«Eurostat»: Latvijā septembrī bijis astotais augstākais bezdarba līmenis ES

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Latvijā šā gada septembrī bezdarba līmenis bija 7,9%, kas bija astotais augstākais rādītājs starp Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm, par kurām pieejami dati, otrdien informēja ES statistikas pārvalde «Eurostat».

Pēc «Eurostat» datiem, augstāks nekā Latvijā ES dalībvalstu vidū bezdarba līmenis septembrī bijis Spānijā - 16,7%, Itālijā - 11,1%, Horvātijā - 10,5%, Kiprā - 10,3%, Francijā - 9,7%, Somijā - 8,7%, kā arī Portugālē - 8,6%.

Savukārt zemākais bezdarba līmenis septembrī reģistrēts Čehijā - 2,7%, Vācijā - 3,6% un Maltā - 4,1%.

Lietuvā bezdarba līmenis šā gada devītajā mēnesī bija 7,7%.

ES vidēji bezdarbs, pēc sezonāli izlīdzinātiem datiem, septembrī veidoja 7,5%, tam saglabājoties nemainīgam salīdzinājumā ar augustu un zemākajā līmenī kopš 2008.gada novembra. 2016.gada septembrī bezdarba līmenis ES bija 8,4%.

Eirozonas 19 dalībvalstīs vidēji bezdarbs septembrī samazinājies no 9% līdz 8,9%, kas ir zemākais līmenis kopš 2009.gada janvāra. Pērn septembrī bezdarba līmenis eirozonā bija 9,9%.

«Eurostat» aplēses liecina, ka septembrī blokā bez darba bija 18,446 miljoni cilvēku, no kuriem 14,513 miljoni bezdarbnieku bija eirozonas valstīs. Salīdzinājumā ar augustu bezdarbnieku skaits samazinājies par 116 tūkstošiem ES un par 96 tūkstošiem eirozonā, savukārt salīdzinājumā ar pagājušā gada devīto mēnesi bezdarbnieku skaits krities par 2,076 miljoniem ES un par 1,463 miljoniem eirozonā.

Gada izteiksmē bezdarbs septembrī samazinājies visās ES dalībvalstīs, par kurām pieejami dati. Izņemot Somijā, kur tas saglabājās nemainīgs, un Lietuvā, kur reģistrēts kāpums. Lielākais bezdarba samazinājums bloka valstu vidū vērojams Kiprā, kur tas sarucis no 13% līdz 10,3%, un Spānijā, kur kritums bija no 19,1% līdz 16,7%.

Dati par bezdarbu septembrī nav pieejami par Igauniju, Grieķiju, Lielbritāniju un Ungāriju.

Atbilstoši Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) datiem septembrī reģistrētā bezdarba līmenis Latvijā samazinājies par 0,3 procentpunktiem jeb līdz 6,6%.

«Eurostat» dati var atšķirties no NVA datiem, jo, lai tie būtu salīdzināmi ES, visām dalībvalstīm bezdarba rādītāji tiek pārrēķināti pēc ANO Starptautiskās Darba organizācijas noteiktajiem kritērijiem. Piemēram, bezdarbnieku skaits tiek rēķināts vecumā no 15 līdz 74 gadiem, bet Latvijā – no 15 gadiem līdz pensijas vecumam – 62 gadiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu