Mēģinājumi "nosaldēt Eiropu" radījuši sāpīgu triecienu pašai Krievijai (16)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters / Scanpix

Neveiksmīgais mēģinājums “nosaldēt Eiropu”, lai no Rietumiem iegūtu piekāpšanos Ukrainas jautājumā, Krievijas budžetam izmaksājis ļoti dārgi. Tāpat jāņem vērā arī bezprecedenta sankcijas un milzīgie izdevumi, ko Krievija tērē, lai varētu turpināt karadarbību Ukrainā.

Kā vēsta “The Moscow Times”, zaudējot Eiropas tirgu, kas pirms kara sastādīja 80% no “Gazprom” eksporta, 2023. gadā Krievijas budžets ir zaudējis 28 miljardus dolāru no neiegūtajiem nodokļiem.

Pārrēķinot uz rubļiem, šī summa sastāda aptuveni 2,6 triljonus rubļu – summu, kas teju līdzvērtīga valsts medicīnas budžetam (2,9 triljoni rubļu). Zaudētā summa astoņas reizes pārsniedz vairāku lielo reģionu, piemēram, Novosibirskas vai Ņižegorodas apgabalu budžetus (nedaudz virs 300 miljardiem rubļu).

Tikmēr pats “Gazprom” zaudēs aptuveni 90 miljardus dolāru lielu peļņu, salīdzinot ar gadu iepriekš.

Krītošos budžeta ienākumus plānots kompensēt ar gāzes piegādēm uz Ķīnu, kā arī palielinot nodokļu slogu “Gazprom”.

Šeit gan jāpiebilst, ka pa gāzes cauruļvadu “Sila Sibiri” Ķīnai tiks piegādāti vien 22 miljardi kubikmetru gāzes, kas ir astoņas reizes mazāk, nekā pirms kara tika piegādāts Eiropas Savienībai (170-180 miljardi kubikmetru). Tikmēr papildu nodokļi segs vien ceturto daļu no ienākumiem, kas zaudēti Eiropas tirgū. Kopumā “Gazprom” nodokļos šogad jāsamaksā ap 600 miljardiem rubļu.

Pēc “Reuters” datiem, 2023 gada pirmajā pusgadā “Gazprom” Eiropai piegādāja vien 12,1 miljardu kubikmetru gāzes. Ja eksporta temps saglabāsies esošajā līmenī, tad līdz gada beigām Eiropa no Krievijas saņems 24 miljardus kubikmetru gāzes, kas būs zemākais rādītājs 50 gadu laikā.

Salīdzinājumam – 1975. gadā PSRS gāzes eksporta apjoms Eiropas tirgum bija 19,3 miljardi kubikmetru gadā, bet 1980. gadā, pēc liela gāzes piegāžu līguma noslēgšanas ar Rietumvāciju, eksporta apjoms pieauga līdz 54,8 miljardiem dolāru.

Analītiķi lēš, ka “Gazprom”, visticamāk, uz visiem laikiem zaudējis divas trešdaļas no savas ienesīgākā biznesa daļas. Turklāt pret uzņēmumu ir aktīvas tiesvedības, kurās kopumā tiek pieprasīti vairāk nekā 15 miljardi dolāru par līgumu nosacījumu pārkāpumiem.

Lai kompensētu “Gazprom” zaudētos ienākumus, Krievijas varasiestādes gatavojas strauji palielināt gāzes cenas Krievijā – līdz 2025. gadam gāzes cena kāps par 16%. Tas gan “Gazprom” dos vien 25 miljardus rubļu papildu peļņas, kas nekādi nespēs kompensēt zaudēto Eiropas tirgu.

Komentāri (16)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu