"Gazprom" milzīgi zaudējumi; valsts glābj kompānijas megaprojektu (18)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters / Scanpix

“Gazprom” megaprojekts tiks finansēts no Krievijas Nacionālās labklājības fonda. Tiek norādīts, ka līdz šim “Gazprom” gāzes pārstrādes kompleksa izbūvei pie Sanktpēterburgas trūkst līdzekļu, tādēļ nepieciešams piesaistīt valsts rezerves.

Šis projekts sankciju dēļ zaudējis ārvalstu finansējumu un zaudējis galveno ārvalstu partneri – Vācijas koncernu “Linde”. Tieši tādēļ Krievijas valdība lēmusi, ka “Gazprom” tiks piešķirti 900 miljardi rubļu (9,27 miljardi eiro).

Paredzams, ka rūpnīcā Ustjlugā tiek plānots pārstrādāt 45 miljardus kubikmetru gāzes, kas ļaus tirgū laist 13 miljonus sašķidrinātās dabasgāzes un trīs miljonus tonnu polietilēna. Pirms diviem gadiem projekts jau ieguva valsts finansējumu – 10 miljardus dolāru, kam bija jāsedz ceturtā daļa no būvniecības izmaksām, kas toreiz tika lēstas 40 miljardos dolāru.

Sākotnēji Ustjlugas komplekss tika plānots kā viens no lielākajiem šāda veida projektiem pasaulē. Tam bija jākļūst arī par jaudīgāko sašķidrinātās dabasgāzes ražošanas projektu Ziemeļrietumu Eiropā. Gāzes pārstrādes rūpnīcai darbība daļēji bija jāsāk 2023. gada ceturtajā ceturksnī, bet pilnībā tai bija jādarbojas, sākot ar 2024. gada beigām.

Tomēr pēc kara Ukrainā sākuma no projekta izstājās “Linde”, ar kuru bija noslēgts līgums par kompleksa projektēšanu un celtniecību. Tagad paredzams, ka jaunā rūpnīca varētu sākt darbību vien ap 2026.-28. gadu.

Pašam “Gazprom” nav tādu līdzekļu, lai segtu visas būvniecības izmaksas. Zaudējot Eiropas tirgu, “Gazprom” eksporta rādītāji nokritušies līdz 1985. gada līmenim. 2023. gada 30. jūnijā kļuva zināms, ka “Gazprom” zaudējumi sasnieguši pat triljonu rubļu (10,2 miljardus eiro), un, lai izvairītos no bankrota, “Gazprom” bija spiests iztērēt divas trešdaļas savu rezervju.

Lai saglabātu kompānijas darbību, varasiestādes strauji palielina gāzes tarifus Krievijas iedzīvotājiem. Kopš 2024. gada jūlija gāzes tarifi tiks paaugstināti par 11,2%, bet no 2025. gada jūlija vēl par 8,2%. Tā rezultātā divu gadu laikā iedzīvotājiem būs jārēķinās ar gāzes cenu pieaugumu par 20%, bet no kara sākuma – par 34%.

2025. gadā “Gazprom” varētu pieredzēt vēl triljonu rubļu lielus zaudējumus, samazinoties peļņai, palielinoties nodokļu slogam un nepieciešamībai finansēt gazifikācijas programmu. Pēc ekspertu teiktā, “Gazprom” nopietna eksporta vairs nebūs, bet izdevumi saglabāsies esošajā līmenī.

Komentāri (18)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu