FM: Martā gaidāms mazumtirdzniecības pieauguma tempa samazinājums

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Ieva Čīka/LETA

Pēc gada pirmajiem diviem mēnešiem, kad mazumtirdzniecības apjomi Latvijā turpināja strauji pieaugt, martā gaidāms pieauguma tempa samazinājums, jo pērn martā tika mīkstināti pandēmijas dēļ noteiktie ierobežojumi, līdz izveidojās augstāka bāze, pret ko tiek salīdzināts šī gada apgrozījums, prognozē Finanšu ministrija.

Jau ziņots, ka februārī mazumtirdzniecības palielinājums sasniedza 9,4% salīdzināmās cenās, ko, FM ieskatā, galvenokārt ietekmēja pērnā gada zemā bāze, jo spēkā bija stingri ierobežojumi tirdzniecībā.

Ministrija norāda, ka salīdzinājumā ar 2020. gada pirmajiem diviem mēnešiem pieaugums mērāms tikai 2,4% apmērā.

Ministrija sagaida, ka Krievijas iebrukums Ukrainā turpmākajos mēnešos būtiski neietekmēs mazumtirdzniecības nozari Latvijā. Kaut arī paredzams cenu pieaugums, Latvijas vidējā iedzīvotāja pirktspēja vērtējama kā laba, pamatojoties uz augošajiem mājsaimniecību noguldījumiem.

Kaut arī pieaug iedzīvotāju izmaksas par ikdienas nepieciešamajiem pakalpojumiem un precēm, kā arī pandēmijas dēļ noteiktie tirdzniecības ierobežojumi ir ievērojami atviegloti, joprojām palielinās mājsaimniecību noguldījumi. Kā liecina Latvijas Bankas dati, salīdzinot ar 2021. gada februāri, kopumā Latvijas komercbanku piesaistīto mājsaimniecību noguldījumu apjoms sasniedza 9,72 miljardus eiro, gada laikā pieaugot par 13,4%.

Kā skaidro ministrija, straujo noguldījumu apjoma pieaugumu nodrošināja iedzīvotāju finansiālo līdzekļu atlikumu bankas kontā kāpums, kas gada laikā palielinājās par 17,5%. Noguldītie līdzekļi var dot būtisku atbalstu iedzīvotājiem patēriņa cenu pieauguma gadījumā.

Cenu pieaugumu, ministrijas vērtējumā, vairāk izjutīs maznodrošinātie iedzīvotāji, tai skaitā pensionāri.

Tirgotāji pakāpeniski atsakās tirgot Krievijas ražotās preces, tādējādi nedaudz samazinot preču izvēles klāstu, kas var pozitīvi ietekmēt vietējos ražotājus, pieaugot pieprasījumam, norāda Finanšu ministrija.

Ministrijas eksperti gan uzsver, ka karadarbība Ukrainā un tās izraisītās sekas ietekmēs energoresursu cenu pieauguma tempus Eiropā un visā pasaulē, sadārdzinot patēriņa preces. Ukraina ir nozīmīga graudaugu nodrošinātāja Eiropā, tādējādi sagaidāms maizes un līdzīgu graudaugu izstrādājumu būtisks cenu pieaugums valstīs, kurās graudkopības nozare nevar nodrošināt kopējo graudu patēriņu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu