"Augstsprieguma tīkls": Elektroenerģijas cenu pīķu veidošanās ir pilnībā nepieciešama tirgus reakcija (4)

Laura Ozoliņa
, TVNET Financenet žurnāliste
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Elektroenerģijas cenu pīķu veidošanās ir adekvāta un pilnībā nepieciešama tirgus reakcija, lai nodrošinātu nepārtrauktu un stabilu elektroapgādi, ziņu medijam TVNET skaidro AS "Augstsprieguma tīkls" valdes loceklis Gatis Junghāns, komentējot 21. novembrī piedzīvoto iespaidīgo elektrības cenu lēcienu biržā NordPool.

Viņš norāda, ka elektroenerģijas cenu biržā ietekmē piedāvājuma izmaiņas.

Piedāvājumam sarūkot, elektroenerģijas cenas pieaug, jo elektroenerģijas pieprasījuma apmierināšanai tiek darbinātas elektrostacijas ar augstākām ražošanas izmaksām.

Attiecīgi otrdien, 21. novembrī, elektroenerģijas cenu straujo pieaugumu Baltijas valstīs izraisīja Somijas "Olkiluoto 3" atomelektrostacijas 1600 MW jaudīga bloka neplānota apturēšana saistībā ar problēmām turbīnā. Rezultātā samazinājās piedāvājums tirgū, skaidro Junghāns.

Lai uzskatāmāk varētu saprast, cik svarīgs tirgum ir "Olkiluoto 3" ražotais elektroenerģijas apjoms, "Augstsprieguma tīkls" valdes loceklis atzīmē, ka šobrīd Latvijā elektroenerģijas pieprasījums pīķa stundā sasniedz 1000 MW.

Pēc "Olkiluoto 3" elektrostacijas operatora vēstītā, elektrostacijas darbību plānots atjaunot jau šodien, 22. novembrī. Elektrostacijai atgriežoties darbā, elektroenerģijas cenas atgriezīsies iepriekšējo dienu līmenī, uzskata Junghāns.

Vienlaikus viņš uzsver, ka labi funkcionējošā tirgū elektroenerģijas cena ir indikators elektroenerģijas ražošanas jaudu situācijai energosistēmā.

"Ražošanas jaudu pārpalikumam sarūkot, cenas biržā pieaug, vienlaicīgi nodrošinot ekonomisku motivāciju dārgākām elektrostacijām iesaistīties pieprasījuma nosegšanā. Elektroenerģijas cenu pīķu veidošanās ir adekvāta un pilnībā nepieciešama tirgus reakcija, lai nodrošinātu nepārtrauktu un stabilu elektroapgādi."

Jau vēstīts, ka 21. novembra pēcpusdienā laikā no plkst. 15.00 līdz 16.00 elektroenerģijas cena Latvijā, Lietuvā, Igaunijā un Somijā sasniedza 777,18 eiro par MWh. 

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu