Atklātā vēsture - kā būtu, ja vēsturiskā patiesība būtu nedaudz citādāka?

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Publicitātes foto

Mīti mirst lēnām, un 20. gadsimta vēsture šajos noteikumos nav izņēmums. Arhīvos balstītā dokumentālā seriāla “Atklātā vēsture” jaunā sezona, kas kanālā Viasat History sāksies 7. jūnijā apzinās 20. gadsimta būtiskākos notikumus, apskatot tos no jaunas perspektīvas, par tiem piedāvājot smalkāku un pārdomātāku interpretāciju.

Britu impērija: dekolonizācijas modelis?

Tiek uzskatīts, ka britu dekolonizācija bija mierpilna, precīza un paraugu pilna. Atšķirībā no citiem līdzīgiem spēkiem, kas pieturējās pie saviem impērijas sapņiem, viņa un vēlāk viņas majestātes valdība piedāvāja kolonizēto teritoriju ļaudīm mierīgu ceļu uz demokrātiju. Tajā pat laikā! Dekolonizēšanās no Apvienotās karalistes nebija pastaiga parkā. Ar vardarbīgām represijām, piespiedu populācijas ietekmēšanu, nometnēm un pilsoņu kariem Lielbritānijas karaliste savus kolonizētos dārgumus nelaida vaļā, līdz uz to neuzstāja… Nereti par to maksājot ar asinspirti.

Foto: Publicitātes foto

Šveice un Otrais pasaules karš: priekšzīmīga neitralitāte?

Vēsturē Šveices tēls allaž bijis kā neitrālai valstij, kas Otrā pasaules kara laikā saglabāja apbrīnas vērtu neitralitāti. Un tomēr! No 1939. līdz 1945. gadam nelielā konfederācija atteicās no savām vērtībām un, kā parasti, bizness stāvēja pāri visam. Valsts saglabāja savu neitralitāti, riskējot ar saviem pamatprincipiem, pat situācijās, kad šī piekāpšanās varēja apdraudēt pašas slavu.

Foto: Publicitātes foto

Jānis Pāvils II: moderns pāvests?

Jānis Pāvils II atzīts kā moderns pāvests, kurš aizstāvēja brīvību. Priekšroku dodot tradicionālo vērtību atbalstītājiem nevis reformistiem, Svētais tēvs pārtrauca jaunattšitības valstu virzību uz brīvību, īpaši Latīņamerikā. Dodot priekšroku netaisnībai, viņš piesedza skandālus iestādē, kas sevi dēvē par priekšzīmīgu. Daži pat uzskata, ka viņš bija pārlieku skarbs pret tiem, kas viņam nepiekrīt, kā arī, ka viņš nemeklēja kompromisus noteiktos jautājumos, piemēram, par kontracepciju. Pāvests, kura ātrā kanonizācija slēpj daudzas pelēkas tēmas…

Foto: Publicitātes foto

Vācijas denacifikācija: sekmīgs process?

Vēstures liecības vēsta, ka Sabiedroto organizētā Vācijas denacifikācija pēc Otrā pasaules kara, ko turpināja arī paši vācieši, bijusi ārkārtīgi sekmīga. Tiek uzskatīts, ka šis process ilgtermiņā izglābis Vācijas sabiedrību no fašisma, totalitārisma un autoritārisma līdz pat tādam līmenim, ka Vācija kļuva par tolerances un demokrātijas paraugu. Un tomēr! Šī masīvā atkopšanās nebija līdz galam pilnvērtīga un nereti tā nonāca strupceļos, ļaujot daudziem jautājumiem izslīdēt cauri atkopšanās programmai.

Foto: Publicitātes foto

Ronalds Reigans: nekvalificēts prezidents?

Mūsdienās tiek uzskatīts, ka Reigans bija katastrofāls prezidents: B raudzes aktieris ar limitētām prāta spējām, kas priekšroku deva snaušanai nevis dalībai sapulcēs un kovboju spēlēšanai savā rančo nevis nopietnai ASV prezidenta lomai. Visās sabiedriskajās jomās – no diplomātijas līdz ekonomikai – prezidents pārsteidza Vašingtonas politikas smagsvarus ar to, cik maz pamatinformācijas viņš pārzināja. Viens no populārākajiem, tomēr arī pretrunīgākajiem prezidentiem amerikāņu vēsturē – nebūt ne tāds, kā viņu kariķē.

Foto: Publicitātes foto

Šajā jaunajā dokumentālajā stāstā “Atklātā vēsture” katrs apzinātais uzdevums vai mīts tiks rekonstruēts, pārrunāts un analizēts, lai parādītu vēsturisko realitāti un izskaidrotu tās izveidošanās iemeslus. Raidījuma skatītājus piesaistīs provokācijas un leģendu analīze, tomēr šis process ļaus labāk izprast tēmu vai jautājumu īpaši visaptverošā manierē – tikai kanālā Viasat History, no 7. jūnija, darba dienu vakaros pulksten 22.00.

Seko mums arī Facebook

CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu