Labumi, ko darbinieki šogad gaida no sava darba devēja

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Unsplash

Šogad 60% darbinieku Latvijā bez papildu finansiālā atbalsta gaida vēl cita veida atbalstu no saviem darba devējiem. Proti, 18% darbinieku no darba devēja gaida apmācības un informatīvus materiālus zināšanu, kvalifikācijas celšanai, savukārt 15% vēlētos iegūt elastīgu darba grafiku, liecina Pārtikas ražošanas un vairumtirdzniecības uzņēmuma “Mars Latvia” īstenotā aptauja, kas veikta sadarbībā ar pētījumu aģentūru “Norstat Latvija”.

Interesanti, ka daļa aptaujāto kā vienlīdz svarīgas izvirzīja trīs dažādas jomas. Proti, 7% darbinieku vēlētos sagaidīt no darba devēja jaunu darba aprīkojumu, vēl 7% aptaujāto - lielāku neatkarību, veicot savus darba pienākumus. Savukārt vēl tikpat jeb 7% norādīja, ka gaida liberālu attieksmi pret darbinieka personību un interesēm. Mazāk cilvēku vēlas atbalstu mentālajai veselībai - tikai 5% aptaujāto šajā gadā to vēlētos saņemt no sava darba devēja.

“Aptaujas rezultāti liecina, ka Latvijā strādājošie ir ļoti motivēti uzlabot savu konkurētspēju, proti, vēlas apgūt jaunas prasmes un augt, tādējādi uzlabojot savas nākotnes iespējas. Tas ir īpaši svarīgi nestabilās ekonomiskās situācijas un vairāku notiekošo krīžu laikā.

Tajā pašā laikā redzam, ka ne visi darba devēji piedāvā elastīgu darba grafiku – aptaujas laikā 22% biroja darbinieku norādīja, ka tādu vēlētos,"

pauž “Mars” tirgus direktors Baltijas valstīs Mindaugs Gutausks.

Aptaujas dati liecina, ka elastīgs darba grafiks ir svarīgāks sievietēm, nekā vīriešiem - 18% sieviešu norādījušas, ka to vēlētos sagaidīt no darba devēja šajā gadā, savukārt vīriešu vidū šis aspekts bijis aktuāls 13% aptaujāto.

Interesanti, ka sievietēm ir svarīgāk arī saņemt apmācības un informatīvos materiālus zināšanu un kvalifikācijas celšanai - šo aspektu izcēlušas 19% sieviešu un 17% vīriešu.

“Mūsdienās sievietēm ir vairākas lomas – viņas ir mātes, profesionāles, mājsaimnieces u.tml. Taču šiem pienākumiem nevajadzētu nevienu atturēt no sava potenciāla un profesionālo ambīciju pilnīgas sasniegšanas. 2022. gads ir veicinājis vajadzību risināt dzimumu līdztiesības jautājumus.

Pasaules Ekonomikas Forums prognozē, ka būs nepieciešami 132 gadi (pirms pandēmijas tika prognozēti 100 gadi), lai mazinātu nevienlīdzības plaisu starp dzimumiem. Uzņēmumu pienākums ir paust viedokli par dzimumu līdztiesību un veikt pasākumus, lai to uzlabotu,” stāsta Gutausks.

Viņš papildina, ka pēdējos gados “Mars”, kur no 130 tūkstošiem nodarbināto vairāk nekā puse darbinieku ir sievietes, ir sasniedzis vienlīdzīgu darba samaksu visiem dzimumiem. 

”Mars Latvia” aptauja tika īstenota 2023.gada februārī sadarbībā ar pētījumu kompāniju “Norstat Latvija”. Kopumā aptaujā piedalījās vairāk nekā 1000 Latvijā dzīvojošie iedzīvotāji vecumā no 18 līdz 74 gadiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu