Iespēja ieguldīt atjaunīgās enerģijas ražošanā – Enefit Green akcijas

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Publicitātes foto

Šonedēļ Baltijā izziņots viens no pēdējo gadu vērienīgākajiem akciju sākotnējiem publiskajiem piedāvājumiem (IPO), kas sniedz iespēju ikvienam līdz 14. oktobrim iegādāties Baltijā vadošā atjaunīgās enerģijas ražotāja Enefit Green akcijas par sākotnējo cenu pirms to tirdzniecības sākuma Nasdaq Tallinn biržā, kas paredzēts 21. oktobrī. Ņemot vērā šā brīža straujo elektroenerģijas cenu kāpumu un pieprasījumu pēc videi draudzīgas enerģijas, atjaunīgās enerģijas ražošanas nozarei ir labs izaugsmes potenciāls.

Enefit Green ir Igaunijas energokompānijas Eesti Energia meitasuzņēmums ar vairāk nekā 20 gadu pieredzi videi draudzīgā enerģijas ražošanā. Uzņēmums ir lielākais vēja elektroenerģijas ražotājs Baltijas valstīs, kas pārvalda 22 vēja parkus četrās valstīs – Igaunijā, Latvijā, Lietuvā un Polijā. Tāpat arī atjaunīgā elektroenerģija tiek ražota 38 saules paneļu parkos, četrās koģenerācijas stacijās un hidroelektrostacijā. Šobrīd tiek attīstīti arī vairāki jauni vēja un saules enerģijas parku projekti, kuri tiks finansēti ar akciju piedāvājumā piesaistīto līdzekļu palīdzību.

Šobrīd vērojama stabila tendence, ka Baltijas reģionā un visā pasaulē strauji aug nepieciešamība pēc elektroenerģijas un vienlaikus valstīm tiek noteikti stingri mērķi jau tuvākajos gados pāriet uz videi draudzīgākiem enerģijas ražošanas risinājumiem, lai mazinātu oglekļa emisiju apjomu. Ir skaidrs, ka atjaunīgā enerģija ir ātrākais veids, kā panākt oglekļa neitralitāti un Baltijas reģionā tieši vējš un saule ir zaļie energoresursi ar lielāko potenciālu. Tādējādi Enefit Green akciju piedāvājums ir laba iespēja gan privātajiem, gan institucionālajiem investoriem iesaistīties atjaunīgās enerģijas nozarē.

Kā skaidro Enefit Green valdes priekšsēdētājs Āvo Kērmass (Aavo Kärmas), akciju publiskais piedāvājums ir loģisks solis, lai īstenotu uzņēmuma izaugsmes plānu jau 2025. gadā 2,3 reizes palielināt savu atjaunīgās enerģijas ražošanas jaudu: “Lai sasniegtu šo mērķi, paredzams, ka Enefit Green 2021.–2023. gadā būs nepieciešami ieguldījumi līdz 600 miljonu apmērā, kuriem tiks novirzīti akciju emisijas laikā iegūtie līdzekļi, kā arī citas finansēšanas iespējas, piemēram, banku aizdevumi. Galvenais ieguldījumu mērķis jaunajos vēja un saules enerģijas parkos ir palielināt atjaunojamās elektroenerģijas ražošanu un attiecīgi arī uzņēmuma ieņēmumus. Enefit Green kā lielākajam vēja enerģijas ražotājam Baltijas valstīs un vienam no vadošajiem atjaunojamās enerģijas uzņēmumiem visā Baltijas jūras reģionā ar diversificētu ražošanas portfeli galvenokārt ir izaugsmes potenciāls, bet tiek plānota arī dividenžu izmaksa akcionāriem.”

Foto: Publicitātes foto

“Ņemot vērā Enefit Green līdzšinējo stabilo darbību un IPO apjomu, mēs sagaidām lielu interesi par piedāvājumu. Ieguldītājiem ir iespēja kļūt par īpašniekiem vienā no reģiona spēcīgākajiem atjaunojamās enerģijas uzņēmumiem laikā, kad visā pasaulē strauji pieaug pieprasījums pēc atjaunojamās enerģijas. Dalība atjaunojamās enerģijas ražotāja akciju piedāvājumā ir arī iespēja ikvienam atbalstīt videi draudzīgāku enerģijas ražošanu un tādējādi palīdzēt mazināt klimata pārmaiņas,” skaidro Swedbank investīciju pakalpojumu vadītājs Baltijā un Somijā Mīkels Torims (Mihkel Torim).

Tikai līdz 14. oktobrim potenciālajiem ieguldītājiem ir iespēja parakstīties uz Enefit Green akciju iegādi, sazinoties ar savu banku vai citu finanšu iestādi, kas ir Nasdaq Tallinn biržas dalībniece un pārvalda ieguldītāja vērtspapīru kontu. Piedāvājumā iekļauto akciju cenas ir robežās no 2,45 līdz 3,15 eiro; galīgā piedāvājuma cena tiks noteikta, apkopojot pirkšanas pieprasījumus, un tā būs vienāda gan privātajiem, gan institucionālajiem ieguldītājiem. IPO periods dod iespēju aktīvākajiem ieguldītājiem iegādāties akcijas par to sākotnējo cenu, pirms tās nonāk Nasdaq Tallinn biržas kopējā piedāvājumā.

Uzzini vairāk par uzņēmumu Enefit Green un tā akciju iegādi, apmeklējot saiti www.enefitgreen.ee/lv/ipo.

CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu