17 ikdienas lietas, kam tērējam pārāk daudz naudas (4)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Unsplash

Lielākā daļa cilvēku veic dažādus pirkumus, kas šķietami ir ļoti vajadzīgi un nepieciešami. Tomēr ir daudzas lietas, no kurām atsakoties var ievērojami samazināt izdevumus un ieekonomēt naudu.

Cigaretes

Ja cilvēks izsmēķē vienu paciņu dienā, tas nozīmē, ka mēnesī tiek iztērēti ap 120 eiro, bet gadā – ap 1440 eiro (ja viena paciņa maksā četrus eiro). Tieši tāpēc tabakas kompānijas visā pasaulē ir vienas no lielākajām nodokļu maksātājām, un daudzās valstīs tabakas izstrādājumiem regulāri tiek celti akcīzes nodokļi.

Izdevumi par cigaretēm ir viens faktors, bet otrs – izdevumi, kas rodas no veselības pasliktināšanās, ko izraisa smēķēšana.

Loterijas biļetes

Ir cilvēki, kuri ik dienas (vai ik nedēļas) pērk loterijas biļetes cerībā, ka “nu tik būs lielais ķēriens”. Tomēr visu azartspēļu noteikumi (un loterijas biļetes ir azartspēles) paredz, ka to organizatori gūst lielu peļņu no tiem, kuri šīs spēles spēlē.

Loteriju koncepcija paredz to, ka spēlētājs garantēti zaudē noteiktu summu naudas, neiegūstot garantētu laimestu. Par to liecina arī matemātika.

Iespēja laimēt loterijā, kurā jāuzmin seši skaitļi, ir 1 pret 13 983 816. Iespēja laimēt ar biļeti, kurā jānosvītro pieci laimīgie skaitļi, ir 1 pret gandrīz 175 miljoniem. Neraugoties uz to, loterijas biļetes ir ļoti iecienīts veids, kam cilvēki velta savu naudu.

Zīmola medikamenti

Starp vienāda sastāva medikamentiem parasti cilvēki izvēlas lētāko variantu. Tomēr tas mazāk attiecas uz medikamentiem, kas ir izreklamēti medijos. Populārāko zīmolu medikamentu pārdošanas rezultāti ievērojami pārspēj mazāk zināmu zīmolu medikamentus, lai gan tiem ir vienādas sastāvdaļas, aktīvās vielas un darbības principi. Jāatceras, ka “slavenāki medikamenti” var maksāt vairākas reizes vairāk nekā analogas zāles.

Uzkodas kinoteātrī

Pēc “Redwood Capital” aprēķiniem, amerikāņu kinoteātros biļešu ienākumi nav galvenais līdzekļu gūšanas avots. Lielāko labumu kinoteātri gūst no uzkodu pārdošanas. Visrentablākais produkts kinoteātrī ir kola, kas var tikt pārdota par cenu, kas pašizmaksu pārsniedz pat 10 reizes. Arī popkorns nereti tiek tirgots ar vismaz deviņkārtīgu uzcenojumu. Te jāatceras likums – jo mazāka porcija, jo lielāka cena.

Kafija līdzņemšanai

Kā gan iedomāties rītu bez kafijas no vietējās degvielas uzpildes stacijas vai cita veikala? Šeit jāatceras, ka vidēji šādu dzērienu uzcenojums sastāda 400-500%. Ik dienas atstājot vairākus eiro par kafijas pirkšanu, šis dzēriens kļūst par nopietnu konkurentu cigaretēm attiecībā uz bezjēdzīgu tēriņu īstenošanu. Kā ieekonomēt? Uzvārīt savu iecienīto kafiju mājās un to paņemt līdzi termokrūzē.

Foto: Unsplash

Apsveikuma kartītes

Vēl pāris eiro iespējams ieekonomēt, ieguldot vairāk darba un radošuma. Izveidojot pašam savu apsveikuma kartīti, tā dāvanu padarīs daudz nozīmīgāku un personīgāku.

Dāvanu kartes

Ņemot vērā “Consumer Reports” pētījumu, gandrīz katra trešā dāvanu karte tā arī nekad netiek izmantota, līdz ar to dāvinātājam zaudējot visai nozīmīgas naudas summas.

Sporta zāles abonements

Abonements uz gadu sporta zālē Rīgā vidēji maksā no 300 līdz 600 eiro. Var gadīties, ka ir liela apņemšanās aktīvi sportot, taču realitātē abonements tiek izmantots relatīvi reti – reizi nedēļā vai divās, un tas neatmaksājas. Tāpat ir arī citi veidi, kā nodarboties ar sportu, tāpēc labāk pamēģināt sākt sportot ārpus sporta zāles (piemēram, doties vakara skrējienā pa savu rajonu), lai saprastu – vai tiešām šis abonements ir vajadzīgs.

Augstākas klases degviela

Degvielas uzpildes stacijās ir iespējams iegādāties “parasto” benzīnu (95. marka) vai dīzeļdegvielu, un tad ir 98. markas benzīns, kā arī dažādas “pro”, “plus” utt. dīzeļdegvielas, kas attiecīgi arī maksā dārgāk. Ja vien auto ražotājs nav noteicis izmantot augstākas klases degvielu, lielākajai daļai automašīnu pilnībā pietiek izmantot “parasto” degvielu.

Jaunākie viedtālruņi

Katru reizi, kad telefonu ražotājs laiž klajā jaunu ierīču sēriju, iepriekšējā sērija strauji kļūst lētāka. It īpaši tas attiecas uz populārāko Ķīnas zīmolu precēm.

Pēc tehniskajām specifikācijām mūsdienās jauno sēriju ierīces visai nedaudz atšķiras no iepriekšējās sērijas. Galvenā atšķirība ir cena, kas par analogu modeli var atšķirties par vairākiem simtiem eiro.

Foto: Reuters / Scanpix

Pirkumi spēlēs

Turpinot runāt par viedtālruņiem, šeit jāpievērš uzmanību bezmaksas spēlēm. Patiesībā – šodienas tehnoloģijas paredz to, ka visi vēlas pelnīt, tāpēc spēlēs varam redzēt reklāmas. Ar dažādu psiholoģisko paņēmienu palīdzību spēļu izstrādātāji cenšas panākt, lai pircējs iegādājas “premium” versiju, kurā nav reklāmu un ir cita veida labumi.

Lielāko pievilcību spēlēs rada atalgojuma sistēma, piemēram, dažādu labumu lādes (kurās ir spēlei nepieciešamas lietas). Tāpēc spēlētāji par reālu naudu iegādājas abonementu vai cita veida labumus un spēlē var ātrāk panākt progresu. Atkarībā no spēles šādi pirkumi var izmaksāt no dažiem centiem līdz pat simtam eiro.

Lēti tehniskie aksesuāri

Uzlādes ierīces un aksesuāri no citiem ražotājiem (it īpaši ļoti lētu un nezināmu zīmolu uzlādes iekārtas) var kaitēt ierīcei. Neatbilstoša strāva, spriegums un nekvalitatīvas komponentes var radīt priekšlaicīgu akumulatora nolietojumu vai pat pārdegšanu, kā rezultātā ierīce var tikt neatgriezeniski bojāta.

Tāpēc, pērkot, piemēram, mobilā telefona lādētāju, ieekonomēt 20 eiro var sanākt īstermiņā. Ierīcei sabojājoties, izdevumi būs vismaz 10 reižu lielāki.

Apģērbi par pilnu cenu

Apģērba iegādāšanās par pilnu cenu būtiski “sit” pa ikmēneša budžetu. Atjaunot garderobi vislabāk var atlaižu un akciju periodā, kad apģērbus var iegādāties par ļoti izdevīgām cenām. Protams, ja ir kāds apģērba gabals, kuru ļoti vajag iegūt, tad tas ir attaisnojams.

Tāpat arī jāatceras par interneta veikaliem, kuros nereti cenas ir zemākas nekā klātienes veikalos, un arī tajos ir akciju periodi, kas nereti nesakrīt ar akcijām klātienes veikalos.

Ēšana ārpus mājas

Reizēm ir patīkami doties paēst uz kādu restorānu, taču tas ir dārgi. Pēc “MoneyUnder30” pētījuma, pusdienu gatavošana mājās izmaksā divas līdz trīs reizes lētāk nekā tāda paša ēdiena iegāde restorānā.

Foto: Unsplash

Alkoholiskie dzērieni restorānos

Salīdzinot lielveikalu un restorānu cenas, piemēram, alus cena var atšķirties ap divām reizēm. Vīna cenas var būt 3-4 reizes lielākas, bet zināmu zīmolu alkohols un kokteiļi restorānos var būt pat 10 reizes dārgāki nekā veikalā. Tas, protams, ir atkarīgs no konkrētās iestādes. Tieši tāpēc restorānā izdevīgāk ir pasūtīt bezalkoholiskos dzērienus.

Ēdiena piegāde

Šis punkts sasaucas ar diviem iepriekšējiem punktiem. Restorāni piedāvā ēdienu piegādi caur dažādām platformām. Tā kā šie ēdieni jau ir ar uzcenojumu, šeit jārēķinās, ka būs papildus jāmaksā par piegādi. Tāpēc, ja ir vēlme ēst restorāna ēdienu, izdevīgāk būs to baudīt klātienē, nevis pasūtīt.

Iepirkumu maisiņi lielveikalā

Lielveikalu kasēs pa pārdesmit centiem var iegādāties iepirkumu maisiņus. Mūsdienu tekstila nozare piedāvā dažādas oriģinālas un ilgtspējīgas produktu somas, kuras var ērti ielikt kabatā un nēsāt līdzi. Turklāt šādas auduma iepirkumu somas var izmantot teju bezgalīgi, tās ir izturīgas, un galu galā – gada griezumā tas ļauj ietaupīt vairākus eiro.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu