Putina bijusī sieva nopelnījusi prāvu summu, izsniedzot kredītus ar 300% gada likmi (5)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Krievijas mikrofinansēšanas organizācija “CarMoney” divu kara gadu laikā ieguvusi vairāk nekā viena miljarda rubļu (10 miljonu eiro) lielu tīro peļņu. Interesanti, ka par patiesā labuma guvēju šajā organizācijā tiek uzskatīta Ludmila Očeretnaja, kas ir diktatora Vladimira Putina bijusī sieva.

Kā vēsta izdevumi “Metla” un “Mozhem Obyasnitj”, 2021. gadā “CarMoney” peļņa bija 242 miljoni rubļu (2,4 miljoni eiro), 2022. gadā šis rādītājs pieauga līdz 391,3 miljoniem rubļu, bet 2023. gadā – jau līdz 647,9 miljoniem rubļu. Tādējādi Krievijas iebrukuma Ukrainā laikā kompānijas tīrā peļņa palielinājās teju trīs reizes.

Očeretnajas biznesam izdevās “kāpt kalnā” laikā, kad ekonomiskā situācija valstī pasliktinājās un lielu popularitāti iemantoja “aizdevumi līdz algai”. Parasti mikrofinansēšanas organizāciju klientiem kredītu dzēšanai ir ļoti skarbi noteikumi – gada procentu likme var sasniegt gandrīz 300%. “CarMoney” izsniedz aizdevumus ar 150-360% gada likmi, un viens cilvēks var saņemt līdz 100 000 rubļu (1000 eiro) lielu aizdevumu. Ja tiek ieķīlāts automobilis, uzņēmums izsniedz līdz miljonam rubļu lielu aizdevumu.

2023. gadā Krievijas iedzīvotāji aktīvāk sāka izmantot Putina bijušās sievas mikrofinansēšanas organizācijas pakalpojumus. 2022. gadā “CarMoney” klienti bija parādā 6,8 miljardus rubļu, 2023. gadā – jau astoņus miljardus rubļu (80 miljonus eiro).

Očeretnaja gan nav tiešā veidā saistīta ar “CarMoney” vadību. Iepriekš šī kompānija piederēja Kipras ofšoram “Carmoney CY LTD”, ko faktiski kontrolēja uzņēmums “Meridian”, kas piederēja Putina bijušajai sievai. 2022. gada beigās ofšors vairs nebija “CarMoney” īpašnieks, un par mikrofinansēšanas organizācijas jauno īpašnieku kļuva “Smarttehgrupp”. Tādējādi “CarMoney” spēja izvairīties no Rietumu sankcijām, kuras daļēji noteiktas pret pašu Očeretnaju.

“Smarttehgrupp” akcionārs ir Antons Zinovjevs, kurš ir sens Očeretnajas biznesa partneris. Kopā ar viņu Zinovjevs vada uzņēmumu “Zaprosto”, kas piedāvā īrēt dažādas ierīces un pēc tam tās atpirkt. “CarMoney” birojs atrodas ēkā, kas pieder Očeretnajai un viņas vīram Artūram Očeretnijam.

Pēc Krievijas Centrālās bankas datiem, 2023. gadā kopējais mikroaizdevumu apjoms sastādīja vienu triljonu rubļu (10 miljardus eiro), kas ir par 30% vairāk nekā 2022. gadā. No tiem 34% ir “aizdevumi līdz algai”. Šādu mikrokredītu vidējā gada procentu likme ir 286%.

Interesanti, ka ļoti veiksmīgs bizness pieder ne tikai Putina bijušajai sievai. Arī diktatora vecākās meitas Marijas Voroncovas radītā medicīnas kompānija “Nomeko” trīs gadu laikā spējusi nopelnīt vairākus miljardus rubļu. Kā liecināja “Alekseja Navaļnija Fonda cīņai pret korupciju” dati, “Nomeko” peļņa no 2020. līdz 2022. gadam pārsniedza 2,2 miljardus rubļu.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu