"Pieredze, dažādība un fiziskas aktivitātes." Kāpēc skolām jāapgūst LVM vides izglītības programma?

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Latvijas valsts meži/Publicitātes foto.

Ik gadu AS "Latvijas valsts meži" (LVM) aicina Latvijas skolas mācīties zaļākajā mācību klasē. Vides izglītības programmas piedāvā skolēniem un skolotājiem iegūt noderīgas zināšanas par mežiem, kā arī piedalīties atraktīvās aktivitātēs. Par programmas rašanos, sasniegumiem un iespējām TVNET stāsta LVM Vides izglītības vadītāja Līga Abizāre.

Ir svarīgi mācīt par dabu

Abizāre stāsta, ka ideja un stāsts par šo programmu aizsākās 2005. gadā, kad "Latvijas valsts mežus" uzrunāja Valsts izglītības satura centrs, kas dabaszinātņu mācību priekšmetu ietvaros veica dažādas ar mežu saistītas aktivitātes.

"Tāpēc mēs sapratām, ka ir kopīga interese sadarboties un veicināt skolēnu zināšanas par mežu, vairot izpratni par dabas procesiem un tuvinātu bērnu dabai.

Video: LVM vides izglītības programmas

Arvien vairāk mēs urbanizējamies, tāpēc mazāk saskaramies ar dabu, tai pat laikā meži klāj vairāk nekā pusi Latvijas teritorijas. Tas ir nacionālas nozīmes jautājums, cik daudz mēs kā sabiedrība zināsim par mežu un tā nākotni," norāda L. Abizāre.

Ideja aizsākās, ņemot vērā Skandināvijas piemēru, kur jau vairāk nekā 70 gadus skolas sadarbojas ar meža nozari. Vides izglītības vadītāja stāsta, ka līdzīgas meža izglītības programmas plaši un efektīvi darbojas Norvēģijā, Somijā un Zviedrijā, kā arī citviet Eiropā.

"Pirms 10 gadiem mūs uzņēma arī Eiropas meža pedagoģijas organizācijā "Forestpedagogics.eu". Esot organizācijā, sapratām, ka daudzas pasaules valstis jau strādā ar šādiem projektiem un varējām gūt papildu pieredzi, lai attīstītu sadarbību ar skolām.

2006. gadā noslēdzām sadarbības līgumu ar Valsts izglītības satura centru, lai kļūtu par atbalstu tiem skolotājiem, kas vēlās mācīties dabā kopā ar skolēniem. Izveidojām gan skolotāju tālākizglītības programmu, gan dažādas meža izglītības programmas pirmskolai, pamatskolai un vidusskolai," saka Abizāre.

Latvijas valsts meži – vieta, kur mācīties augt

Vides izglītības vadītāja norāda, ka galvenais izglītības resurss, kas tiek skolām piedāvāts ir valsts mežs kā vieta, kurā realizēt dažādas nodarbības, papildinot tās ar daudzveidīgiem vides izglītības materiāliem. Viņa norāda, ka sākotnēji ļoti daudz trūka reāli piemēri latviešu valodā, kā skolotājiem strādāt dabā. Šo gadu laikā materiāli ir tapuši gana daudz.

Programmās ik gadu piedalās ap 20 000 bērnu.

Balstoties uz vairāk nekā 10 gadu pieredzi darbā ar skolām, dažādiem ieteikumiem un starptautiski atzītu meža pedagoģijas praksi, LVM ir izstrādājuši vides izglītības programmas Latvijas vispārizglītojošajām skolām, kas regulāri tiek papildinātas un uzlabotas atbilstoši izmaiņām izglītības saturā.

Foto: Latvijas valsts meži/Publicitātes foto.

"Ir ļoti daudz zinātnisku pētījumu par to, ko dod mācības dabā. Secinājumi, ko iegūst pētnieki, ir vairāki. Pirmkārt, bērniem ir iespēja uzlabot mācīšanos, iegūstot praktisku pieredzi. Jo lielāka sasaiste ar reālo dzīvi un daudzveidīgākas mācību metodes, jo labāki mācību rezultāti.

Otrkārt, mācīšanās dabā veicina labāku veselību, jo bērni ir svaigā gaisā, kustas un uzlabojas fiziskā pašsajūta.

Protams, ne visas mācības ir jāpārnes uz dabu, bet ir derīgi vismaz kādu mācību posmu iekļaut reālā dabas vidē un iekļaut fizisko aktivitāti," piebilst vides izglītības vadītāja.

Daudz iespēju un jaunu zināšanu

Abizāre stāsta, ka katru gadu dalībniekiem tiek lūgts iesniegt atgriezenisko saiti, lai pilnveidotu programmu. Vaicājot par to, kādi ir galvenie ieguvumi skolēniem un skolotājiem, piedaloties programmā, vides izglītības vadītāja saka: "Lielākais ieguvums ir dziļāka izpratne par dabas procesiem, jaunas kompetences. Tāpat arī organizējam konkursus ar balvām, ekskursijas dabā, tālākizglītības kursus, vides izziņas nometnes un citus pasākumus. Jo vairāk darbojies, jo vairāk tev ir iespēju."

Augusta beigās tradicionāli tiek izziņota pieteikšanās LVM ekoprogrammai "Cūkmena detektīvi", kas mudina rotaļīgā veidā izzināt mežu jau 5 - 7 gadu vecumā. Tās mērķis ir bērnos rosināt atbildību par tīru vidi, vairojot izpratni par vērtīgo un lieko dabā. 

1.-6. klases katru gadu var pieteikties dalībai vides izglītības programmā "mammadaba meistarklase". Tā ir pastāvīga un vispusīga iespēja sākumskolai tuvināt mācību procesu dabai, jo meistarklases dalībnieku uzdevums ir mācību priekšmetus apgūt ārā – Latvijas valsts mežos, mācību gada laikā veicot trīs meža meistardarbus.

Skolas, kas iesaistījušās meža meistardarbu veikšanā, gada beigās var nopelnīt meistaru vai mācekļu diplomus, kā arī pieteikties "Skolas mežam" - noteiktai valsts mežu teritorijai regulārām mācībām dabā.

Par tradīciju daudzās skolās kļuvušas arī LVM Meža ekspedīcijas. Tā ir iespēja 6. klasēm kopīga piedzīvojuma veidā apgūt dabaszinības mežā.

Ekspedīcijas ik septembri norisinās Latvijas lielāko pilsētu tuvumā, taču klases, kas nav paguvušas pieteikties intensīvajām rudens ekspedīcijām, pārējā mācību gada laikā var doties uz kādu no trīs pastāvīgajiem ekspedīciju poligoniem LVM dabas parkā Tērvetē, LVM Kalsnavas arborētumā vai LVM Vijciema čiekurkaltē.

Video: LVM Meža ekspedīcijas

8. un 9. klašu skolēni ik gadu var iejusties īsta mežinieka lomā, izmantojot digitālo mācību līdzekli "Mežotājs". Tā ir interaktīva spēle, kas ikvienam pieejama vietnē www.mezotajs.lv, kur spēlētājs iepazīstas ar ilgtspējīgu meža apsaimniekošanu.

Arī šogad starp 8. - 9. klasēm norisināsies "Mežotājs" sacensības, kas rosinās skolēnus doties dabā un veikt "Skola 2030" starpdisciplināro tematu "Pētījumu mežā", kurā saistīti ģeogrāfijas, bioloģijas, matemātikas un tehnoloģiju priekšmeti.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu