Vai Āgenskalna tirgus slēgšana ir pamatota?

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens / LETA

Nākamā gada 1.janvārī paredzēts slēgt Āgenskalna tirgu Rīgā, Pārdaugavā. Sociālajā tīklā «Facebook» izveidotajā domubiedru grupā jau publicēts aicinājums iedzīvotājiem parakstīties pret Āgenskalna tirgus slēgšanu - tirgus darbinieki un citi Āgenskalna iedzīvotāji sākuši vākt parakstus par tirgus saglabāšanu. Līdz šim savākti apmēram 800 paraksti.

(pievienots Rīgas Centrāltirgus pārstāvja komentārs)

Aktīvisti uzskata, ka šobrīd Āgenskalna tirgus slēgšana plānota bez acīmredzamiem iemesliem. Lai gan iedzīvotājiem ticis paziņots, ka nākamā gada janvārī tirgu slēgs, jo ēka ir ārkārtas stāvoklī, atbildīgo iestāžu atzinuma par to nav. «Tirgum ir izremontēts pagrabs, jumts, ieklātas flīzes, noasfaltēts iekšpagalms, tāpēc nav saprotams, kādēļ dome sākotnēji iegulda tirgus attīstībā, bet tagad pēkšņi izdomā to slēgt,» pauž ieinteresētie.

Pagaidām plānots, ka tirgus tiks slēgts uz nenoteiktu laiku un notiks ēkas iekonservēšana.

Rīgas Centrāltirgus pārstāvis Aleksandrs Šuņins atzīst, ka pēc Būvniecības valsts kontroles biroja atzinuma tirgus ēka nav avārijas stāvoklī. Tomēr Centrāltirgus valde, konsultējoties ar būvinženieriem, nolēmusi tirgu slēgt ar nākamā gada 1.janvāri. Uz jautājumu, kādēļ tirgotāji nevar turpināt strādāt līdz brīdim, kad fiziski tiks sākti būvniecības darbi,

Centrāltirgus pārstāvis atbild, ka daži sīki darbi jau notiek, bet, piemēram, nepieciešams stiprināt grīdu.

Tas nozīmē, ka ir jāstiprina nesošās konstrukcijas, bet, pēc normatīvajiem aktiem, šādu remontu nedrīkst veikt pa daļām - jāremontē viss uzreiz. Šie darbi gan paredzēti pēc ēkas konservācijas, kurai vēl tiek izstrādāts iepirkums.

«Lēmums ir pieņemts laicīgi. Viņiem ir gandrīz divi mēneši pabeigt darbus,» uzsver Centrāltirgus pārstāvis. Viņš norāda, ka ar jauno gadu lielākajai daļa nomnieku beidzas nomas līgumi, tādēļ šis ir brīdis, kad ēku var slēgt. Šuņins skaidro, ka paralēli tiek gatavoti dokumenti, tehniskā specifikācija iepirkumam objekta konservācijai, kas nepieciešama pirms rekonstrukcijas. Tajā pašā laikā tiek veikti arī «kosmētiskā remonta darbi».

«Viss notiek tā, kā jānotiek pēc normatīvajiem aktiem.

Nebūs tā, ka mēs 1.janvārī vispār aizklopēsim ciet un neko nedarīsim,» piebilst Šuņins.

Centrāltirgus vadība pašlaik nevar pateikt ne termiņu, kad varētu notikt tirgus ēkas rekonstrukcija, ne summu. Šuņins uzsver, ka jebkādas summas, kas izskanējušas medijos, ir baumas - tas ir ar «pirkstu pa gaisu» izteikts pieņēmums. Centrāltirgū jāaprēķina tieši, kas ir jāremontē, un pēc tam varēs lēst gan laika posmu, gan naudu remontam. Pagaidām neesot šaubu, ka Āgenskalnā arī nākotnē būs tirgus.

«Tur bija tirgus kopš 1925.gada. Tur arī jāpaliek tirgum,»

uzsvēra Centrāltirgus pārstāvis.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu