Vai esam gatavi sākt šķirot bioloģiskos atkritumus? (5)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
SIA “Getliņi EKO” Vides pārvaldības daļas vadītāja Lilija Dukaļska.
SIA “Getliņi EKO” Vides pārvaldības daļas vadītāja Lilija Dukaļska. Foto: Publicitātes foto

Pirms desmit gadiem mūsu straujajā dzīves ritmā atkritumu šķirošana šķita grūti iedomājama, bet pēdējo gadu laikā aizvien vairāk cilvēku Latvijā šķiro atkritumus un dara to diezgan veiksmīgi. Metālu, papīru, stiklu un plastmasu saturošu atkritumu šķirošana daudziem no mums ir kļuvusi par ikdienas neatņemamu ieradumu. Šobrīd papildus tiek šķiroti arī bioloģiskie un tekstila atkritumi, norāda SIA “Getliņi EKO” Vides pārvaldības daļas vadītāja Lilija Dukaļska.

Bioloģisko atkritumu, piemēram, pārtikas un dārza atkritumu, dalīta vākšana un pārstrāde ir svarīga vairāku iemeslu dēļ. Pirmkārt, tas palīdz samazināt atkritumu daudzumu, kas nonāk poligonā. Otrkārt, šķirošanas rūpnīcā, kurā veic nešķiroto sadzīves atkritumu šķirošanu un sagatavošanu turpmākām atkritumu apsaimniekošanas darbībām, citi atkritumi nonāk sausāki un tīrāki un līdz ar to tiem ir labāks turpmākās pārstrādes potenciāls. Treškārt, pārstrādājot bioloģiskos atkritumus, var ražot tehnisko kompostu un biogāzi, kuru tālāk izmanto elektrības un siltuma ražošanai.

Pagājušā gada nogalē Getliņi EKO kopā ar Rīgas valstspilsētas pašvaldību, SIA “Rīgas namu pārvaldnieks”, SIA “CleanLiving”, SIA “CleanR” un SIA “EcoBaltiaVide” veica pirmo padziļināto bioloģisko atkritumu, kuri nonāca Getliņi EKO bioloģisko atkritumu pārstrādes kompleksā no tām Rīgas apkaimēm, kas bija iesaistījušās pilotprojektā, sastāva analīzi. Pilotprojekta mērķis bija novērtēt iedzīvotāju vispārējās zināšanas un atkritumu šķirošanas paradumus, izglītot un piedāvāt ērtus uzlabojumus atkritumu šķirošanai mājsaimniecībās.

Neskatoties uz to, ka Pierīgas atkritumu apsaimniekošanas reģionā pašvaldībām bioloģisko atkritumu dalīta vākšana iedzīvotājiem ir jānodrošina obligāti kopš 2021. gada 1. janvāra, Getliņi EKO ieskatā joprojām nav sasniegts pietiekams dalīti vākto bioloģisko atkritumu apjoms.

2022. gadā atkritumu apsaimniekotāji pārstrādei Getliņi EKO piegādāja mazliet vairāk kā 11 tūkstošus tonnu dalīti vāktu bioloģisko atkritumu, kas, salīdzinot ar kopējo bioloģiski noārdāmu atkritumu pārstrādes kompleksā ienākošo atkritumu plūsmu, veido tikai 15 %.

Iedzīvotāju izpratne par to, kam būtu jānonāk brūnajā bio atkritumu konteinerā bija visai atšķirīga, tomēr kopējās tendences iezīmē pozitīvu ainu.

Ja mājsaimniecības izglīto un tām piedāvā ērtus šķirošanas risinājumus, piemēram, nelielus konteinerus un speciālus maisiņus (bio maisiņus), aug šķiroto atkritumu apjoms un kvalitāte. Bioloģiskie atkritumi biomaisiņos bija visrūpīgāk sašķiroti, akcentē Dukaļska.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu