Bismarks. 24 stundas līdz kraham

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Publicitātes foto

Ir 1941. gada maijs, un vāciešu flote iznīcina tūkstošiem tonnu tirdzniecības kuģu, kas ved uz Lielbritāniju svarīgas preces. Kad nacisti Atlantijas okeānā palaiž vareno Bismarku, lai kropļotu sabiedroto kuģniecību, tā pirmais upuris HMS Hood tiek nogremdēts vien 8 minūtēs. Pamatojoties uz Aiena Balantīna grāmatu, un izgaismojot vienu no Otrā pasaules kara episkākajām jūras kaujām, Viasat History jaunā dokumentālā filma “Bismarks. 24 stundas līdz kraham” piedāvā satriecošu datorgrafikas un drāmas rekonstrukciju ar līdz šim neredzētām liecībām no karavīriem, kas piedalījās šajā jūras kaujā. Unikālais raidījums pirmizrādi kanālā Viasat History piedzīvos 10.maijā, plkst. 18.55.

Foto: Publicitātes foto

Hitlera plāns uzvarēt karā, badojot sabiedrotos, tika īstenots ar diviem iespaidīgiem vācu kaujas kuģiem – Scharnhorst un Gneisenau –, kas jau iznīcināja karavānas. Un tad nacisti Atlantijas okeānā palaiž vareno Bismarku. Šis kuģis ir viņu jaunākais kaujas agregāts, kas sver 41 700 tonnas un ir 241 metru garš. Tas ir bruņots ar astoņiem 15 collu lielgabaliem, tā darbības rādiuss ir gandrīz 10 000 jūdzes, un tā maksimālais ātrums ir 30 mezgli, kas ir ātrāk nekā jebkuram britu karakuģim. Pasaulē lielākajam un nāvējošākajam karakuģim klīstot pa jūrām, tas saduras ar savu pirmo upuri — Karaliskās flotes lepnumu HMS Hood. Britu kuģis kopā ar 1415 apkalpes locekļiem tiek zaudēts tikai dažu minūšu laikā - tas bija postošs trieciens sabiedrotajiem.

Foto: Publicitātes foto

Lielbritānijai esot šokā, Čērčils dod pavēli sākt medīt un nogremdēt Bismarku. Britu flagmanis HMS Ark Royal, ko vada admirālis Tovejs, komandē apvienotos trieciena spēkus un 24 stundu laikā izspēlē dramatisku cīņu – no jūras un gaisa – starp 5000 Karaliskā flotes karavīriem un 2600 Hitlera Kreigsmarine kara flotes karavīriem, liekot mirt tūkstošiem.

“Bismarks. 24 stundas līdz kraham” ir dramatisks stāsts par pēdējām 24 stundām misijā nogremdēt pasaules lielāko un nāvējošāko kara kuģi. Kanāla Viasat History īpašā pirmizrāde gaidāma 10.maijā, plkst. 18.55.

CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu