Cīnīsies pret «aplokšņu algām» datorprogrammu nozarē (33)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektore Nelija Jezdakova un biedrības «Datorprogrammu autortiesību apvienība» (DAA) valdes priekšsēdētājs Valdis Birkavs šodien parakstīja vienošanos par sadarbību, veicinot nodokļu maksāšanu un godīgu konkurenci datorprogrammu autortiesību nozarē.

Kā informēja VID Sabiedrisko attiecību daļā, divpusējās vienošanās mērķis ir mazināt datorprogrammu ražotāju, izplatītāju un datortehnikas remonta nozarē strādājošo komersantu izvairīšanos no nodokļu nomaksas, īpašu uzmanību pievēršot «aplokšņu algām», kā arī veicināt datorprogrammu pirātisma apkarošanu Latvijā.

Saskaņā ar parakstīto vienošanos DAA biedri ir iedalīti divās grupās - vienā grupā ietilpst 12 biedrībā esošie komersanti, kuriem pamatdarbības veids ir datorprogrammēšana un datoru, to perifēro iekārtu un programmatūras vairumtirdzniecība, bet otrā grupā ietilpst desmit biedrībā esošie komersanti ar citiem pamatdarbības veidiem, piemēram, konsultēšana datoru lietojumu jautājumos, citu programmatūru tiražēšana u.tml.

Stājusies spēkā

Vienošanās ir stājusies spēkā tās parakstīšanas brīdī un būs spēkā tik ilgi, kamēr DAA atbildīs šajā sadarbības dokumentā noteiktiem kritērijiem, tostarp kamēr biedrībā būs vismaz 20 datorprogrammu ražotāju, izplatītāju un datortehnikas remonta nozarē strādājošo komersantu.

Līdz ar vienošanās parakstīšanu DAA apņēmusies informēt VID par metodēm, kādas atsevišķi komersanti izmanto, lai izvairītos no nodokļu nomaksas, un ar to saistītajiem pārkāpumiem, kā arī vērst VID uzmanību uz datorprogrammu ražotāju, izplatītāju un datortehnikas remonta nozares sfērām, kurās nepieciešami aktīvāki VID nodokļu kontroles pasākumi. Tāpat DAA būs jāinformē VID par savām aktivitātēm nozares sakārtošanā un jāsniedz dienestam citas biedrības rīcībā esošās ziņas, kas varētu būt noderīgas nodokļu administrēšanā.

Lai neizvairītos no nodokļiem

Savukārt VID apņēmies izmantot DAA sniegto informāciju, lai izstrādātu un lietotu efektīvas nodokļu administrēšanas metodes nolūkā mazināt nozarē strādājošo komersantu izvairīšanos no nodokļu nomaksas, kā arī apņēmies biedrības sniegtās ziņas par konkrētiem nodokļu nemaksāšanas faktiem izmantot nodokļu administrēšanas procesā nekavējoties, uzskatot, ka šīm ziņām ir augsta ticamība. Tāpat VID apņēmies ne retāk kā reizi ceturksnī DAA biedriem sniegt informāciju par to darījumu partneriem, kuri saskaņā ar VID rīcībā esošo informāciju ir uzskatāmi par riskantiem nodokļu maksātājiem.

Šī ir jau 13.vienošanās, ko VID parakstījis ar kādu no komersantus apvienojošām biedrībām nolūkā kopīgi cīnīties ar izvairīšanos no nodokļu nomaksas un «aplokšņu algām», kā arī veicināt godīgas konkurences apstākļus. Pirmo šādu veida vienošanos VID parakstīja 2010.gada 31.augustā ar Latvijas Logu un durvju ražotāju asociāciju.

Kopumā VID ir uzrunājis vairāk nekā 70 dažādas uzņēmēju asociācijas. Tikšanās ir notikušas ar 25 nozaru asociāciju pārstāvjiem. Šādas sadarbības vienošanās pēc sākotnējām sarunām VID plāno noslēgt ar visām nozaru asociācijām, ar kurām ir notikušas tikšanās un kuras ir atsaukušās uz VID aicinājumu savstarpēji aktīvi sadarboties.

Komentāri (33)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu