Noderīgs birojā, pieejams pat skolēnam

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Publicitātes foto

«Vienkāršu datoru darbam, lūdzu». Šādu frāzi mēs bieži dzirdētu veikalā, ja uzņēmēji saviem darbiniekiem un vecāki skolas vecuma bērniem pirktu skaitļotāju klātienē. Pašiem iekārtu lietotājiem noteikti ir specifiskas prasības attiecībā uz dizainu, gabarītiem un komponentēm, taču tās visas kļūst otršķirīgas, ja pirkumu apmaksā kāds cits.

Ne velti teju katram ražotājam ir vismaz viens atzars ar šādiem «biroja datoriem» - cenā pievilcīgiem, uzticamiem, bet vizuāli gaužām vienkāršiem un neuzkrītošiem. Taivānas zīmola Asus gadījumā šo nišu aizņēmis ExpertBook sērijas modelis B1.

ExpertBook B1 B1500 vizuāli īpaši neatšķiras no sērijas dārgākajiem eksemplāriem B5 un B9, taču pēc pavisam īsas iepazīšanās ar ierīci top skaidrs, ka Asus inženieri un dizaineri ir krietni balansējuši starp vairumam pircēju pieņemamu cenu un lietotāju apmierinošu komplektāciju. Cenas «nospiešana» izdevusies tīri labi – TVNET izmēģinājumos pabijušais modelis ar 11. paaudzes Intel Core i3 procesoru, 8 GB operatīvo atmiņu un Windows 10 Pro operētājsistēmu, ko ierīce uzreiz piedāvāja atjauninātu uz Windows 11 versiju, veikalos maksā ap 700 eiro. Tīri pieņemami, lai ExpertBook B1 iepirktu vairumā kā biroja datoru vai palīgu mācībās skolēnam un studentam.

Bez ārišķībām

Bet kādus gan upurus tādēļ nācies nest? Pirmais ir viegli pamanāms. 1,7 kilogramus smagais korpuss ir veidots no plastmasas ar vienkāršu, viegli grubuļainu apdari. Tikai vāks ir nostiprināts ar alumīnija sakausējuma pārklājumu, kas piešķir klēpjdatoram mazliet solīdāku izskatu. Arī uz pamatnes dominē askētisms. Pilnizmēra tastatūra ar patīkami nogludinātiem un klusi strādājošiem plastmasas taustiņiem un ne pārāk liels skārienpaliktnis, kas turklāt novirzīts uz kreiso pusi. Tas šajā 15,6 collu modelī ir pat šaurāks nekā dažos Asus 13 collu klēpjdatoros, turklāt tajā nevar iespējot gaismas ciparnīcu, kas kļuvusi par vienu no šī ražotāja atpazīšanas zīmēm. No biometrijas risinājumiem tiek piedāvāts ieslēgšanas pogā iestrādāts pirkstu nospieduma lasītājs, kas darbojas labi un izmēģinājumu gaitā raizes nesagādāja. Klaviatūra ir apgaismojama, taču pieejams tikai viens spilgtuma līmenis, kas nav pārāk spožs, tomēr pustumsā simbolus izgaismo gana labi.

Ar pieslēgvietām ražotājs nav skopojies, kā jau biroja datoram pienākas. Blakus ierastajām HDMI, USB-C un trīs USB-A ligzdām ir arī VGA, Ethernet un microSD karšu lasītāja pieslēgvieta, kā arī vieta vecajam, labajam 3,5 mm austiņu spraudnim. Līdz ar to ārējo aksesuāru pievienošanai ir daudz iespēju, un 180 grādu leņķī nolokāmais ekrāns atvieglo darbu pie ārējā monitora. ExpertBook B1 uzlādei netiek izmantots USB-C risinājums, tādēļ vēl viena ligzda atvēlēta lādēšanas kabelim. Par laimi tā adapteris nav tik masīvs kā iepriekšējo paaudžu datoros, tomēr 300 gramus smagais vadu kamols pārnēsāšanai nav tik parocīgs kā ar Asus ultraplānajiem klēpjdatoriem komplektētie USB-C lādētāji.

Strādāšanai, ne izklaidei

15,6 collu IPS tehnoloģijas ekrāns paredzēts galvenokārt darba veikšanai, ne izklaidei. Full HD izšķirtspēja un 60 Hz atsvaidzes ātrums signalizē, ka šī ierīce nav paredzēta krāšņu filmu atskaņošanai un pavisam noteikti ne dinamisku datorspēļu spēlēšanai. Pasjansu atpūtas mirkļos tas, protams, pavilks. Jāpiebilst, ka ekrāns skārienus nepazīst un attiecīgi arī nav paredzēta informācijas ievade ar irbuli. Par tā košumu gan nav iemesla sūdzēties, vismaz ziemā. Ar istabas lampu un reto saules staru iespīdēšanu displejā ierīce tiek galā gana labi, un arī krāsu atainojums ir visnotaļ dabisks. Tomēr nopietnam darbam ar grafiskajiem materiāliem vai bilžu apstrādei šo ierīci nevajadzētu izmantot, jo krāsu palete vienkārši nav pietiekami plaša.

Virs ekrāna iemontētā 0,9 MP tīmekļkamera ar augstu kvalitāti neizceļas, tādēļ videosapulču laikā nāksies parūpēties par labu telpas apgaismojumu. Pretējā gadījumā riskējat izskatīties ne pārāk pievilcīgi. Par sīku kompensāciju varam uzskatīti fizisku slēdzi, kas aizsedz lēcai skatu uz telpu.

Uzticams palīgs darbā

Veiktspējas ziņā šis dators ar pārdabisku sniegumu nepārsteidz un strādā tieši tā, kā varam sagaidīt no Intel Core i3. Proti, darbs ar biroja programmām rit visai raiti, ja vien neizdomājat pieķerties vērienīgai izklājlapu datu bāzei vai atvērt kādu duci programmu un aktīvi «lēkāt» no vienas uz otru. Tādos gadījumos ExpertBook B1 var pamatīgi «aizdomāties» un uz dažām sekundēm sastindzināt kursoru. Strādājot pragmatiski un bez ierīces apzinātas mocīšanas, tā izmēģinājuma nedēļās bija uzticams palīgs ikdienas darbos. Pie tam pietiekami kluss, lai neizrautu no diendusas aizsapņojušos kaķi, kā to mēdz darīt jaudīgo spēļu datoru ventilatoru ierēkšanās.

Baterijas darbības laiks izmēģinājuma nedēļās bija vidēji 7 stundas ar vienu uzlādi, un tas skaidrojams nevis ar datora «rijīgumu», bet gan atkal ar cenu. Taupības nolūkos izmantots ne pārāk ietilpīgs 42 Wh akumulators, tādēļ enerģijas patēriņš pat uzskatāms par nelielu. Protams, vienmēr gribas, lai baterija «izvilktu» vismaz visu darba dienu, jo īpaši tiem, kuri biežāk pārvietojas. Tiesa, ExpertBook B1 gadījumā nav pamata nemitīgi drudžaini raudzīties kontaktligzdas virzienā.

CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu