Veselīgs ēdiens pārsteidz un iedvesmo – fresh.club

CopyLinkedIn Draugiem X
Fresh.club uztura speciāliste Anna Paula Auziņa
Fresh.club uztura speciāliste Anna Paula Auziņa Foto: Publicitātes foto

Aizņemti pilsētnieki arvien biežāk ēd restorānos vai pasūta ēdienus uz mājām. Piegādes servisos atradīsim plašu ēdienu arsenālu – no kotletēm un kartupeļiem “kā pie vecmāmiņas” līdz izsmalcinātiem svešzemju virtuves brīnumiem, tomēr restorāna ēdienā lielākoties būs arī daudz piesātināto tauku, cukura, sāls, varbūt pat garšas pastiprinātāji. Latvijā pirmais food tech jaunuzņēmums fresh.club piedāvā izbaudīt citādu pieredzi – vienmēr svaigu, veselīgu, katram klientam individuāli pagatavotu un tomēr pārsteidzoši garšīgu ēdienu, pierādot sabiedrībai, ka veselīgs ēdiens ir aizraujošs.

Patiešām veselīgs uzturs nozīmē katram cilvēkam individuālu pieeju

Fresh.club mobilajā lietotnē klienti pasūta svaigas, pilnvērtīgas un individuāli pagatavotas maltītes visai dienai, kas atbilst noteiktam mērķim – muskuļu palielināšanai, svara zaudēšanai, noteiktam dzīvesstilam utt. Šobrīd fresh.club recepšu klāstā ir vairāki simti dažādu ēdienu, kas krietni pārsniedz vidējā restorāna ēdienkartes daudzveidību. Visu veselīgo recepšu autore ir uztura speciāliste, trenere un kādreizējā Latvijas vieglatlētikas izlases sportiste Anna Paula Auziņa, kura sadarbībā ar pārtikas tehnologu un pavāriem katru dienu turpina izstrādāt jaunas veselīgu ēdienu idejas un garšīgus pārsteigumus.

Analizējot Rīgā pieejamo piedāvājumu lielākajos ēdiena piegādes servisos, ap 80% ēdiena piedāvājuma nav tas veselīgākais, drīzāk klasificējams kā fast food jeb ātrās uzkodas – dominē burgeri, picas, kebabi u.c., apkopojusi Anna Paula Auziņa. Restorānu receptes rada pavāri, balstoties uz to, kas vairumam cilvēku garšo vai ir vieglāk pagatavojams. Turklāt ēdiens ne vienmēr ir tas svaigākais, jo nav iespējams ieplānot precīzu pagatavojamo produktu daudzumus – restorāns nevar precīzi zināt, cik daudz ēdiena katru dienu tiks pasūtīts. Fresh.club piedāvā pavisam jaunu pieeju: katram klientam individuāli aprēķinātu, uzturzinātnē balstītu recepti. Fresh.club pavāri to pagatavo no produktiem, kuru daudzums aprēķināts līdz pat gramiem, tā ļaujot saimniekot ilgtspējīgi, neradīt pārtikas atkritumus un vienmēr gatavot svaigas maltītes.

“Pasūtot restorānu ēdienu, jārēķinās, ka restorāni gatavo visiem vienādi, bet veselīgs uzturs katram var nozīmēt pavisam ko citu. Vienam klientam pusdienās vajadzētu 900 kaloriju, citam būtu vēlamas 500, bet kalorijas, bez šaubām, nav vienīgais, kas definē, vai uzturs ir veselīgs. Tomēr, ja fast food pasūtīšana ir kļuvusi par ierastu lietu, būtu vērts pārdomāt, kāda ir motivācija, kādas tam būs sekas uz veselību un figūru. Ēdienu, kas iegādāts restorānā, nevar kontrolēt – mēs nezinām, kā tas pagatavots, kas tajā iekšā, un varam neviļus uzņemt uzturā produktus, bez kuriem būtu vēlams varētu iztikt – daudz cukura, sāls un piesātināto tauku, toties bieži par maz šķiedrvielu, piemēram, augļu, dārzeņu, pilngraudu produktu, pākšaugu. Fresh.club ir atbilde visiem, kuri jautā – ko darīt, ja gribu ēst veselīgi, bet pats to īsti neprotu vai trūkst laika? Mēs visu izdarām klientu vietā un piegādājam pilnvērtīgas, svaigas maltītes, kas atbilst katra klienta vajadzībām,” stāsta Anna Paula Auziņa.

Spied šeit un lejupielādē fresh.club lietotni savā iPhone vai Android mobilajā tālrunī bez maksas!

Fresh.club mobilā lietotne pieejama iPhone un Android telefonos
Fresh.club mobilā lietotne pieejama iPhone un Android telefonos Foto: Publicitātes foto

Daudzi ēd nepareizi, to pat nenojaušot

Uztura speciāliste norāda, ka kļūdīties ēšanas paradumos itin viegli var arī tad, ja šķietami visu darām pareizi un ar našķiem un ātrajām uzkodām negrēkojam. Viņa norāda, ka, pirmkārt, cilvēki bieži vien nenovērtē, cik daudz kaloriju patiesībā uzņem restorānā. Maltītes apjoms var būt maldinošs – pavisam nelielā porcijā, kas apēsta pāris minūtēs, uzņemtais kaloriju daudzums var būt ievērojami lielāks, nekā apēdot lielu porciju pilnvērtīga, uzturvielām bagāta ēdiena. Lai uzturs būtu pārdomāts, arī šim aspektam – izvēlētās maltītes apjomam – ir jāpievērš uzmanība, jo tas tieši ietekmē arī sāta sajūtu un ēdiena izvēles konkrētajā dienā. Vien retais zina, cik kaloriju un uzturvielu viņam vajadzētu uzņemt katrā ēdienreizē atkarībā no fiziskajiem dotumiem, dzīvesveida, paradumiem, mērķiem utt.

Otrkārt, daudzi nepievērš pietiekamu uzmanību augļu un dārzeņu daudzumam uzturā un tos ēd krietni par maz. Viens no iemesliem, kāpēc šāda problēma ir aktuāla – cilvēkiem nav zināšanu, kā dārzeņus pagatavot garšīgi un ikdienā iekļaut maltītēs.

Trešā biežāk izplatītā kļūda ir pārmērīga sāls un cukura lietošana, pašiem to pat nenojaušot. Piemēram, cilvēks no rīta brokastīs dzer sulu, – it kā taču labi, – bet viņš pat nepadomā, cik daudz cukura sulai pievienots, neprot nolasīt etiķeti vai nepievērš tai uzmanību un varbūt pat nezina, kas skaitās daudz vai maz.

Un vēl viena problēma – nereti cilvēki kļūdās, domājot, ka pa dienu tikai paknakstīsies ar kādiem salātiņiem un tā notievēs, jo uzņems mazāk kaloriju. Taču, nepaēdot pilnvērtīgu maltīti, cilvēks, visdrīzāk, šo kaloriju deficītu tāpat kompensēs, jo turpmāko dienas daļu būs izsalcis. Tā rezultātā paredzams, ka dienā uzņemto kaloriju būs par daudz, jo izsalkumā uztura izvēles var nebūt pārdomātas – ja mājās jau negaida pilnvērtīga maltīte, visdrīzāk, tiks apēsts pirmais, kas pagadās pa rokai.

Fresh.club individuāli pagatavots veselīgs un garšīgs ēdiens
Fresh.club individuāli pagatavots veselīgs un garšīgs ēdiens Foto: Publicitātes foto

Kā top veselīgs un garšīgs fresh.club ēdiens?

“Restorānu ēdiens, īpaši fast food, ir bagātināts ar bieži vien garšīgām, taču ne tik veselīgām mērcēm, tajos nereti ir daudz sāls, cukura un piesātināto tauku, dominē rafinētu ogļhidrātu avoti, nav pietiekami daudz pilngraudu produktu un citu šķiedrvielu avotu. Mēs savas receptes izstrādājam saskaņā ar uzturzinātnes principiem un ciešā sadarbībā ar pārtikas tehnologiem, kas palīdz nodrošināt maltīšu svaigumu un lielisku ēdiena garšu,” stāsta Anna Paula Auziņa.

Liela nozīme ir arī ēdiena pagatavošanas tehnoloģijai un praksei, izmantojot tikai augstākās kvalitātes izejvielas un atturoties no liela piesātināto taukvielu daudzuma, sāls, cukura un rūpnieciski ražotu pusfabrikātu izmantošanas.

Katru nedēļu fresh.club tiek izstrādātas, pārbaudītas un ieviestas gatavošanā 10–15 veselīgas receptes. “Jaunas receptes radīšana var būt izaicinošs uzdevums, jo jāņem vērā virkne dažādu noteikumu – lai ēdiens būtu sabalansēts, lai maltīte ir pietiekami apjomīga un uzturvielām bagāta, lai tiktu iekļauti nepieciešamie ogļhidrāti, olbaltumvielas, tauki, šķiedrvielas,” stāsta Anna Paula Auziņa. “Protams, vienā receptē var dominēt kāda uzturvielu grupa, otrā – cita, taču dienas ietvaros ir jābūt līdzsvaram. Katrā receptē jāiekļauj augļu vai dārzeņu porcija, šķiedrvielu un olbaltumvielu avoti, jārūpējas, lai ēdiens būtu funkcionāls un ērti piegādājams un lietojams. Īsi sakot, lai ir interesanti, garšīgi, veselīgi, droši un funkcionāli!”

Tomēr viens no lielākajiem izaicinājumiem ir atrast īsto garšu, lai klientiem ēdiens šķistu patīkams. “Ir ļoti svarīgi atgādināt, ka veselīgs ēdiens var būt garšīgs un vienlaikus interesants. Katrai receptei veltām ļoti daudz uzmanības, izvērtējam to no visiem aspektiem, lai dāvātu klientiem uzturvielu un garšu daudzveidību, jaunas, interesantas kombinācijas un iedvesmojošu uzturu,” rezumē Anna Paula Auziņa.

Šobrīd pieejams par īpašu cenu – sākot no tikai 4.44€ par veselīgu ēdienu ar bezmaksas piegādi! Spied šeit un lejupielādē fresh.club aplikāciju savā iPhone vai Android telefonā un izmēģini!

Attēlā fresh.club komanda: no kreisās – Daniels Marheļs, Anna Paula Auziņa, Kristofs Blaus un Raivis Driksna
Attēlā fresh.club komanda: no kreisās – Daniels Marheļs, Anna Paula Auziņa, Kristofs Blaus un Raivis Driksna Foto: Publicitātes foto

Par fresh.club

Uzņēmuma dibinātāji un aizsācēji ir veselības tehnoloģiju jaunuzņēmuma Nutrameg līdzdibinātājs Kristofs Blaus un ilggadējais Printify Produktu izstrādes daļas vadītājs Daniels Marheļs kopā ar pārtikas tehnologu Raivi Driksnu un uztura speciālisti, treneri Annu Paulu Auziņu. Līdz šim jaunais uzņēmums pagatavojis un piegādājis vairāk kā 10 tūkstošus ēdienu pirmās vasaras laikā. Ēdienu gatavo kvalificētu pavāru komanda, un pavisam šobrīd fresh.club komandā ir vairāk nekā 20 dažāda profila speciālistu – progammētāji, uztura speciālisti, pārtikas tehnologi, pavāri u.c.

CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu