LDDK: Būtiski ir nezaudēt cilvēkus vecumā pēc 50 gadiem no darba tirgus

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Ļoti būtiski ir cilvēkus vecumā pēc 50 gadiem nepazaudēt no darba tirgus, otrdien konferencē par aktuālākajiem Latvijas darba tirgus izaicinājumiem sacīja Latvijas Darba devēju konfederācijas (LDDK) ģenerāldirektore Līga Meņģelsone.

Viņa teica, ka darbadevēji apzinās savas konkrētās vajadzības un trūkumus, tajā skaitā darbaspēka nepietiekamību. Daudzās profesijās, piemēram, apstrādes rūpniecībā patlaban trūkst darbaspēka. Tāpēc ļoti svarīgi ir saprast, kuras nozarēs ir darbaspēka pārpalikums, jo daudzas citas nozares gaida darbiniekus no citām sfērām.

Meņģelsone teica, ka viens no risinājumiem darbaspēka problēmām ir nodarbināt cilvēkus, kuri uzņēmumu efektivizācijas dēļ zaudē darbu, un darba ņēmējus, kuri ietilpst riska attiecībā uz iespējām atrast darbu, piemēram, vecāka gadagājuma cilvēki pirmspensijas vecumā.

«Cilvēki ar nedaudz sirmiem matiem ir ļoti lojāli. Iedodiet viņam savu roku un pārliecību, ka viņš nebūs pirmais rindā uz atlaišanu, un viņš būs vēl lojālāks,» uzsvēra Meņģelsone.

Viņa piebilda, ka šajā kontekstā LDDK rosina izmantot Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) piedāvātās iespējas. Ļoti svarīgi ir izmantot mūžizglītības programmas, kas dod visas iespējas nodarbināt cilvēkus pirmspensijas vecumā, paaugstinot viņu kvalifikāciju vai nodrošinot viņiem iespēju apgūt citas prasmes vai pārorientējot viņus uz darbu kādā citā nozarē.

Meņģelsone piebilda, ka ļoti būtiski ir cilvēkus vecumā pēc 50 gadiem nepazaudēt, jo Latvijā ikviens cilvēks ir svarīgs.

Pēc viņas sacītā, darbaspēka problēmas var risināt arī ar profesionālās izglītības piedāvātajām metodēm, cenšoties maksimāli integrēt jauniešus darba vidē.

Jau ziņots, ka konferences kopējā tematika sadalīta trīs nozīmīgās daļās - diskusijas «Nākotnes darba tirgus izaicinājumi» un «Gados vecākie nodarbinātie - ar ko rēķināties darba devējiem?», kā arī labās prakses piemēru apkopojumā darba vides, veselības un mūžizglītības sadaļās.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu