"Swedbank": Kapitāla bēgšana no Baltijas valstīm nenotiek

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
"Swedbank" valdes priekšsēdētājs Lauris Mencis.
"Swedbank" valdes priekšsēdētājs Lauris Mencis. Foto: Paula Čurkste/LETA

Patlaban no Baltijas valstīm nenotiek tā saucamā kapitāla bēgšana, intervijā aģentūrai LETA sacīja "Swedbank" valdes priekšsēdētājs Lauris Mencis.

Kad sākās pilna mēroga karš Ukrainā, pirmajās nedēļās bija ļoti liels satraukums un neskaidrība, tomēr pēc kāda laika bija skaidri redzams, ka no Baltijas valstīm nenotiek tā saucamā kapitāla bēgšana, atzina Mencis.

"Protams, viens iemesls bija arī tas, ka mums nav tik attīstīti kapitāla tirgi, kuros ar dažiem klikšķiem var pārdot aktīvus un doties prom. Savukārt tā saucamā fiziskā aiziešana, ja tu gribi aizvērt rūpnīcu, pārdot nekustamo īpašumu vai pārbūvēt procesus, prasa ilgāku laiku. Tas nenotika, un secinājums tomēr bija, ka šeit primāri ir investori, kuri bija izvērtējuši ģeopolitisko risku un pieņēmuši to kā raksturīgu šim reģionam. Tādēļ, lai arī bija šoks, tā nebija tēma, ko neviens investors nebūtu iepriekš apsvēris, un tāpēc tanī brīdī nesekoja straujš "atsitiens"," skaidroja Mencis.

Vienlaikus viņš skaidroja, ka pēc kara sākuma tirgū bija redzama aktivitāte, jo vienmēr var būt kāds, kurš grib aiziet par jebkuru cenu, un interesenti tad var iegādāties aktīvus ar daudz lielāku atlaidi nekā parasti. Tādēļ bija redzama selektīva interese no tā saucamajiem diskonta aktīvu investoriem, bet viņu interese ātri apsīka, jo, ja kāds arī gribēja pārdot, tad laikam ne par tik zemu cenu, uz kādu viņi cerēja.

Arī tagad, kad karš Ukrainā turpinās, "Swedbank" neredz investoru aiziešanu, sacīja Mencis, norādot, ka tie, kas te darbojas, to turpina darīt un arī attīstās.

"Taču vienlaikus jāsaprot, ka ar šādu ģeopolitisko fonu aicināt jaunus investorus - un ir pat vienalga, vai mēs runājam par banku vai jebkuru citu sektoru, - ir grūtāk, šis ir sarežģītāks laiks. Taču negribu apgalvot, ka neviens nekad un ne par kādu cenu uz šejieni nenāks. Tas drīzāk ir jautājums par līdzsvaru starp vēlamo cenu, ko grib pārdevējs, un gaidāmo cenu, ko kāds ir gatavs maksāt. Tas attiecas arī uz bankām," sacīja Mencis.

Jautāts, vai "Swedbank" būtu interese paplašināties, pārpērkot kādu no konkurentiem, ņemot vērā, ka gan "Citadelei", gan "Luminor Bank" tiek meklēti jauni īpašnieki, Mencis sacīja, ka atbilde ir diezgan viegla.

Mencis skaidroja, ka daudzos pamata biznesa segmentos "Swedbank" ir tuvu tam tirgus koncentrācijas līmenim, kur sākas konkurences uzraudzība un ierobežojumi. Ja "Swedbank" hipotekāro kredītu tirgū ir, piemēram, 40% tirgus daļa, tad nozīmīgas tirgus daļas palielināšana būtu sarežģīta no konkurences nosacījumu viedokļa.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu