Igauņi - investīciju līderi Latvijā (2)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Turpinoties Igaunijas prezidenta Tomasa Hendrika Ilvesa trīs dienu valsts vizītei Latvijā, šodien uzmanības centrā ir abu valstu ekonomiskās saites. Skaitliski mazākā Igaunija jau ir starp investīciju līderiem Latvijā, tā informēja LNT ziņas.

Ikreiz, kad vien ir iespējams, Igaunijas prezidents Tomass Hendriks Ilvess ir uzsvēris, ka viņa lauku mājas atrodas tikai piecu kilometru attālumā no Latvijas. Atzīšanās, ka viņam ļoti garšo Latvijas saldējums, savulaik pat likusi skaidroties vietējā presē.

Cildina Rūjienas saldējumu

Taču tieši saldējumu Igaunijas prezidents šodien abu valstu ekonomikas forumā izmantoja, runājot par perspektīvām nākotnē.

«Mani bērni ir tie, kuri mani vienmēr mudina doties uz Rūjienu pēc Latvijas saldējuma. Ko lai saka - tirgojiet savu saldējumu pie mums vairāk un lai tas kļūst par piemēru, kā starp Latviju un Igauniju jāveido biznesa saites,» uzsvēra Ilvess.

Ilvesa aicinājums ir mazāk koncentrēties uz vietējo tirgu, bet uzreiz domāt Baltijas mērogā. Savstarpēji Latvija un Igaunija var šķist kā lielvalstis – tirdzniecības gada apjoms pārsniedz 2 miljardus latu.

Igaunija apsteidz Rietumeiropas lielvalstis

Turklāt ne Vācija, ne Zviedrija vai, piemēram, Krievija, bet tieši mazā Igaunija ir lielākais investors dažādu uzņēmumu statūtkapitālā un trešais lielākais investors pēc naudas apjoma.

Latvijas Investīcju un attīstības aģentūras direktors Andris Ozols skaidroja, ka liela daļa no skandināvu kompānijām, tai skaitā bankām, savus pirmos soļus Baltijā spēra caur Igauniju, un tad šīs Igaunijas filiāles investēja Latvijā.

Aiz Latvijas citu valstu investīciju nav, līdz ar to ieguldījumi nav tik lieli.

Taču pie ziemeļu kaimiņa darbojas «Latvijas finieris», pirms pāris gadiem ienāca ēdināšanas uzņēmums «Lido», savukārt veselu rūpnīcu uzbūvēja sauso būvmateriālu maisījumu ražotājs «Sakret», samazinot izdevumus par transportu. «Eksports krītas, jo «Sakret» ir pats attīstījis Igaunijā un attīsta tur uz vietas savu ražošanu, jo tas ir abpusēji izdevīgi,» norādīja Ozols.

Šeit Latvijā viens no redzamākajiem spēlētājiem ir Igaunijas uzņēmums «Enefit», kurš ar «Latvenergo» konkurē elektroenerģijas tirgū lielajiem patērētājiem.

Svinīgo pieņemšanu rīko uz prāmja «Tallink»

Ilvess Latvijā ieradās ar vilcienu, un arī svinīgo pieņemšanu viņš nolēmis rīkot nevis uz sauszemes, bet gan uz kuģa. Šim nolūkam kalpo kompānijas «Tallink» prāmis. Starp citu, arī tajā ir Igaunijas investīcija Latvijā.

Viesu sarakstā ir tie, kas jau veido biznesu starp abām valstīm un vēl veidos, kā arī politiķi. Kopumā ap 400 cilvēku piedalīsies svinīgajā pieņemšanā.

Kā LNT ziņām apliecināja Igaunijas prezidenta padomnieks, «Tallink» izvēlēts arī tā simboliskā savienojuma ar Skandināviju dēļ. Tās tirgum jākļūst par nākamo izaicinājumu.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu