Lielas Vācijas kompānijas aktīvi palīdz Krievijai "atjaunot" pašas sagrauto Mariupoli (18)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP / Scanpix

Vācu uzņēmumi “Knauf” un “WKB Systems”, kas ražo būvmateriālus, aktīvi iesaistās tā saucamajā Mariupoles “atjaunošanā” un jaunu objektu būvniecībā. Šo pilsētu 2022. gadā sagrāba okupantu spēki, kuri arī daļu pilsētas nolīdzināja līdz ar zemi, secinājuši Vācijas telekanāla ARD žurnālisti.

Pētnieku rīcībā nonākušas fotogrāfijas no vairākiem būvobjektiem, kuros redzami “Knauf” maisi. Arī oficiālais “Knauf” dīleris savā mājaslapā publiski paziņojis, ka piedalās dzīvojamo māju būvniecībā Mariupolē pēc Krievijas varasiestāžu pasūtījuma.

Publikācijā teikts, ka “Knauf” ir viens no vadošajiem būvniecības ģipša ražotājiem pasaulē, un šis uzņēmums jau sen darbojas Krievijā. Kompānijas dibinātājs Nikolauss Knaufs bijis Krievijas goda konsuls Vācijā. Šo statusu viņš saglabājis arī pēc Krimas okupācijas 2014. gadā, bet 2018. gadā iestājās pret jaunu sankciju noteikšanu Krievijai.

“Knauf” apakšuzņēmumos Krievijā turpina strādāt vairāk nekā četri tūkstoši cilvēku, un uzņēmums iegūst miljardiem eiro lielu peļņu.

Tāpat pētnieki Mariupoles būvlaukumos fiksējuši “WKB Systems GmbH” ražotos betona blokus. Šī kompānija arī pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā turpina piegādāt Krievijai visu nepieciešamo rūpnīcu aprīkojumam. Viens no šī uzņēmuma akcionāriem ir Krievijas oligarhs Viktors Budarins, kurš izmantoja savus sakarus Vācijā, lai tiktu turpinātas piegādes Krievijai būvniecības jomā.

Pret Budarinu nav noteiktas Rietumu sankcijas. Informācija no muitas, kuru ieguvuši žurnālisti, liecina, ka “WKB Systems” turpina eksportēt uz Krieviju gāzbetona uzstādīšanas iekārtas, kas pašlaik tiek uzstādītas Mariupoles būvlaukumos.

Tiek norādīts, ka Krievijas armija Mariupoli 2022. gada pavasarī sīvās kaujās faktiski iznīcināja. Kopš Mariupoles nonākšanas okupācijā krievu propaganda izvērš informatīvu kampaņu, kurā apsūdz Ukrainu pilsētas iznīcināšanā (lai gan to izdarīja Krievijas pašas armija), bet sevi pasniedz kā “pilsētas atbrīvotājus un atjaunotājus”.

Komentāri (18)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu