Zivrūpnieki gandarīti par atļauju eksportēt lašu produktus uz Austrāliju

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs foto
Ilustratīvs foto Foto: Shutterstock

Eksporta atļauja laša produktiem uz Austrāliju vērtējama pozitīvi, sacīja Latvijas Zivrūpnieku savienības prezidents un parlamentārietis Didzis Šmits. Kaut arī tas neietekmēs eksportu vistuvākajā laikā, šīm izmaiņām ir nozīmīga perspektīva nākotnē.

Viņš norādīja, ka atzinīgi vērtē Pārtikas un veterinārā (PVD) dienesta darbu pie atļaujas saņemšanas procesa, kā arī norādīja, ka ikviena eksporta tirgus iespēja zivrūpniekiem ir labas ziņas.

Tāpat Šmits sacīja, ka pagaidām nav sagaidāms ievērojams Latvijas zivrūpnieku produkcijas eksporta pieaugums, taču tā ir nozīmīga perspektīva nākotnei.

Lai arī konservētā zivju produkcija eksportēta uz Austrāliju tika arī iepriekš, laša produkcijas eksporta atļauja ir nozīmīga vismaz diviem uzņēmumiem. Tostarp arī zivju pārstrādes uzņēmumam SIA "Syfud", kas ražošanu sācis Liepājā.

"Pagaidām gan uzņēmums veic vien investīcijas, taču nākotnē eksportam uz Austrāliju "Syfud" ir potenciāls. Tās uzņēmumam ir labas ziņas," komentēja Šmits.

Tāpat laša produkcijas eksporta atļauja labvēlīga varētu būs zivju pārstrādes uzņēmumam SIA "KH Select", kas nodarbojas ar laša produkcijas ražošanu.

"KH Select" pārstāvji aģentūrai LETA nesniedza komentārus par eksporta atļauju un nākotnes plāniem.

Jau ziņots, ka, noslēdzoties teju četrus gadus ilgam saskaņošanas darbam, Latvija ir kļuvusi par 11.valsti pasaulē, kuras uzņēmumi var eksportēt lašu dzimtas zivju produktus uz Austrāliju, informēja PVD.

Atzīšanas process tika sākts 2018.gadā, kad vēlmi eksportēt lašu dzimtas zvejas produktus uz Austrāliju izteica vairāki Latvijas uzņēmumi. Tas ietvēra ne tikai zvejas produktu ražošanas uzņēmumu, bet arī Latvijas uzraudzības dienesta - PVD auditus, kuru mērķis bija pārliecināties gan par uzņēmumu, gan uzraudzības sistēmas atbilstību augstajiem Austrālijas pārtikas drošuma standartiem un normatīvo aktu prasībām.

Turpmāk Latvijas zvejas produktu ražotājiem, kuriem ir interese par lašu dzimtas zivju produktu eksportu uz Austrāliju, jāvēršas PVD, kas veiks uzņēmuma izvērtēšanu atbilstoši Austrālijas izvirzītajām prasībām. Pēc pozitīva atzinuma saņemšanas uzņēmumam būs iespēja uzsākt lašu dzimtas zivju produktu eksportu.

Eksportēt uz Austrāliju drīkst tikai tādu lašu dzimtas zivju produktus, kas ražoti no septiņās pasaules valstīs - pašā Austrālijā, Kanādā, Dānijā, Norvēģijā, Īrijā, Lielbritānijā un Amerikas Savienotajās Valstīs - iegūtām izejvielām.

Biedrība "Latvijas Zivrūpnieku savienība" ir sabiedriska organizācija, kurā apvienojušies vadošie Latvijas zivrūpniecības uzņēmumi ar pamatdarbības virzienu - konservētu zivju produktu ražošana. Biedrība dibināta 2000.gada 22.augustā, un tās sastāvā ir 12 Latvijas zivju pārstrādes nozares uzņēmumi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu