Rublim jauns kritiens? Pēc Putina pārvēlēšanas varasiestādes izbeidz rubļa atbalstu

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters / Scanpix

Pēc Krievijas prezidenta pārvēlēšanām marta vidū, kur par uzvarētāju jau piekto reizi kronēts diktators Vladimirs Putins, Krievijas varasiestādes sākušas pārtraukt rubļa kursa stabilizēšanas pasākumus. Paredzams, ka aprīlī Krievijas Centrālā banka samazinās rubļa atbalstu vismaz divpadsmitkārtīgi.

Trešdien Krievijas Finanšu ministrija paziņoja, ka no 5. aprīļa līdz 7. maijam Centrālā banka iegādāsies no naftas un gāzes eksporta peļņas gūto ārvalstu valūtu 235,3 miljardu rubļu (2,35 miljardu eiro) vērtībā (11,2 miljardi rubļu dienā). Vienlaicīgi Centrālā banka pārdos valūtu, kompensējot pagājušā gada investīcijas, ko īstenoja Finanšu ministrija no Nacionālā labklājības fonda. No februāra līdz pirmā pusgada beigām šīs operācijas sastāda 11,8 miljardus rubļu dienā. Tā rezultātā aprīlī Centrālā banka ik dienas pārdos valūtu 600 miljonu rubļu (5,9 miljonu eiro) vērtībā.

Šis rādītājs stabili samazinās kopš gada sākuma. Janvārī Krievijas Centrālā banka pārdeva valūtu un ik dienas tirgū iepludināja 16,7 miljardus rubļu (166,7 miljonus eiro), bet pēc tam valūtas pārdošana pakāpeniski tika samazināta. Līdz ar to aprīlī ārvalstu valūtas pārdošanas apjoms būs 28 reizes mazāks nekā gada sākumā.

Šī rādītāja samazināšanās izrādījās straujāka, nekā gaidīja tirgus dalībnieki. Ekonomists Dmitrijs Poļevojs prognozēja, ka šie rādītāji liecina par to, ka rubļa vērtība varētu jūtami mazināties.

“Šīs operācijas bija ar mērķi atbalstīt rubli. Šis faktors vājinās, un daļēji to varētu kompensēt augstās eksporta cenas. Tieši augsto naftas cenu dēļ Finanšu ministrijai ir iespējas palielināt valūtas iepirkšanu. Varam redzēt - jo lielāki naftas un gāzes ienākumi, jo vairāk iepērk Finanšu ministrija. Jo vairāk tiek iepirkta valūta, jo mazāk tā tiek pārdota. Savukārt tad, kad naftas un gāzes ienākumi mazinās, vairāk tiek pārdota valūta un atbalstīts rublis,” skaidro Poļevojs.

Augstās naftas cenas pilnībā gan neatspoguļojas uz valūtas pārdošanu – sankciju dēļ iegūt eksporta peļņu ir ļoti sarežģīti, tādēļ eksperti pieļauj, ka tas sekmēs rubļa kritumu.

Paredzams, ka rubļa vērtība jau tuvākajā laikā varētu nokristies līdz 95 rubļiem par dolāru, bet līdz gada beigām kritums varētu būt lielāks, sasniedzot 100 rubļus par dolāru. Pašlaik rublis ir nostiprinājies ap 90 rubļiem par dolāru un 100 rubļiem par eiro.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu