Elektrības vidējā cena aizvadītajā nedēļā Latvijā strauji samazinājusies

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Shutterstock

Elektroenerģijas vidējā cena pagājušajā nedēļā Latvijā samazinājās par 21% un bija 64,40 eiro par megavatstundu (MWh), informē AS "Latvenergo" pārstāvji.

Pagājušajā nedēļā elektroenerģijas cenas samazinājās teju visos "Nord Pool" tirdzniecības apgabalos. Baltijas valstīs elektroenerģijas cena vienoti samazinājās par 21% un bija 64,40 eiro par MWh.

"Nord Pool" sistēmas vidējā cena aizvadītajā nedēļā samazinājās par 32% un bija 30,56 eiro par MWh. Vienlaikus elektroenerģijas vidējā cena Polijā pagājušajā nedēļā bija 71,15 eiro par MWh, Vācijā - 59,92 eiro par MWh, bet Austrijā vidējā elektroenerģijas cena bija 71,11 eiro par MWh.

Līdzīgi kā nedēļu iepriekš, aizvadītajā nedēļā elektroenerģijas cenu lejupslīdi veicināja par 16% lielāka izstrāde vēja elektrostacijās "Nord Pool" reģionā. Turklāt laikapstākļi saglabājās siltāki par normu un noteica patēriņa samazinājumu par 4%, salīdzinot ar iepriekšējo nedēļu.

Papildus minētajam ietekmi uz elektroenerģijas cenām Baltijā atstāja arī par 4% lielākas enerģijas plūsmas no Zviedrijas SE4 tirdzniecības apgabala. Tikmēr plūsmas no Somijas saruka par 44% Somijas-Igaunijas starpvalstu šķērsgriezuma "EstLink-2" atslēguma dēļ.

"Nord Pool" reģionā elektroenerģijas patēriņš bija 9267 gigavatstundas (GWh), un izstrādes apjomi - 9903 GWh.

Kopējais elektroenerģijas patēriņš Baltijā samazinājās par 6% un bija 568 GWh. Latvijā patērētās elektroenerģijas apjoms bija par 4% mazāks nekā nedēļu iepriekš - 141 GWh. Igaunijā patēriņš saruka par 7% - līdz 177 GWh. Savukārt Lietuvā tika patērētas 250 GWh elektroenerģijas, kas ir 6% samazinājums, salīdzinot ar iepriekšējo nedēļu.

Aizvadītajā nedēļā elektroenerģijas izstrāde Baltijas valstīs pieauga par 1%, un kopā tika saražotas 418 GWh. Latvijā elektroenerģijas izstrādes apjoms bija par 9% mazāks nekā nedēļu iepriekš - 153 GWh. Igaunijā izstrāde pieauga par 1% - līdz 86 GWh. Vienlaikus Lietuvā elektroenerģijas ražošana kāpa par 12%, sasniedzot 179 GWh.

Aizvadītajā nedēļā izstrādes apjoms pret patēriņu Latvijā bija divas reizes, Igaunijā - 49%, bet Lietuvā - 72%. Baltijas valstīs tika saražoti 74% no reģionā patērētās elektroenerģijas apjoma.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu