Latvijā 52% uzņēmēju par svarīgāko uzņēmējdarbības attīstībā uzskata ekonomikas stabilitāti

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Nedaudz vairāk nekā puse jeb 52% Latvijas mazo un vidējo uzņēmumu uzskata, ka attīstību nākotnē visvairāk ietekmēs ekonomikas stabilitāte, informēja "Luminor Bank" pārstāvji, atsaucoties uz Latvijas mazo un vidējo uzņēmumu aptauju.

Īpaši būtiska ekonomikas stabilitāte šķiet uzņēmējiem Kurzemē, kur uz to norādījuši 59%.

Vēl 46% uzņēmēju norāda, ka būtisks faktors būs arī energoresursu cenas, to kā galveno uzskata uzņēmēji Latgalē (67%). Savukārt trešdaļa aptaujāto (31%) atzīst, ka liela nozīme būs inflācijas līmenim.

Uzņēmēji atzīst, ka šī brīža ekonomiskā situācija nav vienkārša, un šogad visvairāk ir bijis jāpielāgojas augstajai inflācijai, izmaksu kāpumam, cenu pieaugumam par enerģiju un degvielu. Savukārt tuvākajos gados, pēc uzņēmēju domām, to attīstību visvairāk ietekmēs ekonomikas stabilitāte un energoresursu cenas, informē bankas pārstāvji.

Kā nedaudz mazāk būtiskus, bet joprojām nozīmīgus faktorus uzņēmēji min arī darbaspēka pieejamību (24%), kara attīstību Ukrainā (23%), ģeopolitisko situāciju Baltijā (20%) un piegādes ķēžu stabilitāti (16%).

Lai turpinātu attīstīt uzņēmējdarbību, šogad aptaujātajiem uzņēmējiem visvairāk ir bijis jāpielāgojas augstajai inflācijai, izmaksu kāpumam, cenu pieaugumam par enerģiju un degvielu (54%). Kamēr Vidzemē par to norūpējušies 70% aptaujāto, Zemgalē vien 27%.

Uzņēmējus būtiski ietekmējis arī nepietiekamais preču vai pakalpojumu piedāvājums (21%), tas skāris ceturto daļu Zemgales un Vidzemes uzņēmēju.

Savukārt piegādes ķēžu nestabilitātei ir bijis jāpielāgojas 18% Latvijas mazo un vidējo uzņēmumu, visvairāk Pierīgā (24%), bet darbavietu noturēšana bijusi aktuāla 17% uzņēmēju, galvenokārt Latgalē (33%).

"Luminor Bank" aptauja veikta 2023.gada aprīlī sadarbībā ar pētījumu aģentūru "Norstat Latvia", aptaujājot 750 mazo un vidējo uzņēmumu vadītāju Latvijā, Lietuvā un Igaunijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu