ASV piemēro sankcijas 17 Krievijas ēnu flotes tankkuģiem (2)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Schutterstock.com

ASV turpina piemērot sankcijas pret tankkuģiem un uzņēmumiem, kas pārkāpuši Krievijas naftas cenu griestus. Pagājušā gada beigās īstenotā sankciju politikas pastiprināšana jau ir devusi rezultātus (kopā ar pasaules cenu kritumu): Krievijas naftas eksporta ieņēmumi decembrī salīdzinājumā ar novembri samazinājās par 9%, un Urals naftas cena atkal noslīdēja zem 60 ASV dolāru par barelu.

ASV Finanšu ministrijas Ārvalstu aktīvu kontroles birojs (OFAC) ir iekļāvis sankciju sarakstā 17 naftas, naftas un ķīmisko vielu tankkuģus. Visi tie kuģo ar Libērijas karogu un ir saistīti ar Abū Dabī bāzēto “Hennesea Holdings”, pret kuru arī ir noteikti ierobežojoši pasākumi.

Kopš kara sākuma Ukrainā un tam sekojošās cenu griestu ieviešanas, ko Rietumvalstis pagājušajā ziemā noteica naftas un naftas produktu iepirkšanai no Krievijas, Apvienotajos Arābu Emirātos, kā arī Turcijā un Honkongā ir izveidoti daudzi uzņēmumi, kas izmanto tankkuģus no ēnu flotes. Pēc pirmajiem dažiem mēnešiem, kad šie tankkuģi ievēroja cenu griestus, tie arvien vairāk pārstāja tos ievērot. Daži turpināja izmantot Rietumu apdrošināšanas un finanšu uzņēmumu pakalpojumus, sniedzot tiem nepatiesu informāciju par iepirktās naftas cenu.

Pagājušā gada beigās ASV sāka piemērot sankcijas pret šādiem uzņēmumiem un tankkuģiem, galvenokārt no Turcijas un AAE. “ASV Valsts kases departamenta pastiprinātas izmeklēšanas [par sankciju pārkāpumiem] rezultātā” decembrī palielinājās Krievijas galvenās Urals naftas markas naftas diskonts attiecībā pret Brent markas naftu, ceturtdien savā ikmēneša ziņojumā par pasaules naftas tirgu norādīja Starptautiskā Enerģētikas aģentūra (IEA).

Lai gan Krievijas vidējais jēlnaftas un rafinēto produktu piedāvājums dienā palielinājās par 500 000 barelu līdz 7,8 miljoniem barelu, tās eksporta ieņēmumi novembrī, saskaņā ar IEA aplēsēm, salīdzinājumā ar iepriekšējā gada novembri samazinājās par gandrīz 9% - līdz 14,4 miljardiem ASV dolāru. Urals naftas cena samazinājās par 10 dolāriem, nokrītot nedaudz zem 60 dolāru par barelu robežas. Krievijas jēlnaftas vidējā svērtā cena, ieskaitot augstākās kvalitātes ESPO, samazinājās par vairāk nekā 10% - līdz 64,1 ASV dolāram par barelu.

Starpības pieaugums attiecībā pret Brent veidoja aptuveni trešdaļu Urals cenas krituma, pārējo noteica vispārējais naftas cenu kritums pasaulē, tām noslīdot zem 80 ASV dolāriem par barelu, norādīja IEA.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu