Latvijas banka: Bezskaidrās naudas maksājumu skaits palielinājies par 6,2%

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: www.freepik.com

Latvijā pagājušajā gadā salīdzinājumā ar 2020.gadu kopējais klientu bezskaidrās naudas maksājumu skaits palielinājies par 6,2%, kamēr maksājumu kopapjoms audzis par 21,5%.

Latvijas maksājumu pakalpojumu sniedzēji - kredītiestādes, elektroniskās naudas iestādes, maksājumu iestādes, Latvijas Banka un Valsts kase - 2021.gadā veica 583,5 miljonus klientu bezskaidrās naudas maksājumu 219,5 miljardu eiro apmērā. Tādējādi vidēji dienā veikti 1,6 miljoni maksājumu 601,4 miljonu eiro apmērā.

Latvijas Bankas Maksājumu sistēmu politikas daļas vadītājs Emīls Dārziņš norāda, ka arī 2021.gads tautsaimniecībā tika aizvadīts pandēmijas ēnā, un tas ietekmēja gandrīz jebkuru jomu, arī maksājumus.

Dažādu modernu norēķinu iespējas turpināja strauji augt, un sabiedrība tās izmantoja arvien labprātāk.

Dārziņš piebilst, ka jaunākie maksājumu dati dod ieskatu arī otra naudas veida - skaidrās naudas - tendencēs, proti, bankomātu skaita dinamika liecina, ka 2021.gadā īstenotie pasākumi un pēc Latvijas Bankas iniciatīvas panāktā vēsturiskā finanšu sektora vienošanās par skaidrās naudas pieejamības saglabāšanu nodrošina pozitīvu rezultātu un Latvijas iedzīvotāju pieeja skaidrajai naudai saglabājas līdzšinējā līmenī.

Līdzīgi kā iepriekšējos gados visbiežāk lietotie klientu bezskaidrās naudas maksājumi bija karšu maksājumi - 63,7% no kopējā bezskaidrās naudas maksājumu skaita, kā arī klientu kredīta pārvedumi - 34,5% no kopējā bezskaidrās naudas maksājumu skaita.

2021.gadā veikti 29,2 miljoni zibmaksājumu astoņu miljardu eiro apjomā.

Zibmaksājumu īpatsvars maksājumos starp Latvijas kredītiestādēm pieaudzis līdz aptuveni 26%, bet maksājumos starp atsevišķām kredītiestādēm pārsniedz 75%.

Savukārt aktīvo zibsaišu skaits Zibsaišu reģistrā pārsniedza 600 000, kamēr to izmantošana sasniedza 33,1 miljonu pieprasījumu 2021.gadā.

Lai nodrošinātu karšu maksājumus, 2021.gada beigās Latvijas maksājumu pakalpojumu sniedzēji bija izdevuši 2,1 miljonu maksājumu karšu jeb vidēji 1,1 karti uz vienu iedzīvotāju, no tām lielākā daļa bija kartes ar debeta funkciju.

Iedzīvotājiem bija pieejami 43 100 karšu pieņemšanas vietu (POS) un 907 bankomātu.

2021.gada beigās Latvijas maksājumu pakalpojumu sniedzēji bija atvēruši 3,1 miljonu klientu norēķinu kontu, kas ir vidēji 1,7 norēķinu konti uz vienu iedzīvotāju.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu