Pārtraukta Vācijas energokompānijas RWE un "Latvenergo" sadarbība atkrastes vēja parku attīstībā

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Pārtraukta AS "Latvenergo" un Vācijas energokompānijas RWE sadarbība atkrastes vēja parku attīstībā, un šim projektam "Latvenergo" atradis jaunu partneri, intervijā aģentūrai LETA sacīja "Latvenergo" valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Čakste.

Viņš skaidroja, ka inflācijas, banku finansējuma un loģistikas sastrēgumu dēļ atkrastes vēja parku tehnoloģijas kļuva nekonkurētspējīgas ar sauszemes vēja parkiem, un faktiski visi projekti Baltijas jūrā tika apturēti. Savukārt attīstītāji konsolidēja projektus un aizvirzījās uz vietām, kur viņiem ir, piemēram, valsts garantijas par projektu būvēšanu.

"Pārsvarā visi pārcēlās uz Ziemeļjūru, kur ir daudz lielāks elektrības patēriņš, nopietnāki uzņēmumi. Dānijas "Orsted", RWE un vēl daži spēlētāji izlēma uz laiku aiziet no Baltijas tirgus," sacīja Čakste.

Vienlaikus viņš uzsvēra, ka "Latvenergo" ir atradis citu partneri atkrastes vēja parku attīstībai, un tuvākajā laikā plāno par šo partneri paziņot publiski.

Runājot par dalību "Elwind" atkrastes vēja parka projekta izsolē, Čakste sacīja, ka "Latvenergo" noteikti piedalīsies izsolē un tai gatavojas.

"Skaidrs ir tas, ka projekta termiņš ir novirzījies mazliet tālāk, bet es teiktu, ka ekonomiski tam vairs nav tik lielas steidzamības pakāpes, jo šai tehnoloģijai ir "jāizslimo" krīzes moments un jāatrod efektivitātes un tehnoloģijas attīstības līdzsvara punkts, tirgum ir jānostabilizējas, jo šobrīd atkrastes vēja turbīnu ražotāji Eiropā strādā ar milzīgiem zaudējumiem," pauda Čakste.

"Latvenergo" valdes priekšsēdētājs arī piebilda, ka tad, kad šī krīze būs pārvarēta, atkrastes vēja parku tehnoloģija atkal būs konkurētspējīga. Tāpēc šobrīd svarīgi ir sauszemes vēja parku projekti, kas pašlaik ir komerciāli daudz izdevīgāki.

Čakste piebilda, ka uzņēmums varētu veidot vēja parkus arī ārpus Latvijas teritorijas, tostarp "Latvenergo" ir iegādājies 20 megavatu (MW) vēja parku Lietuvā, taču uzņēmums uz šādām iespējām skatās ne tikai Lietuvā, bet arī Igaunijā un Polijā.

Jau ziņots, ka "Latvenergo" 2022.gada septembrī vienojās ar Vācijas energokompāniju RWE par sadarbību atkrastes vēja parku attīstībā.

Vēja parka izveidi plānots realizēt līdz 2030.gadam.

Tāpat ziņots, ka "Latvenergo" koncerna apgrozījums pagājušajā gadā, pēc provizoriskiem datiem, sasniedza 2,027 miljardus eiro, kas ir par 10% vairāk nekā gadu iepriekš, savukārt koncerna peļņa pieauga par 90% un bija 350,2 miljoni eiro.

"Latvenergo" nodarbojas ar elektroenerģijas un siltumenerģijas ražošanu un tirdzniecību, kā arī ar dabasgāzes tirdzniecību un elektroenerģijas sadales pakalpojumu nodrošināšanu. "Latvenergo" pieder valstij, bet uzņēmuma obligācijas kotē biržas "Nasdaq Riga" parāda vērtspapīru sarakstā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu