viņš bija vienīgais, kuram bija piekļuve kriptobiržas lietotāju kontu parolēm.

Satoshi Bitcoin

Bitcoin noslēpumainais radītājs Satoshi Nakamoto bija arī pirmais Bitcoin racējs. Sākuma gados viņš izraka aptuveni 1,1 miljonu Bitcoin, kas šobrīd ir gandrīz 30 miljardus eiro vērti. Kopš tā laika Satoshi nav pieskāries savai mantai, ļaujot saprast, ka viņš vai nu nevar, vai arī negrib savu mantu laist apgrozījumā. Tādēļ pārsvarā valda viedoklis, ka Bitcoin arhitekta(u) kriptonaudu var atskaitīt no aprites, līdz ar to samazinot pieejamo piedāvājumu.

CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu