Mazpazīstamā Itālijas dzirkstošā pērle Frančakorta

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Publicitātes foto

Dzērienu un vīnu veikalu tīkls AlkOutlet aicina - pārsteidz sevi ar Latvijā maz zināmo, taču šarmanto un kvalitatīvo šampanieša māsu frančakortu no Itālijas!

Frančakorta – Itālijas Šampaņa.

Vīna pasaules ļaudis nosaukumu domāšanā nav sevišķi unikāli – šampanietis ir no Šampaņas, šabli – no Šabli, un frančakorta, protams, no Frančakortas (Franciacorta) Itālijā. Tas ir neliels, skaistu kalnu, gleznainu ieleju un burvīgu ezeru ieskauts rajons Lombardijā. Kalnu un ezeru radītais klimats ar vēsām naktīm un saulainām dienām rada ideālus apstākļus, lai smilšainajās un akmeņiem pilnajās kalnu nogāzēs ar minerāliem bagātu augsni starp tipiskām Vidusjūras reģionam raksturīgu augu pļavām un olīvu birzīm stieptos vīna dārzi. Un ir tikai likumsakarīgi, ka to ogas, izsildījušās bagātīgajā Itālijas saulē, dāvina mums lieliskus vīnus!

Senas vīna darīšanas tradīcijas, mūsdienu šarms.

Ar sauli un vīnogām vien nebūtu līdzēts, ja Frančakortas reģiona cilvēki nebūtu gadsimtiem pulējuši arī savas vīna darīšanas prasmes. Vēsturiski galvenie vīndari šajā reģionā ir bijuši mūki, taču dzērieni te tapa arī pirms viņiem, kad vīnu radīja šajā teritorijā dzīvojošie galli, romieši un langobardi. Dzirkstošie vīni Frančakortā tika radīti jau 16.gadsimtā, un interesanti, ka tieši šajā reģionā ir tapusi arī viena no pirmajām grāmatām, kurā aprakstīta tradicionālā dzirkstošā vīna gatavošanas metode, dzērienu raudzējot pudelēs. Lai arī šie fakti rada sajūtu, ka frančakortai jābūt senai kā pasaulei, mūsdienu dzirkstošā frančakorta patiesībā ir salīdzinoši jauns vīna veids pasaules kartē - tā parādījās tikai pagājušā gadsimta sešdesmitajos gados. Savukārt Itālijas vīna likumdošanā nostiprināto vīna reģiona abreviatūru DOCG Frančakorta saņēma 1995.gadā. Tēlaini runājot, frančakorta ir jaunāka par lielu daļu no saviem patērētājiem. Un šie gadskaitļi zināmā mērā izskaidro, kāpēc frančakorta lielai daļai pasaules vēl arvien ir neatklāta pērle.

Niansēts dzēriens patiesiem baudītājiem.

Frančakortas dievs slēpjas detaļās. Klasiski dzirkstošo vīnu pasaulē itāļi ir pazīstami kā šarma metodes lietpratēji, tieši tāpēc plašu tautas masu iemīļotus proseko šīs zemes vīna darītavās cep kā karstus pīrādziņus. Taču frančakorta ir pierādījums, ka Itālija dzirkstošo vīnu baudītājus prot aizvest arī noslēpumu pilnās takās, pa mazam malciņam atklājot, cik niansēts, maigs un cienījams var būt dzirkstošais Itālijas vīns, kad tas tiek radīts ar tradicionālo šampanieša gatavošanas metodi. Frančakortas vīni tiek darināti vairākus gadus. Tie “dzīvo” vīna darītavās, kamēr kļūst blīvi, sabalansēti, krēmīgi, to aromāts - maigs un bagātīgs. Krēmīgu burbuļu ieskautas, šajos dzērienos dejo svaigi ceptas maizes, citrusu, mandeļu nianses ar patīkamām svaiguma notīm, ko garšas nobeigumā maigi papildina minerālu liegais pieskāriens. Frančakorta ir daudzveidīga savā garšā, tieši tāpēc tā būs cienīgs pārinieks gandrīz jebkuram ēdienam. Glāze frančakortas izdaiļos gan svaigas uzkodas, gan sātīgas vakariņas.

AlkOutlet - ekspertu izvēlēti dzērieni no visas pasaules.

CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu