EM: Šā gada sākums bijis eksportam labvēlīgs

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka / LETA

Šā gada sākums bijis eksportam labvēlīgs, jo janvārī salīdzinājumā ar janvāri 2017.gadā preču eksporta vērtība faktiskajās cenās pieauga par 18,1%, atzina Ekonomikas ministrijas (EM) Tautsaimniecības struktūrpolitikas departamenta vecākais eksperts Edmunds Gergelevičs.

Saskaņā ar Centrālās statistikas pārvaldes datiem, 2018.gada janvārī preču eksporta vērtība faktiskajās cenās pieauga par 18,1%, mērenāk pieauga imports - par 7,9%, līdz ar to būtiski uzlabojās tirdzniecības bilance.

«Janvārī eksporta vērtību pozitīvi ietekmēja straujš mehānismu un ierīču eksporta pieaugums. Būtiski pieauga arī dzelzs un tērauda, kā arī koksnes un tās izstrādājumu eksports. Savukārt eksporta vērtības samazinājumi bija vērojami farmācijas produktu, stikla un tā izstrādājumu, kā arī krāsu un laku eksporta grupās,» komentēja EM eksperts.

2018.gada janvārī preču eksporta vērtība uz Eiropas Savienības (ES) valstīm pieauga mērenāk nekā kopējais eksports - par 10,3%. Būtiski eksports pieauga uz Igauniju, Zviedriju, Lietuvu un Somiju, bet samazinājās uz Nīderlandi.

Janvārī eksports pieauga arī uz NVS valstīm - par 9,9%, tai skaitā uz Krieviju - par 3,2%, kas raksturo ekonomiskās situācijas stabilizēšanos reģionā. Ievērojami eksports pieauga uz Ukrainu un Uzbekistānu.

Janvārī strauji pieauga eksports uz pārējām valstīm - par 24,9%. EM pārstāvja vērtējumā, to būtiski ietekmēja mehānismu, elektroierīču un iekārtu eksports uz ASV, graudaugu produktu eksports uz Dienvidāfriku un dārzeņu eksports uz Ēģipti.

Preču importa pieaugumu 2018.gada janvārī galvenokārt ietekmēja mehānismu un ierīču, elektroierīču un iekārtu, kā arī dzelzs un tērauda imports.

«Sagaidāms, ka augot ārējam pieprasījumam, turpinās palielināsies arī ienākumi no eksporta. Tomēr, lai noturētu līdzšinējos eksporta pieauguma tempus nākotnē ir svarīgi uzlabot konkurētspēju, apgūt jaunus eksporta tirgus, vienlaikus palielinot arī eksportējamo preču sortimentu,» prognozēja Gergelevičs.

Jau ziņots, ka Latvija šogad janvārī eksportēja preces 958,955 miljonu eiro apmērā, kas ir par 18,1% jeb 146,794 miljoniem eiro vairāk nekā 2017.gada attiecīgajā periodā, bet importēja - par 1,088 miljardiem eiro, kas ir pieaugums par 7,9% jeb 79,759 miljoniem eiro, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) dati.

Savukārt mēneša laikā - salīdzinājumā ar pagājušā gada decembri - Latvijas eksportēto preču vērtība pieaugusi par 0,7% jeb 7,09 miljoniem eiro, bet preču importa vērtība samazinājusies par 8,5% jeb 101,535 miljoniem eiro.

Tādējādi 2018.gada janvārī Latvijas ārējās tirdzniecības apgrozījums veidoja 2,05 miljardus eiro, kas faktiskajās cenās ir par 12,4% vairāk nekā 2017.gada janvārī.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu