"Conexus" peļņa pērn provizoriski pieauga par 42,1%

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Evija Trifanova/LETA

Vienotā dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas sistēmas operatora AS "Conexus Baltic Grid" ("Conexus") apgrozījums pagājušajā gadā, pēc provizoriskiem datiem, bija 76 miljoni eiro, kas ir par 39% vairāk nekā gadu iepriekš, savukārt uzņēmuma peļņa pieauga par 42,1% - līdz 16,2 miljoniem eiro, liecina "Conexus" publiskotā informācija.

Kompānijas peļņa pirms procentu, nodokļu, nolietojuma un amortizācijas atskaitījumiem (EBITDA) pērn palielinājās par 57%, salīdzinot ar 2022.gadu, un sasniedza 50,5 miljonus eiro.

Pagājušā gada beigās Inčukalna pazemes gāzes krātuvē (PGK) bija noglabāta dabasgāze 17,9 teravatstundu (TWh) apjomā, kas ir par 58% vairāk nekā gadu iepriekš.

"Conexus" pārstāvji norāda, ka 2023.gada 15.oktobrī, sākot dabasgāzes izņemšanas sezonu, Inčukalna PGK bija 21,7 TWh dabasgāzes, un sezona tika sākta ar lielāko krātuvē noglabāto dabasgāzes apmēru pēdējo piecu gadu laikā.

Tikmēr dabasgāzes patēriņš Latvijas lietotāju vajadzībām 2023.gadā sasniedza 8,2 TWh, kas ir par 7% mazāk nekā iepriekšējā gadā. Dabasgāzes patēriņa samazinājumu ietekmēja gan laika apstākļi, kas ziemas mēnešos bija maigāki nekā 2022.gadā, gan arī vēl salīdzinoši augstās dabasgāzes cenas, kas lietotājiem lika samazināt dabasgāzes patēriņu.

Kopējais pārvadītās dabasgāzes apmērs Latvijā 2023.gadā sasniedza 29,1 TWh, kas ir par 7% mazāk nekā iepriekšējā gadā.

Uzņēmumā norāda, ka 2023.gadā "Conexus" nodrošināja nepārtrauktu dabasgāzes piegādi lietotājiem Latvijā, kā arī dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas pakalpojumus Lietuvas, Igaunijas un Somijas vajadzībām. Dabasgāzes iesūknēšanas sezonā uz vienoto Latvijas un Igaunijas zonu aptuveni 70% no kopējā gāzes apmēra tika piegādāti no Lietuvas, savukārt 30% - no Somijas.

"Conexus" valdes priekšsēdētājs Uldis Bariss norāda, ka uzņēmums pērn turpināja nodrošināt dabasgāzes piegādes nepārtrauktību, vienlaikus turpinot darbu pie Eiropas kopējās nozīmes projektu īstenošanas.

Gada nogalē noslēdzās "Conexus" un Lietuvas dabasgāzes pārvades sistēmas operatora "Amber Grid" īstenotais Latvijas-Lietuvas starpsavienojuma uzlabošanas projekts (ELLI), kāpinot starpsavienojuma jauda abos virzienos, savukārt šogad uzņēmuma fokuss ir vērsts uz darbu turpināšanu krātuves infrastruktūras uzlabošanā, akcentē Bariss.

Savukārt, raugoties uz šo gadu, dabasgāzes pārvades segmentā situācija būs stabila un prognozējama, savukārt uzglabāšanas pakalpojuma segmentā tā būs lielā mērā atkarīga no kopējā Baltijas reģiona tirgus pieprasījuma pēc Inčukalna PGK pakalpojumiem, prognozē Bariss.

"To, cik daudz tirgotāji šogad izmantos Inčukalna PGK, varēsim noskaidrot pavasara krātuves jaudu izsolēs," atzīmē Bariss.

Jau vēstīts, ka "Conexus" apgrozījums 2022.gadā bija 55,131 miljons eiro, bet uzņēmuma peļņa bija 11,365 miljoni eiro.

"Conexus" ir vienotais dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas operators Latvijā, kas veic krātuves infrastruktūras uzturēšanas un uzlabošanas pasākumus, realizē nepieciešamos ieguldījumus infrastruktūras attīstībā, uzrauga un kontrolē krātuves stabilitāti, kā arī atbild par krātuves jaudu rezervēšanu un pārdošanu.

"Conexus" lielākais akcionārs ir valstij piederošais "Augstsprieguma tīkls" (68,46%), kamēr 29,06% akciju pieder Japānas uzņēmuma "Marubeni" pārvaldītajam fondam "MM Capital Infrastructure Fund", bet 2,48% - pārējiem akcionāriem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu