Gāzes rezerves Eiropā sasniegušas vēsturiski augstāko rādītāju (3)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters / Scanpix

Gāzes rezervju apjoms Eiropas gāzes krātuvēs sasniedzis lielāko apjomu vēsturē un turpina pieaugt, liecina asociācijas “Gas Infrastructure Europe” (GIE) dati.

Gāzes rezerves turpina audzēt valstis, kuras pagaidām neizpilda 90% normatīvu, kam jābūt sasniegtam līdz apkures sezonas sākumam. Šo valstu vidū ir Francija, Rumānija un Latvija. Tajā pašā laikā valstis, kuras pārsniegušas 92% aizpildījumu, mērenā tempā turpina audzēt savas rezerves.

Pašreizējais gāzes krātuvju aizpildījuma līmenis ir sasniedzis 92,65%, kas ir par 12 procentpunktiem vairāk nekā vidējais rādītājs augusta beigās laika posmā no 2017. līdz 2022. gadam.

Kopumā augusta beigās šogad gāzes krātuvju aizpildījums ir sasniedzis rekordu, kopš GIE apkopo šādus datus.

Tajā pašā laikā Eiropas sašķidrinātās dabasgāzes termināļi strādājuši ar 56% lielu uzpildes jaudu, bet kopš augusta sākuma jauda samazināta līdz 50%. Tādējādi sašķidrinātās dabasgāzes importa apjoms augustā ir zemākais kopš 2021. gada vasaras.

Gāzes cenas Eiropā otrdien kritās par 9%. Nīderlandes TTF biržā otrdienas tirdzniecības sesijas beigās gāzes cena bija 363 eiro par 1000 kubikmetriem gāzes.

Tāpat vērojamas arī lielas cenu atšķirības starp Eiropas un Āzijas gāzes tirgiem. Oktobra nākotnes līgumi “JKM Platts” indeksam (kas apkopo datus par Japānai, Dienvidkorejai, Ķīnai un Taivānai piegādātajām kravām) maksāja 478 dolārus par 1000 kubikmetriem sašķidrinātās dabasgāzes, kamēr Eiropai sašķidrinātās dabasgāzes piegādes ir par teju 40 dolāriem lētākas.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu