Raidījums: Aizdomas par PVD piesegtām nelikumībām cūku fermā

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Dzīvnieku tiesību aizstāvji, kas pirms gada fiksēja pārkāpumus vistu kūtīs, šovasar ir paviesojušies pie cūkaudzētājiem Allažmuižas cūku fermā. Safilmēti nepatīkami kadri par dzīvnieku ciešanām. Neārstēti augoņi, dzīvnieku sišana un pusdzīvi, priekšlaikus dzimuši sivēni. Taču galvenais un nopietnākais pārmetums cūkaudzētājiem ir par sistemātisku likuma neievērošanu. Dzīvnieku draugiem piecu nedēļu laikā uzņemot desmitiem stundu garu video materiālu izdevies fiksēt, ka ferma sivēnmātes nelikumīgi tur aizgaldos, kuros tās nespēj pat apgriezties. Eiropas direktīva aizliedz cūkas šādi ieslodzīt. Šo pārkāpumu gandrīz piecus gadus nespēj saskatīt Pārtikas un veterinārais dienests, kas vienīgais drīkst ieiet cūku fermās.

Allažmuižas fermā audzē tūkstošiem cūku. Saimniecība specializējas sivēnu ražošanā. Dzīvnieku tiesību aizstāvji ir fiksējuši, ka uzņēmumā neievēro labturības prasības.

Šie kadri uzņemti jūnijā Baltic Pork cūku fermā Allažu pagastā. Saimniecībā ir desmittūkstoš cūku 8 kūtīs. Tās piecu nedēļu garumā filmēja organizācijas Dzīvnieku brīvība aktīvists. Cilvēkiem no malas iekļūt cūku fermās nav iespējams, jo Latvijā plosās cūku mēris un pie dzīvniekiem nevienu nelaiž. Iespēja fiksēt fermā notiekošo radās, jo saimniecība meklēja cūkkopi. Dzīvnieku aizstāvis atsaucās sludinājumam un viņu pieņēma. Cūku kūtīs viņš ieraudzīja, ka dzīvnieki iespiesti šaurībā. Savainotos un slimos dzīvniekus neārstē, bet nogalina. Daži darbinieki pret cūkām izturējās ar īpašu nežēlību nepaklausīgos dzīvniekus sitot ar elektrošoku.

Juris, SO Dzīvnieku brīvība aktīvists

Strādājot veselu mēnesi tur katru dienu saproti arvien vairāk, ka viņas vienu reizi dienā tiek barotas un pārējā laikā viņām nav tur ko darīt. Viņas ir iesprostotas tā, ka var pakāpties vienu soli uz priekšu vienu atpakaļ. Principā neko citu viņas tur nevar darīt. Grauž stangas, skrāpējas gar bortiem, tām stangām, kurās viņas tur ir iesprostotas.

Industriālo cūkkopību regulē ministru kabineta noteikumi, kas pieņemti ievērojot Eiropas Savienības direktīvu. Tie aizliedz turēt sivēnmātes norobežoti pa vienai, kā redzams uzņemtajos kadros. Izņēmums ir pirmās četras nedēļas pēc apsēklošanas un pēdējā nedēļa pirms atnešanās. Drīkst nošķirt arī agresīvās sivēnmātes. Aizgaldi jānodrošina ar cūku nodarbināšanai paredzētiem materiāliem – koksni, sienu vai zāģu skaidām.

Juris SO Dzīvnieku brīvība aktīvists

Un par labturības prasībām – par pakaišiem, par rušināšanu, par turēšanu noteiktos kvadrātmetros

Nē, tur nekā tāda nebija. Pakaišus es vispār neredzēju, nekur nebija. Jā, kaut kādā brīdī sarunājoties ar biedriem, kas ieinteresēti industriālās loppkopības sarežģījumos, kas arī ir ieinteresēti dzīvnieku aizstāvībā, mēs sarunājāmies, par to, ko es nodarbojos. Mēs secinājām, ka grūsnās sivēnmātes, kas ir šajā fermā, viņām no ceturtās grūtniecības nedēļas būtu jāatrodas grupu steliņģos, līdz pat dzemdībām. Es tam kādu laiciņu pat nevarēju noticēt. Jo visā fermā nekur netiek tā cūkas turētas. Visas tiek turētas pa vienai iesprostotas šauros tādos sprostos.

Katrīna Krīgere, Sabiedriskās organizācijas Dzīvnieku brīvība valdes locekle

Pētījuma ietvaros tika fiksēti arī citi pārkāpumi, piemēram, elektrošoka lietošana, sitot dzīvniekam pa galvu, vai dzīvnieku spārdīšana ar kājām, bet tie varbūt ir tādi atsevišķi gadījumi, kas attiecas uz kādu atsevišķu darbinieku, bet sistemātiski no fermas puses netiek nodrošinātas vispār pamatvajadzības dzīvniekiem.

Norvēģiem piederošā sabiedrība Baltic Pork te saimnieko no 2000. gada. Firma ir no lielākajiem cūkkopības uzņēmumiem Latvijā. Tam pieder vēl viena ferma, kas nodarbojas ar cūkgaļas ražošanu. Baltic Pork apgrozījums 2016.gadā bija gandrīz seši (5,9) miljoni eiro, peļņa deviņsimt tūkstoši.

Baltic pork atzīst, ka cūkām nav nodrošināti pakaiši, jo ievest dabiskus materiālus fermā nedrīkst. Ir risks ievazāt cūku mēri. Pārmetumus par sivēnmāšu ilgstošu turēšanu sprostos uzņēmums noraida.

Andris Jēkabsons, SIA Baltic Pork pārstāvis

Uzreiz varu pateikt, ka tas neatbilst patiesībai. Mums visas cūku labturības prasības tiek ievērotas., Cūku fermā nav tā ka ir pārkāpumi. Man ir ļoti grūti komentēt, kas ir safilmēts. Es neesmu redzējis to materiālu, man nav zināms, par ko iet runa. Vai tas ir izrauts no konteksta un vai tas vispār ir par mūsu fermu.

Arī noskatoties video firmas pārstāvis liedzas, ka nepareizi turētās cūkas safilmētas viņa fermā.

Andris Jēkabsons, SIA Baltic Pork pārstāvis

Nu katrā ziņā es te neredzu neko, pēc kā es varu identificēt, kas tā ir par fermu.

Nu pazīstat?

Pagaidām nē.

Un šo? Nav jums kolēģis?

Nu šo atpazinu, jā.

Nē nu ir atsevišķi kadri, kur ir skaidri redzams, varam identificēt, ka tā ir mūsu ferma. Bet nu pēc šiem kadriem man ir ļoti grūti identificēt, kas tā ir par fermu.

Katrīna Krīgere, Sabiedriskās organizācijas Dzīvnieku brīvība valdes locekle

Aktīvists tur strādāja piecas nedēļas, viņš bija lielākajā daļā fermas, darbojās astoņos korpusos redzēja visu šo te ražošanas sistēmu, tur nav nekādas šaubas, ka šis likums tiek pārkāpts sistemātiski un apzināti un nepārtraukti.

Dzīvnieku labturības prasību ievērošanu ir jākontrolē Pārtikas un veterinārajam dienestam. Nevienam citam nav iespēju fermās iekļūt. Arī PVD darbiniekiem saimniecība ir laikus jābrīdina, ka plāno ierasties.

Ikgadējā labturības pārbaude bija pagājušajā nedēļā. Nekādus pārkāpumus PVD reģionālās nodaļas darbinieki neatrada. Arī dienesta vadība stāsta, ka fermā viss ir kārtībā.

Rudīte Vārna PVD Novietņu uzraudzības daļas vadītājas vietniece

Tas izskatās pēc sēklošanas aizgaldiem, kur tiek turētas sivēnmātes pirmās četras nedēļas. Ka tur ir mazi sivēni, tur ir bijis aborts vai kaut kas tāds.. Bet reāli Latvijā ir tā ka no 13 gada visās ..

Nu tas neizskatās pēc sēklošanas.. (pusdzīvi sivēni ņemas pa grīdu)

Tas neizskatās gan..

Bet reāli Latvijā, pilnīgi visās novietnēs, kur ir vairāk par 10 sivēnmātēm, ir šī turēšana, ir grūsno sivēnmāšu turēšana grupās.

Noskatoties dzīvnieku tiesību aizstāvju safilmēto Pārtikas un veterinārais dienests izlēma veikt atkārtotu labturības pārbaudi fermā Allažmuižā.

Rudīte Vārna PVD Novietņu uzraudzības daļas vadītājas vietniece

Pārbaudes laikā mēs pārbaudījām visu fermu, visus korpusus, izņemot atnešanās korpusu. Fermā ir 7 korpusi, kur tur jauncūkas un grūsnās sivēnmātes. No šiem septiņiem korpusiem viens ir lecināšanas korpuss un tad pārējie ir attiecīgi... Ir konstatēts pārkāpums vienā no fermas korpusiem ir 96 sivēnmātes nedēļu pirms atnešanās netika turētas grupās, bet individuālajos aizgaldos.

Šodien mēs sarakstījām pārbaudes protokolu un ir uzsākta administratīvā lietvedība.

Ja aizdomas par pārkāpumiem apstiprināsies, uzņēmumam draud administratīvais sods. Tas var būt no dažiem simtiem līdz dažiem tūkstošiem liels. Dzīvnieku tiesību aktīvisti uzskata, Pārtikas un veterinārais dienests plaši tulko Eiropas direktīvas noteikumus. Direktīva prasa, lai fermeri sivēnmātes tur baros, noteikta lieluma aizgaldos. PVD pieļauj, ka šajos aizgaldos var būt atsevišķi mazāki nodalījumi. Fermās, kas uzbūvētas pirms stingrāko labturības prasību ieviešanas, sivēnmātes turēja aizgaldos pa vienai. Uzņēmējam tā ir izdevīgāk, jo tad dzīvniekus ir vieglāk un lētāk apkopt.

Rudīte Vārna PVD Novietņu uzraudzības daļas vadītājas vietniece

Vai ir apzināta iespējas pieļaušana, ka jūs tiekat apkrāti, vai tā tam būtu jābūt?

Es nevaru pateikt, ka mūs speciāli krāpj, jo tajā korpusā, kur ir šie aizgaldi ar individuālajiem aizgaldiem iekšā, kur viņi ir aizverami ciet. Tur mēs rūpīgi pārbaudījām, cūkas kuras tur atradās, kam aizmugure ir ciet. Skatījāmies, kad viņas ir lecinātas. Tur ir šī mazā grūsnība. Viņiem tas tehnoloģiskais process ir tāds, ka viņi saliek iekšā uzreiz pēc aplecināšanas tās cūkas, un tad tām cūkām ir jāstāv tajos individuālajos boksos. Jo viņas iz jāmeklē uz grūsnību. No vienas puses ir labi. No vienas puses ir slikti. Viņi var variēt ar to. Var atvērt vaļā var neatvērt. Mans ieteikums būtu, ka daļai būtu jāņem šīs aizmugures nost.

Katrīna Krīgere, Sabiedriskās organizācijas Dzīvnieku brīvība valdes locekle

Tā cietsirdība, kas notiek aiz slēgtām durvīm ir neiedomājama. Iedomājieties, ja kāds jūsu paziņa turētu suni visu mūžu ieslodzītu būrī, kurā viņš nevar apgriezties. Kurš burtiski nepārsniedz šī suņa izmērus, kādas mocības tās ir dzīvniekam. Cūkai ir tieši tādas pašas mocības. Šī cietsirdība, tam tā nevajadzētu būt.

Dzīvnieku tiesību aizstāvjiem ir izdevies radīt pamatotas šaubas par Pārtikas un veterinārā dienesta izveidoto labturības uzraudzības sistēmu cūku fermās. Piecu nedēļu garumā ir filmēta cūku turēšana neatbilstošos sprostos. Pēc mēneša veiktā pārbaudē pārkāpumus neatklāja.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu