Ekonomisti prognozē ekonomikas izaugsmes nevienlīdzības palielināšanos Eiropā

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

Eiropas dienvidu valstis no Covid-19 pandēmijas izraisītās krīzes ir cietušas vairāk nekā Centrāleiropas valstis. Visticamāk, šīs krīzes sekas neizdosies pārvarēt pat vidējā termiņā, secinājuši bankas “Barclays” analītiķi

Lai gan Spānijas un citu dienvidvalstu ekonomiskā izaugsme otrajā pusgadā varētu būt ievērojami labāka, ilgākā laika termiņā šo valstu ekonomikas nebūs pārliecinošas.

“Vidējā termiņā redzam, ka bezprecedenta atbalsta programmu pārtraukšana izgaismos problēmas, kādas radījusi pandēmija privātajam sektoram un darba tirgum. Ņemot vērā mūsu analīzi, Vācija varētu būt cietusi mazāk, bet tādas valstis kā Spānija un Itālija, kuru galvenās nozares īpaši smagi cieta no Covid-19 pandēmijas, atrodas riska zonā. Varētu palielināties nevienlīdzība,” norādīja eksperti.

Bankas analītiķi pauž, ka atšķirība starp Vācijas un Francijas reālo IKP šī gada pirmajā ceturksnī un laiku pirms pandēmijas bija attiecīgi 5 un 4,5 procentpunkti. Savukārt Itālijā un Spānijā ir vērojams kritums par attiecīgi 7 un 9,5 procentpunktiem.

Savukārt pēc Eiropas Komisijas prognozēm, 2021. gadā Spānija varētu nonākt pirmajā trijniekā pēc ekonomiskās izaugsmes tempiem. Spānijas IKP varētu pieaugt par 5,9%. 2020. gadā tas kritās par 10,8%, kas ir vairāk nekā citās Eiropas ekonomikās. Otrajā vietā pēc izaugsmes šogad varētu būt Francija (5,7%) un Rumānija (5,1%).

Eiropas Savienības valstu ekonomika kopumā šogad varētu pieaugt par 4,2%, bet nākamajā gadā par 4,4%, liecina prognozes. Līdzīgi rādītāji tiek prognozēti arī eirozonai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu