Vairākās vietās Latvijā no 1.marta pieaug siltumenerģijas tarifs (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Vairākās vietās Latvijā no otrdienas, 1.marta, pieaug siltumenerģijas tarifs, pavēstīja Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) pārstāvji.

Ilūkste

Ilūkstē no 1.marta siltumenerģijas tarifs pieaugs par 20,8%, sasniedzot 56,74 eiro par megavatstundu (MWh) bez pievienotās vērtības nodokļa (PVN).

Siltumenerģijas tarifs 56,74 eiro par MWh būs spēkā līdz 30.aprīlim, bet no 1.maija tas pieaugs līdz 57,11 eiro par MWh.

Regulatorā norāda, ka no 1.marta divus mēnešus siltumenerģijas tarifs būs zemāks nekā no 1.maija piemērojamais tarifs, jo tarifā iekļautas zemākas elektroenerģijas sistēmas pakalpojuma izmaksas, pateicoties valsts sniegtajam atbalstam līdz 30.aprīlim.

Kopējo siltumenerģijas tarifa pieaugumu ietekmējis kurināmā jeb šķeldas izmaksas, iekārtu un remontu uzturēšanas izmaksas, kā arī pamatlīdzekļu nolietojums un citu izmaksu izmaiņas.

Vienlaikus SPRK norāda, ka, neskatoties uz izmaksu kāpumu, komersants šajā darbības laikā ir nodrošinājis optimizēšanas pasākumus, kuru rezultātā siltumenerģijas zudumus siltumapgādes sistēmā plānots samazināt līdz 11,9%.

Rīga

Rīgā siltumenerģijas tarifs no 1.marta pieaugs par 3,9%, sasniedzot 69,36 eiro par megavatstundu (MWh).

Siltumenerģijas tarifu pieaugums saistāms ar kurināmā - dabasgāzes un šķeldas - cenu pieaugumu un neparedzēto izmaksu iekļaušanu siltumapgādes pakalpojumu tarifu veidojošajās izmaksās.

"Rīgas siltums" kā kurināmo izmanto dabasgāzi, šķeldu un dīzeļdegvielu.

Vienlaikus SPRK vērš uzmanību, ka siltumenerģijas izmaksu mazināšanai valsts sniedz atbalstu mājsaimniecībām tajās pašvaldībās, kurās siltumenerģijas tarifs centralizētajā siltumapgādē ir virs 68 eiro par MWh. Ņemot vērā minēto, mājsaimniecībām, kuras izmanto centralizēto apkuri Rīgā, martā un aprīlī tiks piemērots valsts noteiktais maksimālais siltumenerģijas tarifa līmenis - 68 eiro par MWh.

Talsu novads

Talsu novadā no 1.marta siltumenerģijas tarifs pieaug par 11,8% - līdz 75,68 eiro par megavatstundu (MWh).

Jaunais SIA "Talsu namsaimnieks" siltumenerģijas tarifs būs spēkā Sabilē, Stendē, Valdemārpilī, kā arī Abavas, Ģibuļu, Laidzes, Laucienes, Lībagu, Virbu pagastā.

Vienlaikus SPRK vērš uzmanību, ka siltumenerģijas izmaksu mazināšanai valsts sniedz atbalstu mājsaimniecībām tajās pašvaldībās, kurās siltumenerģijas tarifs centralizētajā siltumapgādē pārsniedz 68 eiro par MWh. Ņemot vērā minēto, par martu un aprīli "Talsu namsaimnieka" siltumenerģijas rēķiniem tiks piemēros valsts noteiktais maksimālā siltumenerģijas tarifa līmenis - 68 eiro par MWh

Līdz šim "Talsu namsaimnieks" piemēroja tarifu 67,71 eiro par MWh apmērā.

Jaunais siltumenerģijas tarifs 75,68 eiro par MWh apmērā būs spēkā līdz 2023.gada 31.oktobrim, savukārt no 2023.gada 1.novembra tas būs par 2,63 eiro par MWh zemāks - 73,05 eiro par MWh.

Jelgava

Jelgavā no 1.marta siltumenerģijas tarifs pieaugs par 13,3%, sasniedzot 63,36 eiro par megavatstundu (MWh).

Siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifu pieaugums saistīts ar dabasgāzes cenas un no SIA "Gren Latvija" iepirktās siltumenerģijas koģenerācijas stacijas cenas pieaugumu.

SPRK atzīmē, ka kurināmā izmaksas "Gren Jelgava" pieaugušas par 67 700 eiro jeb 10%, bet iepirktās siltumenerģijas izmaksas augušas par 1,211 miljoniem eiro jeb 20,1%. "Gren Jelgava" visu siltumenerģiju saražo, izmantojot dabasgāzi. Pārējo siltumapgādes nodrošināšanai nepieciešamo siltumenerģiju uzņēmums iepērk no divām "Gren Latvija" koģenerācijas stacijām, kurās siltumenerģija tiek ražota ar šķeldu un dabasgāzi.

Bērzaine 

Valmieras novada Bērzainē no 1.marta siltumenerģijas tarifs pieaugs par 24,5% - līdz 79,29 eiro par megavatstundu (MWh).

Siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifu izmaiņas saistītas ar kokskaidu granulu, kas ir vienīgais izmantotais kurināmais Bērzainē, cenas palielinājumu.

Vienlaikus Bērzaines mājsaimniecībām siltumenerģijas rēķinos martā un aprīlī piemēros valsts noteikto maksimālo siltumenerģijas tarifa līmeni - 68 eiro par MWh.

Bērzainē kopš 2021.gada 1.novembra tika piemērots siltumenerģijas tarifs 63,69 eiro apmērā par MWh.

Salaspils

Salaspilī no šodienas siltumenerģijas tarifs pieaug par 1,2% - līdz 61,79 eiro par megavatstundu (MWh).

Siltumenerģijas tarifa pieaugumu Salaspilī galvenokārt ietekmējis šķeldas cenas kāpums 12% apmērā.

Kopumā kurināmā izmaksas SIA "Salaspils siltums" palielinājušās par aptuveni 44 000 eiro.

SPRK norāda, ka, beidzoties šķeldas piegādes līguma termiņam, "Salaspils siltums" ir noslēdzis jaunu līgumu par šķeldas piegādi, kas paredz augstāku tās cenu. Starp iesniegtajiem piedāvājumiem komersants konkursa kārtībā izvēlējies piedāvājumu ar viszemāko cenu.

Mārupe

Mārupē no 1.marta siltumenerģijas tarifs pieaug par 68,9% - līdz 127,29 eiro par megavatstundu (MWh).

Vienlaikus SPRK atzīmē, ka SIA "Mārupes komunālie pakalpojumi" siltumenerģijas rēķiniem par martu un aprīli tiks piemēros valsts noteiktais maksimālais siltumenerģijas tarifa līmenis - 68 eiro par MWh.

SPRK vērš uzmanību, ka siltumenerģijas izmaksu mazināšanai valsts sniedz atbalstu mājsaimniecībām tajās pašvaldībās, kurās vērojams straujš cenu pieaugums, tas ir, kurās siltumenerģijas tarifs centralizētajā siltumapgādē pārsniedz 68 eiro par MWh. Ņemot vērā minēto, Mārupes centralizētās apkures mājsaimniecības lietotāji šo tarifu pieaugumu martā un aprīlī nejutīs.

Līdz šim Mārupē spēkā esošais tarifs bija 75,35 eiro par MWh.

Savukārt no 1.oktobra siltumenerģijas tarifs Mārupē būs 119,94 eiro par MWh.

Siltumenerģijas tarifa pieaugums saistāms ar jauna dabasgāzes iepirkuma līguma noslēgšanu. Līdz ar to kurināmā izmaksas kompānijai "Mārupes komunālie pakalpojumi" pieaugušas par 94,8%.

Madona

Madonā un tās apkārtnē no 1.marta siltumenerģijas tarifs pieaugs par 5% - līdz 53,23 eiro par megavatstundu (MWh).

Apstiprinātais tarifs būs spēkā Madonā, Aizpurvē, Dzelzavā, Liezērē, Ozolos, Biksērē, Kusā un Barkavā.

SIA "Madonas siltums" līdz šim piemēroja siltumenerģijas tarifu 50,68 eiro apmērā par MWh, bet turpmāk tarifs būs 53,23 eiro par MWh. Vienlaikus no 1.maija tarifs pieaugs līdz 53,67 eiro par MWh.

Visu nepieciešamo siltumenerģiju uzņēmums "Madonas siltums" saražo pats, izmantojot šķeldu (99,2% no siltumenerģijas apjoma) un kokskaidu granulas (0,8% no siltumenerģijas apjoma).

SPRK Enerģētikas departamenta direktore Līga Kurevska norāda, ka "Madonas siltums" apstiprinātais siltumenerģijas tarifs ir zemāks par vidējo siltumenerģijas tarifu Latvijā. Tas skaidrojams ar to, ka komersants kā kurināmo izmanto šķeldu un granulas.

Jēkabpils

No 1.marta Jēkabpilī apkures tarifs palielināsies par 9,4% un sasniegs 75,81 eiro par megavatstundu.

Februārī Jēkabpilī spēkā esošais tarifs bija 69,32 eiro par megavatstundu.

Siltumenerģijas tarifa izmaiņas Jēkabpilī ietekmējuši divi faktori - kurināmā, dabasgāzes cenas pieaugums, kas palielinājis izmaksas, un lielāki ieņēmumi par elektroenerģijas pārdošanu, kas pieaugumu mazinājuši.

Dabasgāzes piegādei SIA "Jēkabpils siltums" līgums noslēgts par mainīgu jeb biržas cenu, kas katru mēnesi ir atšķirīga. Tā rezultātā mainās arī dabasgāzes izmaksas komersantam.

SIA "Jēkabpils siltums" elektroenerģiju tirgo biržā, un ieņēmumu pieaugums par 18,4% ļāvis mazināt dabasgāzes cenu radīto tarifu palielinājumu par 0,47 eiro par megavatstundu.

SPRK vērš uzmanību, ka siltumenerģijas izmaksu mazināšanai valsts sniedz atbalstu mājsaimniecībām tajās pašvaldībās, kur vērojams ekstremāls cenu pieaugums un siltumenerģijas tarifs centralizētajā siltumapgādē ir virs 68 eiro par megavatstundu.

Ņemot vērā minēto, Jēkabpils centralizētās apkures mājsaimniecības lietotāji šo tarifa pieaugumu martā un aprīlī nejutīs.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu